Ce trebuie sa stii despre piata fortei de munca din Romania in 2020?



Un nou an, o noua analiza a pietei fortei de munca din Romania realizata de hipo.ro cu 449 de specialisti HR. Am aflat ce salarii pot castiga angajatii, ce beneficii extra-salariale ofera angajatorii, cum evolueaza fenomenul work from home, cand ofera mariri salariale si multe altele.
 

In ce domenii se fac cele mai multe angajari?

Ca si in anii precedenti, cele mai multe joburi vor fi disponibile in domenii tehnice si comerciale, urmate pe pozitiile mai joase in clasament de industriile economice, sociale si administrative. Astfel, pentru al doilea an consecutiv, topul a ramas constant regasindu-se IT Software, Vanzari si Customer Support.

Pe ce nivel de experienta vor fi cele mai multe joburi disponibile? Potrivit angajatorilor, cele mai multe roluri vor fi disponibile pentru Juniori (49%) si specialisti cu experienta (47%).

 

Vezi topul complet al domeniilor cu cele mai multe joburi AICI 



Cum ar trebui sa iti pregatesti skill-urile pentru viitor?

Skill-ul anului 2020 este flexibilitatea sau adaptabilitatea. Luand in considerare rapiditatea cu care se produc schimbarile tehnologice si cat de des auzim in jurul nostru despre inteligenta artificiala, cum aceasta influenteaza angajatii si anumite roluri din companii nu este deloc surprinzator faptul ca s-a clasat pe prima pozitie.

Nevoia de acomodare a schimbarilor tehnologice se reflecta si in faptul ca invatarea continua a urcat in top 3 abilitati soft skills urmarite de angajatori.

Ce skill-uri ar trebui sa reiasa din CV-ul tau si la interviu? Flexibilitate si adaptabilitate, comunicare, capacitatea de invatare continua, orientarea catre rezultate si proactivitatea.

Ce beneficii ofera companiile in 2020 pe langa salariu?

Importanta echilibrului dintre viata personala si cea profesionala continua si in 2020, astfel criteriul Work from home se afla in top 4 beneficii oferite de angajatori.

Ca si in anii precedenti, pe primele pozitii se afla tichetele de masa, abonamentul de sanatate la clinici private si programul de lucru flexibil.

Daca nu esti multumit/multumita de pachetul salarial oferit trebuie sa stii ca angajatorii, atat pentru angajatii noi, cat si pentru cei mai vechi de 12 luni in companie, evaluarea si cresterea salariului si a beneficiilor se face o data pe an.
 

Vezi topul beneficiilor oferite de angajatori AICI 




 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI