Cum treci de la intern la angajat full-time?



Probabil stii deja ca un internship iti poate oferi pe langa experienta de a invata si a descoperi un anumit domeniu si oportunitatea de a obtine un job full-time. De cate ori nu ai citit in anunturile de joburi “Internship-ul se poate finaliza cu un contract full-time in cadrul companiei noastre”?

Dar cum ajungi sa schimbi rolul de intern cu cel de angajat full-time. Descopera in randurile ce urmeaza.

Arata-ti potentialul

Priveste internship-ul ca pe o auditie, iar tu esti actorul care trebuie sa ii convinga pe cei din jur ca merita rolul de angajat full-time.

Jillian Lucas, coach de cariera pentru themuse.com considera ca nu este important doar sa demonstrezi ca esti un bun profesionist, dar sa acorzi atentie si relatiilor cu cei din jur. Daca te afli la mijlocul perioadei de internship fa o analizei a experientei tale pana in acel moment. Te va ajuta sa iti dai seama daca ai facut tot ceea ce puteai pentru a primi un rol full-time sau mai sunt lucruri pe care ai putea sa le imbunatatesti. Cateva intrebari pe care ai putea sa ti le pui potrivit lui Jillian Lucas sunt:
  • Consideri ca ai avut impact in cadrul departamentului in care ai lucrat?
  • Ai primit feedback pozitiv?
  • Ai depasit asteptarile colegilor si a managerului?
  • Ai respectat programul de lucru?
  • Ai respectat deadline-uri primite?
  • Cand ai primit feedback constructiv l-ai aplicat?
  • Observi un progres in ceea ce priveste modul in care lucrezi?
Iata ce nu trebuie sa uiti: Sa iti demonstrezi potentialul nu inseamna ca trebuie sa existe perfectiune in tot ceea ce faci sau ca ar trebui sa incerci sa obtii numai roluri importante in departament. Finalizeaza fiecare task, pune intrebari acolo unde nu stii si per total, fi entuziasmat/entuziasmata de lucrurile noi pe care le inveti.

Ce aspecte te ajuta sa excelezi in cadrul internship-ului? “Curiozitatea, interesul sincer si demonstrat pentru domeniu. Punctualitatea si seriozitatea. Accentul pe ce poti tu sa inveti si cum ar putea asta sa ajute pe termen mai lung compania nu doar cele 1-2-3 luni de internship. Nu uitati ca internship-ul este poarta de intrare intr-o companie, este perioada cand puteti demonstra ca meritati sa deveniti angajati, dar si cand va puteti convinge daca este oportun si pentru voi asta.” – Isabell Coler, HR Manager @ foodpanda

Se zice ca succesul este in afara zonei de comfort asa ca incearca (tinand cont de propriile limite si de cat esti dispus/dispusa sa iesi din zona de comfort) sa experimentezi lucruri noi, sa te implici in proiecte diverse. De asemenea, nu este nimic rau in a gresi, atata timp cat inveti din ele si data viitoare dovedesti acest lucru.

Poti considera internship-ul si ca o perioada de proba. “Perioada de proba este si ea reciproca – angajatorul testeaza abilitatile pe care ai afirmat ca le ai, dar si dorinta de a invata, capacitatea de a te adapta la viata si regulile companiei, de a te integra in echipe etc. In acelasi timp, pentru candidat este important sa nu pluseze in aceasta perioada, sa incerce sa ramana natural, astfel incat sa fie la randul lui convins ca ii place, este disponibil mental sa mearga mai departe. Sa puna intrebari, sa isi exprime punctele de vedere in mod echilibrat, sa contribuie la viata echipei din care face parte.” – Adriana Record, Director Executiv @ CCIFER.

Cum comunici dorinta de a deveni angajat full-time?

Inainte de a avea discutia cea mare este important sa faci o retrospectiva a intregii experiente si sa iti faci o scurta lista de realizari. In ce proiecte te-ai implicat, care au fost rezultatele acestora, ce lucruri ai invatat si ce ai imbunatatit.

La final, dupa putina dar valoroasa experienta pe care ai dobandit-o ce ai vrea sa faci pe viitor din punct de vedere profesional? Contureaza cateva obiective pe care sa le prezinti managerului. Ce task-uri ti-a facut placere sa le finalizezi sau in ce alte proiecte ti-ar placea sa te implici? Avand raspunsul la aceste intrebari poti spune “Acestea sunt motivele pe care consider ca pasiunile mele se aliniaza cu compania si de ce cred ca as aduce un plus de valoare in organizatie.”

Discutia

Cu siguranta, in momentul in care se apropie sfarsitul internship-ului vei avea o discutie cu managerul despre viitorul tau in companie. Este important ca in cadrul acestei discutii sa multumesti pentru oportunitatea oferita si intreaga experienta.

Jillian Lucas recomanda ca ulterior sa te folosesti de lista cu realizari si reusite mentionata mai sus pentru a sublinia cat de valoroasa a fost perioada in care ai fost intern.

Daca la inceputul articolului isi recomandam sa fii un actor care sustine o auditie, acum trebuie sa imbraci rolul unei persoane de vanzari, fii un fel de lup de pe Wall Street. Subliniaza abilitatile tale si ce poti aduce nou in cadrul companiei.

Fii pregatit/pregatita si pentru un raspuns negativ

Chiar daca vei fi un intern exemplar exista sansa ca dupa finalizeaza internship-ului sa pleci din companie. Exista o sumedenie de motive pentru care acest lucru se poate intampla asa ca nu te lasa descurajat/descurajata in cazul in care nu vei obtine un rol in organizatie.

Desigur, nu ai obtinut acum un job in cadrul companiei, dar acest lucru nu inseamna ca in viitor nu vei avea sansa sa te alaturi lor undeva in viitor. Potrivit expresiei romanesti, nu uita sa lasi loc de buna ziua.

Descopera si mai multe sfaturi despre cum sa faci tranzitia la angajat full-time aici: 
 

Citeste si:

 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI