Esti in cautarea unui job nou? Cum faci fata caruselului emotional



Mai devreme sau mai tarziu, indiferent care sunt motivele, fiecare dintre noi va fi in cautarea unui job nou. In timp ce poate fi o oportunitate pentru noi planuri si sperante, poate fi si un motiv de stres, deoarece procesul de cautare nu este deloc unor usor.
In timpul procesului de cautare pot sa apara foarte multe stari si emotii, iar cele mai multe dintre ele pot fi negative. Daca nu stii cum sa gestionezi sentimentele care te incearca, sunt sanse destul de mari sa te pierzi in ofertele pe care le accesezi sau sa nu treci cu brio de interviurile de angajare.
 

Ce faci cand esti in cautarea unui job nou?

 
Desi gasirea celui mai potrivit job nu este mereu un proces usor, exista cateva trucuri care in mod sigur te vor ajuta sa faci fata caruselului emotional.
 

Cum iti depasesti temerile cand esti in cautarea unui job nou

 
1. Este esential sa fii constient ce urmeaza
 
Procesul de cautare a unui job nou poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni, motiv pentru care este foarte important sa stii ce urmeaza in momentul in care vrei sa faci acest pas. Mai mult decat atat, nici interviurile nu se vor desfasura in cel mai scurt timp posibil. Este posibil sa primesti mail-uri cu un raspuns afirmativ sau un feedback pozitiv, ca apoi sa nu mai primesti prea curand vesti de la compania/companiile la care ai aplicat. Este esential ca in astfel de situatii sa nu iti pierzi increderea si sa gandesti obiectiv. De exemplu, daca ai aplicat pentru un post de conducere, este putin probabil ca HR-ul sa te contacteze imediat pentru un interviu sau sa semnezi contractul dupa primul interviu.
 

2. Gestioneaza-ti emotiile
 
Indiferent ce sentimente te incearca, este extrem de important sa inveti sa le gestionezi. Nu este recomandat sa cazi in capcana emotiilor, deoarece exista riscul sa nu iei decizii favorabile. Asadar, chiar daca procesul de cautare nu este unul usor si te poti confrunta cu raspunsuri negative sau feedback-uri mai putin bune, este recomandat sa te implici in activitati care te ajuta sa te relaxezi. Mediteaza, citeste, petrece cat mai mult timp in natura sau planifica intalniri cu prieteni, fosti colegi sau persoane care te pot indruma sau scrie intr-un jurnal. Potrivit unui studiu realizat de HBR (Harvard Business Review), persoanele care scriu des intr-un jurnal si isi “inventariaza” emotiile cel putin 20 de minute pe zi au reusit sa isi gaseasca un job nou mult mai repede (un procentaj de 52%).
 

3. Cere indrumare
 
Sa ceri indrumare nu este deloc rusinos si nici nu te plaseaza mai jos pe scara profesionala. Daca iti doresti sa treci mult mai usor peste procesul de cautare a unui job nou, apeleaza cu incredere la sfaturile unui mentor. Poate fi o persoana pe care o admiri din punct de vedere profesional, cineva din familie, un fost manager, un consilier profesional sau un prieten in care ai incredere. Tine cont de sfaturile pe care le primesti si, daca nu ai incredere ca iei deciziile corecte, amana-le. In fond, esti in cautarea unui job mai bun si iti doresti sa evoluezi din punct de vedere profesional.

Afla si alte moduri pentru a iti depasi temerile aici

 

Citeste si:

 

Va recomandam si:

BEST EMPLOYER FEST - ediția a IV-a. Festival de bune practici “employee experience”