Top domenii cu cele mai mari profituri in 2018: imobiliarele sunt in crestere

In 2018, piata imobiliara si extractia petrolului brut domina piata din Romania, primele 3 locuri fiind detinute de acestea. Locurile 4 si 5 sunt ocupate de activitatile de consultanta pentru afaceri si management si agricultura, prin cultivarea cerealelor.Locul 1: Lucrari de constructii

 
Sectorul care a inregistrat cel mai mare profit in 2018 este cel al lucrarilor de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, inregistrand o cifra totala de 3,5 miliarde de RON.
 
Firmele cu cele mai mari profituri inregistrate in sectorul lucrarilor de constructii in 2018 sunt Astaldi Spa Italia Sucursala Romania Bucuresti, Tellus Invest SRL si Isaran SRL.
 
Desi sectorul constructiilor este pe primul loc in topul domeniilor cu cele mai mari profituri in 2018, acesta a inregistrat o scadere pentru al treilea an consecutiv, potrivit unui studiu Euler Hermes.
 
Cu toate acestea, pronosticul este unul favorabil pentru anul 2019. Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, sectorul rezidential da semne de revenire, ceea ce inseamna ca ne putem astepta la un an mai bun pentru constructii decat cei anteriori.
 
Peste 32 de mii de firme au contribuit la suma totala a profitului, iar numarul angajatilor a fost de 152,322.
 
Marja totala de profit inregistrata de sectorul lucrarilor de constructii a fost de 9,9%.
 

Locul 2: Extractia petrolului brut

 
La o diferenta foarte mica fata de sectorul lucrarilor de constructii (aprox. 100 de milioane de RON) se afla extractia petrolului brut. Companiile care actioneaza in acest domeniu au inregistrat o suma totala de 3,4 miliarde de RON.
 
Firmele cu cele mai mari profituri inregistrate in acest sector sunt OMV Petrom SA, Hunt Oil Company of Romania SRL si Brent Exploration & Production SRL.
 
Numarul firmelor care activeaza in sectorul extractiei de petrol brut este mult mai mic decat cel al firmelor din domeniul lucrarilor de constructii. Mai exact, numarul acestora este de 25. Numarul salariatilor in 2018 a fost de 13,116.
 
Marja totala de profit inregistrata de sectorul extractiei petrolului brut a fost de 18,9%.
 

Locul 3: Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare

 
Cererea tot mai mare de spatii comerciale a dus la o crestere a pietei imobiliare, care a inregistrat 2,6 miliarde de RON in 2018.
 
Piata imobiliara si constructiile au intrat pe un trend de crestere, mai mult sau mai putin accelerata, in functie de segmentul de piata.
 
In ceea ce priveste piata comerciala, actorii imobiliari nu anticipeaza deloc o posibila criza, ca urmare a cresterii consumului.
 
Potrivit profit.ro, livrarile de spatii comerciale au accelerat spre 200.000 de metri patrati in 2018, inregistrand o crestere de 8%. Printre principalele orase in care au fost programate spatii de retail in 2018 se numara Timisoara, Craiova, Bistrita, Buzau, Satu Mare, Slobozia, Roman si Focsani.
 
Firmele cu cele mai mari profituri inregistrate in sectorul inchirierii si subinchirierii spatiilor comerciale sunt Iulius Mall Timisoara SRL, Romarta S.A. si Iulius Mall Cluj SRL. Tot in sectorul spatiilor imobiliare se remarca si firmele de ansambluri rezidentiale, Baneasa Developments SRL si West Gate SRL.
 
Numarul firmelor din sectorul imobiliarelor a fost de 10,500 in 2018, iar numarul salariatilor a fost de 22,014.
 
Marja totala de profit inregistrata de sectorul inchirierii bunurilor imobiliare a fost de 28.2%.
 

Companii cu profituri mari inregistrate

 
Datele pe 2018 arata, in cazul firmelor cele mai reprezentative, profituri de zeci de milioane.
 

Top firme care fac lucrari de constructii
Top firme care se ocupa de extractia petrolului brut
Top firme care se ocupa cu inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare

Va recomandam si:

Best Employer Fest Festival de bune practici “employee experience”

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?

ULTIMELE JOBURI