Ghid de cariera: cum devii asistent farmacie?

asistent_farmacie

Joburile din domeniul medical presupun o grija a celor care le practica pentru cei din jur, o dorinta de a ii ajuta pe cei care nu se simt bine si de a aduce un plus de bine societatii.

Daca si tu te gandeai sa urmezi un astfel de parcurs profesional si ti-ar placea o cariera in rolul de asistent farmacie vei descoperi in acest articol toate lucrurile de care ai nevoie pentru a fi mai aproape de jobul dorit.

Profesia de asistent de farmacie este una dintre cele mai cautate la ora actuala pe piata fortei de munca, marile lanturi de farmacii recrutand candidati care inca studiaza domeniul farmaceutic.
 

Postliceala, Facultatea de farmacie. Unde faci cursuri de asistent medical farmacist?

1) Scoala Postliceala

Exista mai multe scoli postliceale sanitare in Romania unde cei care isi doresc o cariera in domeniul medical se pot inscrie.


Ce oportunitati iti ofera Postliceala de farmacie?

Cel mai important aspect al absolvirii unei astfel de institutii este ca scoala ofera suportul pentru angajarea in tara sau in strainatate prin intermediul parteneriatelor pe care scolile le au cu diverse companii pharma. De asemenea, ai acces la burse de excelenta, burse de studiu internationale sau stagii de pregatire clinica prin intermediul Erasmus.

Un plus al scolii postliceale este ca inscrierea la cursurile scolii nu depind de diploma de Bacalaureat. “La scoala postliceala se pot inscrie absolventii de liceu cu sau fara Bacalaureat. In metodologie nu se mentioneaza ca trebuie sa promoveze Bacalaureatul nici pe parcursul scolii postliceale si pot obtine aceasta diploma si fara acesta”, a declarat Simona Ciulu, inspector scolar discipline tehnice pentru Gazeta de Sud.

cv_asistent_farmacieDescarca Model de CV asistent farmacist


De ce nu este necesara Diploma de Bacalaureat?

Nu se cere Bacalaureatul pentru ca la concursul pentru postul de asistent farmacie se urmaresc competentele profesionale, iar daca acestea sunt detinute de candidat, examenul va fi promovat, a mai adaugat Simona Ciulu.
 

Ce materii se fac la postliceala sanitara?

Programa de studiu este asemanatoare cu cea din cadrul facultatilor de profil si este organizata pe o perioada de 3 ani de studiu.

Fiecare materie studiata in cadrul Scolii Postliceale de Asistent Farmacie sunt impartite in ore de studiu si ore de pregatire practica. Aproximativ jumatate din orele totale de studiu pentru o materie reprezinta ore de practica.

Cateva dintre materiile studiate in anul I – comunicarea profesionala, botanica, anatomie si fiziologie umana, virusologie, bacteriologie, semiologie, farmacognozie, chimie si farmacologie generala etc

Materiile din anul II – biochimie, comunicarea profesionala in limba straina, farmacoterapie, forme farmaceutice steriale, fitoterapie, marketing in domeniul farmaceutic etc

Materiile din anul III – managementul calitatii, apiterapie, farmacotoxicologie, managementul financiar farmaceutic si legislatie, preparate dermo-cosmetice si de igiena etc

Vezi toate locurile de munca farmacist de pe Hipo.ro aici

Ce scoala Postliceala de Asistent Farmacie sa alegi?

Potrivit MediJobs.ro exista peste 100 de scoli postliceale de asistenta medicala in Romania, cele mai multe fiind scoli particulare. Un lucru asupra caruia MediJobs.ro atrag atentia este ca trebuie sa verifici daca scoala la care planuiesti sa aplici are acreditare sau nu.

Cateva dintre cele mai importante Scoli Postliceale din Romania sunt:

Pentru cei care isi doresc sa devina asistent farmacie in Bucuresti

  • Scoala Postliceala Sanitara Fundeni Bucuresti
  • Scoala Postliceala Sanitara “Carol Davila” Bucuresti
  • Scoala Postliceala Cronos Bucuresti (scoala privata postliceala de farmacie din Bucuresti)
  • Scoala Postliceala Sanitara UCECOM Bucuresti
  • Scoala FEG


Pentru care isi doresc sa devina asistent farmacie in Timisoara

  • Scoala Postliceala Henri Coanda Timisoara
  • Scoala Postliceala Sanitara Colegiul National Ana Aslan Timisoara


Pentru care isi doresc sa devina asistent farmacie in Iasi

  • Scoala Postliceala Sanitara “Grigore Ghica Voda”

Pentru care isi doresc sa devina asistent farmacie in Cluj

  • Scoala Postliceala Sanitara “Sf. Bartolomeu”

cv_asistent_farmacie Descarca Model de CV asistent farmacist


2) Facultatea de farmacie

Fata de scoala postliceala, cei care sunt interesati de o cariera in asistenta medicala de farmacie si planuiesc sa se inscrie la o facultate de profil trebuie sa fi absolvit liceul si sa detina diploma de bacalaureat.

Admiterea la Facultatea de Farmacie

Admiterea la Facultatea de Farmacie se face pe baza unui examen cu 2 probe. Proba de biologie care este obligatorie si Proba de chimie sau anatomie (la alegere una dintre cele doua materii).

Durata studiilor pentru specializarea Farmacie este de 5 ani. Conform Metodologiei de Admitere in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti in 2019 sunt disponibile 170 de locuri la buget si 20 la taxa.

Vezi toate locurile de munca farmacist de pe Hipo.ro aici


Care sunt cele mai importante centre universitare pentru cursuri de farmacist?

  • Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti
  • Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca
  • Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures
  • Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” Iasi
  • Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara
  • Universitatea Ovidius– Facultatea de Medicina (pentru cei care doresc sa devina asistent farmacie in Constanta)
  • Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova
  • Universitatea “Lucian Blaga” – Facultatea de Medicina “Victor Papilian” (pentru cei care doresc sa devina asistent farmacie in Sibiu)
  • Universitatea din Oradea – Facultatea de Medicina si Farmacie
  • Universitatea “Dunarea de Jos” Galati – Facultatea de Medicina si Farmacie


Ce vei studia in cadrul Facultatii de Farmacie?

Cursurile de asistent farmacie din anul 1 vor construi baza cunostintelor necesare pentru a putea asimila ulterior intregul bagaj de informatii.

Materiile sunt asemanatoare cu cele care sunt predate la scolile postliceale – chimie, botanica, fizica, microbiologie, biochimie, farmacognozie, controlul medicamentului etc.


Care sunt diferentele intre Scoala Postliceala si Facultatea de Farmacie?

Cei care au absolvit Facultatea de Farmacie au posibilitatea sa urmeze cursurile unui masterat, in comparatie cu cei care absolv o scoala postliceala.

Diferenta intre asistent medical generalist absolvent de facultate si absolvent de postliceala poate fi stabilita numai prin fisa postului, la care se lucreaza in momentul de fata si se anunta schimbari. Alta diferenta este salariul. Sunt cateva sute de lei in plus pentru un asistent medical licentiat fata de cel cu scoala postliceala sanitara. Competentele sunt aceleasi in rest intre absolventi, pentru ca si modulele sunt aproape la fel“, a spus Victor Gavrilescu, Presedintele Ordinului asistentilor medicali.
 

cv_asistent_farmacie Descarca Model de CV asistent farmacist


Salariul unui asistent farmacist

Un farmacist cu o experienţă profesioanală cuprinsă între 3 şi 5 ani are un salariu mediu de 2.669 de lei net pe lună, potrivit Ziarului Financiar.

Potrivit paylab.ro, un farmacist care a absolvit invatamantul liceal fara bacalaureat castiga 1,596 RON, in timp ce un absolvent de liceu cu bacalaureat castiga 1,998. Castiga cu aproximativ 1,000 de RON mai mult absolventii cu studii superioare – 2,812 RON.

Vezi toate locurile de munca farmacist de pe Hipo.ro aici


Cat castiga un asistent de farmacie in strainatate?

Salariul mediu al unui Farmacist in Statele Unite ale Americii este de 107.000 de dolari, in Marea Britanie de 65,000 de dolari, iar in Germania de 60,000 de dolari.


Fisa postului asistentului medical farmacist

Ca asistent de farmacie vei colabora cu farmacistul licentiat si vei avea sarcini precum numerotarea tabletelor, etichetarea medicamentelor, vei inventaria stocurile, vei distribui medicamentele, vei verifica daca informatiile din retete sunt corecte.

Acestea sunt doar cateva dintre atributiile unui asistent de farmacie.
 

fisa_postului_asistent_medicalDescarca Fisa postului asistent medical farmacie

Ce presupune job-ul de farmacist?

Asistentul medical de farmacie poate lucra in: farmacie si puncte farmaceutice, laboratoare si farmacii din cadrul spitalelor si clinicilor particulare, laboratoare galenice, in fabrici de medicamente, depozite de medicamente, centre de distributie a medicamentelor.

Domeniul medical este, cu siguranta, unul solicitant, dar acest aspect nu sterge satisfactia care vine odata cu ajutorul pe care il oferi celor din jur.
 

Citeste si:


 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI