Legea Internshipului – tot ce trebuie sa stiiIncepand cu data de 18.08.2019 a fost aprobata Legea Internship-ului (Legea nr. 176/2018) care le permite tinerilor de cel putin 16 ani sa participe la un program de internship platit in cadrul unei institutii publice sau companii private.

Scopul legii? Sa ofere posibilitatea internilor sa isi consolideze competentele si abilitatile profesionale pentru a se adapta la cerintele practice ale jobului si pentru a dobandi experienta si vechime in specialitate.

Internship-ul se poate desfasura pe o perioada determinata de maxim 720 de ore pe parcursul a maxim 6 luni, fara a mai putea prelungi programul. Internul poate lucra maxim 40 de ore pe saptamana si nu are voie sa efectueze ore suplimentare.

De retinut! Perioada in care se face internship-ul va fi considerata vechime in munca.
 

Contract de Internship

Contractul de internship reprezinta contractul incheiat intre intern si companie. Acesta trebuie sa fie pe perioada determinata si in baza acestuia interul se obliga sa se pregateasca profesional si sa desfasoare o activitate specifica pentru si sub autoritatea companiei.

Compania se obliga sa ii ofere internului o indemnizatie si toate conditiile necesare pentru a performa cat mai bine.


Descarca Modelul pentru Contractul de internship

 

Ce se intampla dupa ce se incheie programul de internship?

In cazul in care compania decide ca vrea sa continue colaborarea cu internul, dupa ce perioada contractuala agreata a expirat, va fi nevoie de un contract de munca. Contractul de internship se va incheia in mod obligatoriu in forma scrisa.

Este obligatoriu ca la incheierea programului, internul sa fie evaluat de cel care l-a indrumat pe perioada internship-ului. Raportul de evaluare ale internului trebuie sa includa ce aptitudini a dobandit, cum s-a comportat, unde s-ar situa cunostintele si competentele sale teoretice, daca au fost atinse obiectele de performanta etc.

Pe baza acestui raport de evaluare, compania va elibera un certificat de internship, in termen de 5 zile de la comunicarea evaluarii.
 

Certificat de internship

Certificatul de internship este documentul intocmit de companie la finalizarea programului de internship, care atesta perioada in care internul a desfasurat activitate in baza contractului de internship, activitatile desfasurate, precum si calificativul obtinut in urma evaluarii.

Certificatul trebuie sa contina urmatoarele elemente:
  • datele de identificare ale companiei;
  • numarul de inregistrare si data emiterii certificatului;
  • numarul de inregistrare si data incheierii contractului de internship;
  • datele de identificare ale internului;
  • perioada programului de internship;
  • numele reprezentatului legal al organizatiei;
  • mentiunea „Internul si organizatia emitenta sunt responsabili pentru veridicitatea datelor cuprinse in acest certificat”;
  • programul in cadrul caruia si-a desfasurat activitatea internul;
 


Descarca Model Certificat de Internship
 

Salariul pentru un internship

Companiile sunt obligate sa plateasca internii cu o indemnizatie lunara de cel putin 50% din echivalentul salariului de baza minim brut.
Astfel, daca in 2019, salariul minim brut este de 2.080 RON, salariul unui intern ar fi de 1.040 RON. Bineinteles, ca aceasta pot diferi in functie de companie.
 

Daca iti cauti un internship anul acesta, sigur il gasesti AICi, pe Hipo.ro

 

De ce sa faci un internship?

Experienta de lucru anterioara si internship-urile sau stagiile de practica sunt principalele criterii pe care angajatorii le urmaresc in CV-urile Juniorilor conform Raportului Hipo.ro - Piata fortei de Munca in 2019.

Raportul Hipo.ro - Piata fortei de munca in 2019

63% dintre companiile care au participat la studiul Piata fortei de Munca in 2019 au declarat ca vor recruta interni in anul 2019.

Citeste si:

Va recomandam si:

Ghid de cariera: cum devii asistent farmacie?

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?

ULTIMELE JOBURI