Perfectul imperfect. Cand si de ce ne gandim la job-ul ideal?



Cu totii ne-am imaginat cel putin o data cum ar arata jobul ideal, insa cati am dus gandul pana la capat? Ne-am imaginat de ce avem nevoie de „el” si de ce ne revine in minte acest reper? Care sunt aspiratiile si care sunt beneficiile implicite pentru fiecare dintre noi? De ce acest concept devine un produs de marketing si in ce masura discutam inca de implinire personala sau scuza justificata pentru o schimbare?

Jobul ideal se spune ca ne-ar face mai fericiti și mai impliniti, in timp ce iti asigura un venit suficient pentru a trai confortabil. Practic, este un job in care suntem platiti sa facem lucrurile care ne plac. Atunci de ce unii oameni par sa aiba cariera perfecta in timp ce altii sunt complet nemultumiti?

Sunt multe concepte si definitii despre ceea ce ar trebui sa fie un job ideal. Pentru unii ar putea fi un job care ofera flexibilitate, in timp ce pentru altii ar putea fi un job bine platit. Jobul ideal poate reprezenta un simplu scenariu in baza unei stari emotionale prezente. Astfel dealungul carierei putem trece prin mai multe etape sau scenarii ideale. Aspiratiile noastre il definesc considerand efortul, mentorii si timing-ul. De cele mai multe ne regasim oarecum in anumite modele pe care le tot vizitam si avem senzatia ca le reinventam.

Flexibil si provocator. Desigur ca ne place sa detinem controlul, sa putem decide cand si cum se termina activitatea noastra. Un job care ne ofera flexibilitatea de a imbina activitatea profesionala cu viata personala este visul fiecaruia. Visam sa avem mai mult timp pentru noi, hobby-uri si familie. Totodata, ar trebui sa fie si provocator, sa ne ofere satisfactia ca invatam si ne dezvoltam. Ai putea fi cu adevarat fericit sa faci ceea ce iti place daca jobul nu te-a provocat niciodata?

Siguranta si confort. Este perfect sa avem siguranta jobului, sa stim ca oricand avem un venit constant. Sa putem investi in confortul nostru, sa calatorim si sa petrecem timp alaturi de familie. Relativizam uneori ca o sursa de bine timpul petrecut relationand cu colegii si cadrul de lucru. O atmosfera pozitiva si energica, expunerea la experiente umane diverse pot contribui mai mult decat ne imaginam la scenariul prezent si viitor. Siguranta si confort nu inseamna musai izolare ci si coborarea barierelor vulnerabilitatii noastre intr-un climat de incredere.

Apreciere si avansare. Daca nu ai fi apreciat la locul de munca in schimb ai avea salariul pe care ti-l doresti, crezi ca ai fi multumit? Satisfactia de a ne fi apreciate rezultatele ne ajuta sa perseveram in activitatea noastra si ne impulsioneaza sa avem performante mai mari. Nu de putine ori, simpla recunoastere a meritelor ne motiveaza mai mult decat confortul unui salariu mai mare.

Jobul ideal trebuie sa aiba semnificatie pentru tine, sa iti ofere o stare de bine la sfarsitul zilei. Apartenenta la o echipa, siguranta unui job, recunoasterea meritelor, timpul liber sau salariul motivant pot fi factori importanti in identificarea momentului pentru „un” job ideal.

Nu trebuie sa continui sa cauti jobul ideal. In schimb, poti cauta pasiunea in „de ce faci anumite lucruri” si nu „in ce lucruri faci”. Poti lasa emotiile sa se trasforme in actiuni de cariera si sa iti largesti perspectiva de a vedea lucrurile. Cand vei reusi, te vei simti in primul rand mai liber si mai deschis, poate mai fericit si mult mai dornic sa contribui la rolul pe care il ai.

Articol redactat de Alina Neagu, professional recruiter.

Temps HR a fost creat in 2011 pe un capital de cunoastere a industriei IT si s-a dezvoltat prin pasiunea de a face diferenta in industria de HR. Dorim sa crestem intr-un mod sanatos, sa atragem noi talente in echipa noastra si sa putem inspira cat mai mult din entuziasmul echipei noastre.

Focusul nostru este, in primul rand, pe capitalizarea expertizei in servicii HR oferite clientilor si candidatilor din zona White si pe monitorizarea trendurilor pietei pentru a putea anticipa si a fi cat mai precisi in actiunile noastre. Modele dezvoltate de la recrutare pana la outsourcing sunt sustinute pentru a oferi accesibilitate si transparenta in orice moment al procesului, eficienta si un timp de livrare foarte rapid.

 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI