Este Inteligenta Emotionala legata de succesul in cariera?


Ce este Inteligenta Emotionala?

 

In literatura de specialitate, gasim Inteligenta Emotionala definita ca abilitatea de a ne constientiza, controla si folosi emotiile. Toate acestea duc la capacitatea de a ne cunoaste si intelege nu doar pe noi, dar si pe cei din jurul nostru.
 

Plecand strict de la relatia cu noi insine, Inteligenta Emotionala este extrem de importanta pentru toate relatiile pe care le avem, atat cele personale, cat si cele profesionale. Este legata de skill-uri sociale, necesare oricarui domeniu de activitate.

Un alt aspect foarte important vizat de Inteligenta Emoționala este reglarea nivelului de motivatie si concentrarea, abilitatea de a ne controla emotiile negative intr-un mediu business si capacitatea de a performa sub presiune, lucruri extrem de frecvente in societatea noastra si in viata fiecaruia.

 

Este Inteligenta Emotionala legata de succesul în cariera?
 

Pe aceasta tema exista multe cercetari in literatura de specialitate. Shamsuddin a realizat in 2014 un studiu in acest sens, avand ca esantion angajatii a doua firme localizate in Kuala Lumpur, Malaezia. Unui lot de 118 persoane le-a fost administrat un chestionar de inteligenta emotionala, numit WLEIS si un altul pentru performanta in job, pe acest subiect folosindu-se de asemenea si feedback-urile superiorilor. Rezultatele au demonstrat ca persoanele cu un nivel mai mare al inteligentei emotionale tind sa aiba o performanta la locul de munca crescuta fata de cei cu un nivel mai mic al coeficientului de inteligenta emotionala.
 

Un alt studiu, cel a lui Rode, a cercetat intrebarea conform careia persoanele cu inteligenta emoționala crescuta au salarii mai mari raportat la celelalte persoane. Acesta, ca in cazul studiului de mai sus, a masurat inteligenta emotionala pe lotul sau de participanti si a corelat rezultatele obtinute cu salariul pe care acestia il au in firma.
 

El a concluzionat ca intr-adevar, persoanele cu un nivel al Inteligentei Emotionale crescute au si un salariu mai mare fata de ceilalti colegi. De ce acest lucru? Se spune ca cea mai grea parte in a obtine un salariu mai mare este a-l cere.
Inteligenta emotionala ne ofera un grad mai mare de organizare a emotiilor, a dorintelor, capacitatilor si asteptarilor. Aceste persoane tind sa fie mai productive, tocmai pentru ca inteligenta emotionala le ofera baza pe care sa se dezvolte.
 

De asemenea, studii interesante leaga Inteligenta Emoționala si de adaptabilitatea la mediul de munca. Coetzee a demarat un studiu pe aceasta tema. Rezultatele arata ca abilitatea de a ne constientiza si controla emotiile au un impact puternic asupra modului in care reusim sa ne adaptam la mediul in care lucram si sa putem performa in acesta. Adaptabilitatea in cariera este o variabila foarte importanta in performanta intr-un domeniu, ea explicand termeni precum increderea in cariera ori curiozitatea ce duce la proactivitate.
 

Cum spuneam, Inteligenta Emotionala se leaga de multe aspecte din spectrul carierei, un altul fiind si satisfactia in munca. Sy a realizat un studiu pentru a afla directia relatiei dintre acestea. Rezultatele arata ca inteligenta emotionala a angajatilor se asociaza pozitiv cu satisfactia in munca.         
 

O alta componenta interesanta si foarte utila unei cariere de succes pe care o regasim pusa in legatura cu Inteligenta Emoționala este Comunicarea. Petrovici si Dobrescu au realizat un studiu pe tema rolului Inteligentei Emotionale in construirea skill-urilor de comunicare interpersonala. Concluziile arata ca abilitatea de intelegere a emotiilor, surprinsa de Inteligenta Emoționala si capacitatea de a ne comporta intr-un mod matur, specific unei relatii interpersonale aduce un aport dezvoltarii skill-urilor de comunicare necesare intretinerii unei astfel de relatii. Comunicarea se rasfrange in mod direct asupra parcursului unei persoane in cariera, fiind o variabila ce faciliteaza procese organizationale si nu numai.

 

Cum putem lucra asupra coeficientului de Inteligenta Emotionala?
 

Cresterea coeficientului de Inteligenta Emotionala si practicarea de exercitii ce au acest scop  pot ajuta semnficativ in marirea autonomiei unei persoane in parcursul carierei sale.
 

Cateva recomandari ar fi sa fim putin mai atenti la emotiile noastre, constant la ceea ce simtim si de asemenea la modul in care cei din jurul nostru reactioneaza. Cursurile de dezvoltare personala, cartile de specialitate ne pot ajuta foarte mult sa realizam ce simtim si cum putem sa folosim toate emotiile intr-un mod constructiv, spre o viata si o cariera de succes.
 

Prima piesa a puzzle-ului dezvoltarii tale poate fi Top Talents România 2018, tema de anul acesta fiind “Emotional Intelligence and How to Develop it for Your Future Career”. Te invitam alaturi de noi sa invatam impreuna mai multe despre ce ti-am povestit mai sus.

                                                                           

Surse: 
 

Coetzee, M., & Harry, N. (2014), Emotional intelligence as a predictor of employees' career adaptability. Journal of Vocational Behavior, 84(1), 90-97., T. (2014)

Petrovici, A., & Dobrescu (2014), The role of emotional intelligence in building interpersonal communication skills. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 116, 1405-1410.

Rode, J. C., Arthaud-Day, M., Ramaswami, A., & Howes, S. (2017). A time-lagged study of emotional intelligence and salary. Journal of Vocational Behavior, 101, 77-89.

Sy, T., Tram, S., & O’Hara, L. A. (2006). Relation of employee and manager emotional intelligence to job satisfaction and performance. Journal of vocational behavior, 68(3), 461-473.

Shamsuddin, N., & Rahman, R. A. (2014). The relationship between emotional intelligence and job performance of call centre agents. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 129, 75-81.


 

Va recomandam si:

BEST EMPLOYER FEST - ediția a IV-a. Festival de bune practici “employee experience”

ULTIMELE JOBURI