DE LA GEOMATICA ŞI CARTOGRAFIE LA IT

Cand era copil, işi dorea sa devina vanator sau pictor. Astazi, la 31 de ani, vaneaza bug-uri si picteaza scenarii de test. Madalin Petrila crede cu tarie ca fiecare om este dator sa isi asculte chemarea si sa o urmeze cu pasiune.

Asa a descoperit IT-ul – „schimbarea vietii sale”, cum il numeste – dupa o cariera ca inginer proiectant. Acest nou drum descoperit ii aduce, in fiecare zi, satisfactie si implinire profesionala. „Sunt recunoscator”, spune astazi, atunci cand povesteste despre experienta sa de invatare la Scoala Informala de IT.

Si nu doar atat.

„Scoala Informala de IT mi-a dat avantul necesar sa fac acea schimbare de care aveam nevoie. A fost backdoor-ul care mi-a deschis niste porti de a caror existenta nu stiam”, povesteşte Madalin, absolvent Software Testing

„Exista un loc, undeva, pentru noi toti. Trebuie doar sa il descoperim”

1. Cand ai decis sa devii cursant al Scolii Informale de IT?

Inainte de a decide sa fac schimbarea vietii mele, am lucrat ca inginer proiectant intr-o companie multinationala. A fost o perioada frumoasa pentru mine, dar, totusi, simteam ca nu fac ceea ce ar trebui sa fac, ca nu aceea era chemarea mea.
Atunci am hotarat sa aplic la Scoala Informala de IT.

2. Ce ai studiat inainte?

Am urmat facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Cadastru. Aici am si avut primul contact cu programarea, lucru pe care mi l-am dorit, ca o satisfacere a unei dorinte din liceu. Am avut un curs de programare in Pascal. Am dat tot ce aveam mai bun si, dupa doar cateva luni, am fost capabil sa imi creez singur programe care sa ma ajute sa fac diferite tipuri de calcule din domeniu.
Undeva prin anul doi de masterat, tot in acelasi domeniu, am fost acceptat sa studiez timp de 4 luni la „Universidade de Lisboa” din Portugalia, unde mi-am facut si lucrarea de masterat in „Object Detection and Object Clasification”. A contat si ma ajuta si acum.
Cand m-am inscris la Scoala Informala de IT, ma gandeam ca am nevoie de un backdoor ca sa ajung programator. Dar am descoperit ceva si mai incitant, care mi se potrivea mai bine: testarea.



3. Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai invatat la Scoala Informala de IT?

Toate informatiile pe care le-am acumulat in cadrul programului educational au fost si sunt in continuare importante. Daca ar fi sa nominalizez ceva specific, consider ca lucrul in echipa ar avea o prioritate mai mare fata de celelalte skill-uri hard dobandite in cadrul cursurilor. Soft skill-urile incep sa prezinte o importanta din ce in ce mai mare pe piata muncii din Romania si acesta este un lucru bun.
 
V Cycle. Acum predau V Cycle. Karma!”
Imi picase ceva ce imi displacea:
„Imi amintesc de sesiunea de recapitulare.

 
4. Cum au fost mentorii care te-au indrumat la Scoala Informala de IT?

Privind imaginea de ansamblu, trebuie sa spun ca le sunt recunoscator mentorilor de la Scoala Informala de IT pentru tot interesul pe care si l-au dat in a impartasi din cunostintele si experienta lor practica din industrie. Feedback-ul primit a fost mereu constructiv si, ca urmare, cu totii am reusit sa invatam lucruri aplicabile si sa trecem cu brio de examenul final.

5. De la sesiunile de curs, iti amintesti in mod deosebit de…

Imi amintesc cu drag de multe lucruri de la sesiunile de curs. In minte mi-au ramas intiparite sesiunile de SQL facute cu Dragos Cogean, un personaj foarte indragit de toti cursantii de la Scoala Informala de IT datorita pasiunii cu care ne umplea de informatii. Un alt lucru de care imi amintesc, cu drag, este de sesiunea de recapitulare. Imi picase, la un moment dat, ceva ce imi displacea: V Cycle. Acum sunt in postura in care predau V Cycle noilor colegi din departament. Karma!
Lucrul in echipa in timpul orelor suplimentare in care ne faceam temele este, de asemenea, o amintire foarte placuta.

6. Cea mai mare provocare? Cea mai mare teama?

Toata perioada cursurilor a fost o provocare, atat pentru mine, cat si pentru ceilalti colegi. Au fost provocatoare sesiunile suplimentare de SQL in care imi ajutam colegii la teme. Atunci, fara indoiala, am invatat sa imi dezvolt abilitatile hard si soft.
Teama? Sa nu ma pierd pe drum. Eram foarte hotarat sa termin acest curs si sa o fac cu bine, asa cum s-a si intamplat.

„Sesiunea de simulare a unui interviu de angajare a fost un lucru extraordinar”

7. Cum a fost interviul de angajare?

Exceptand faptul ca am incurcat cladirile si am intarziat 15 minute, consider ca primul interviu a fost interactiv si incitant. Am reusit sa raspund la majoritatea intrebarilor si sa arat ca sunt stapan pe cunostintele mele. Am fost nevoit sa particip la doua interviuri, unul tehnic si unul cu cei de la HR, ca la majoritatea corporatiilor, dar acest lucru nu m-a impiedicat sa fiu angajat.

8. Cat de mult te-a ajutat sesiunea de pregatire pentru interviul de angajare de la Scoala Informala de IT?

Sesiunea de simulare a interviurilor de angajare, din cadrul cursului, a fost un lucru extraordinar pentru noi toti. Am putut observa care sunt cerintele angajatorilor si cum putem noi sa le satisfacem.

9. Din experienta ta, ce sfaturi poti oferi celorlalti?

Pentru oricine doreste sa faca o schimbare in cariera: e bine sa-ti cunosti viitorul angajator, sa cercetezi domeniul in care activeaza si sa ii arati ca esti pasionat si tu de ceea ce face el. Un aspect important: nu renunta dupa primul refuz!

10. Sa ne imaginam ca suntem in 2025. Unde te vezi, profesional vorbind?

Intr-un viitor asa de apropiat m-as vedea la conducerea unei echipe, facand ceea ce imi place cel mai mult, security testing.

„Fiecare om simte cand este chemat in alta parte. Trebuie doar sa isi asculte chemarea” a incheiat interviul Madalin Petrila, absolvent al programului educational Software Testing de la Scoala Informala de IT.
 
 
Inscrie-te la Angajatori de TOP Bucuresti

Va recomandam si:

Participa la Prima Academie de Cariera @ Angajatori de TOP Timisoara