CV - cum se completeaza corect fiecare camp din Curriculum Vitae?

curriculum-vitae

Sa iti creezi un CV online in romana sau un CV online simplu cu siguranta nu este un lucru usor, mai ales atunci cand nu stii exact cum se completeaza un CV online sau unde poti gasi documentul pentru download CV simplu, dar cuprinzator.

Filosofia clasica in ceea ce priveste crearea CV-ului spune ca acesta este o colectie de date personale, organizate dupa un anumit standard. In cele mai multe cazuri, tu nu vei fi singurul care va aplica la un job, ceea ce inseamna ca angajatorul va incerca sa diferentieze CV-urile bune de cele care nu sunt scrise bine.

De aceea, este foarte importanta completarea CV-ului intr-o maniera cat mai concisa, dar care in acelasi timp sa releve si competentele tale.

Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere cand editezi un CV. In plus, ca sa fii sigur ca nu pierzi din vedere niciun element care ar putea sa te impiedice sa obtii jobul dorit, descarca checklist-ul de mai jos cu cele mai importante aspecte ale unui curriculum vitae de nota 10.


Descarca Checklist inainte de a descarca CV online simplu

 

1. Formatul potrivit
2. Date contact
3. Profilul tau
4. Experienta profesionala
5. Educatie
6. Competente/Abilitati

Alege formatul CV-ului simplu

Prima impresie este cea mai importanta, mai ales atunci cand te mai “lupti” cu alti 100-200 de candidati. Se spune ca un recruiter aloca doar 6 secunde pentru fiecare CV pdf asa ca formatul pe care il alegi este foarte important. Daca vei alege un format curat, usor de citit si foarte bine organizat, cu siguranta vei castiga mai mult de 6 secunde pentru candidatura ta.

Cum iti organizezi sectiunile din CV-ul completat?
CV-ul tau nu ar trebui sa aiba mai mult de 6 sectiuni - datele de contact, profilul candidatului, experienta profesionala, educatia, competentele sau abilitatile si sectiuni extra.

! Daca esti student sau proaspat absolvent si nu ai nicio experienta profesionala muta sectiunea Educatie deasupra sectiunii Experienta profesionala.

Citeste mai multe despre ce greseli sa eviti in CV aici

 

Date de contact intr-un CV online in romana 

Sectiunea Date de contact este o parte importanta a CV-ului tau, fiind modul prin care angajatorul te poate contacta in cazul in care ai trecut la urmatoarea etapa, cea a interviului. Aceasta include campuri precum nume, varsta, adresa, telefon si email. Noi iti recomandam sa pastrezi doar campurile care sunt cele mai importante si relevante pentru specialistul in resurse umane, adica numarul de telefon, adresa de e-mail si varsta.

In ceea ce priveste includerea unei fotografii, parerile sunt impartite si nu exista un raspuns corect. Majoritatea recrutorilor considera ca nu este nevoie, mai ales ca astfel nu se pot face discriminari de rasa, varsta sau sex. In cele din urma, decizia iti apartine.

Profilul tau

Dupa ce completeaza datele de contact majoritatea candidatilor trec direct la sectiunea Experienta profesionala. Insa te-ar ajuta sa iesi mai mult in evidenta daca spui ce te recomanda.

Tot ce trebuie sa adaugi la aceasta sectiune este un scurt paragraf de nu mai mult de 100 de cuvinte care descriu de ce tu esti candidatul ideal. Acest paragraf poate fi prezentat fie ca un obiectiv profesional sau ca un rezumat al candidaturii tale si este un pas important in crearea unui CV.

Diferenta?

  • Obiectivul profesional - abilitatile tale si de ce te potrivesti rolului
  • Rezumatul candidaturii - scoate in evidenta cele mai importante reusite ale tale profesionale

Exemplu profil personal pentru CV curriculum vitae:
Sunt o persoana deschisa cu o experienta de peste 5 ani in crearea si dezvoltarea de siteuri si baze de date. Competentele tehnice dezvoltate de-a lungul carierei mele in sectorul IT, precum si bunele abilitatil interpersonale imi ofera bazele necesare pentru a continua dezvoltarea mea in aceasta industrie.

 

Experienta profesionala - ce sa modifici dupa ce ai dat download unui CV simplu

Scopul unui CV simplu pentru download nu este de a reda experienta ta, ci de a demonstra de ce esti potrivit pentru jobul la care aplici. Cum poti sa faci acest lucru? Redand fiecare responsabilitate suficient de specific si sugestiv astfel incat sa evidentiezi abilitatile tale. Evita sa dai copy-paste din fisa postului. Incearca sa iti amintesti care erau task-urile predominante si modul in care le-ai realizat

Experienta profesionala este considerata factorul cel mai important de decizie in procesul de recrutare , conform Jessicai H. Hernandez, executive resume writer. Aceasta recomanda sa mentionam in CV-ul online simplu doar experienta care este relevanta sau in relatie cu jobul pentru care vrem sa aplicam si sa folosim cuvinte cheie corelate cu experienta pe care anuntul jobului o cere.

Exemplu
Postul ocupat: Asistent farmacist
Firma: S.A. Farm Group
Localitatea: Bucuresti
Domeniu: Farmacie - Medicina
Perioada: 1.10.2019-1.06.2023
Industria: Farmacie
Numar angajati: 10
Descrierea companiei: S.A. Farm Group este una dintre cele mai mari retele de farmacii sub acelasi brand din Romania, prezenta in toate localitatile de peste 50.000 de locuitori, reteaua numara peste 400 de farmacii.


Responsabilitati

  • Asistarea farmacistului in consilierea pacientilor si in eliberarea de medicamente si produse nonfarmaceutice corespunzatoare nevoilor acestora.
  • Receptionarea,verificarea si aigurarea depozitarii produselor farmaceutice si nonfarmaceutice pentru a mentine stocurile de produse la un nivel optim
  • Participarea la implementarea si derularea campaniilor promotionale in scopul indeplinirii obiectivelor comerciale ale companiei.monitorizarea si gestionarea stocurilor,sugerarea de achizitii pentru asigurarea unei aprovizionari optime.
  • Verificarea, taxarea si centralizarea retetelor, inaintandu-le farmacistului manager pentru a fi trimise la Casa de Asigurari de Sanatate.
  • Participarea la realizarea inventarelor periodice pentru a asigura controlul gestiunii.
Rezultate
  • Am obtinut premiul pentru cel mai bun agent de vanzari in octombrie 2020.
  • Am redus cu aproximativ 10% timpul de asteptare al clientilor.

Rezultatele pe care le-ai obtinut la jobul anterior sunt un indicator bun pentru performantele viitoare, de aceea trebuie sa le listezi cat mai realist
.
Este important ca in descrierea companiei sa oferi informatii relevante despre activitatea companiei, principalele produse si servicii, industria in care activeaza, portofoliul de clienti, amploarea activitiatii sale.


Descarca Checklist inainte de a descarca CV online simplu

 


Sectiunea studii - Recomandarea specialistului HR pentru un curriculum vitae perfect

Sectiunea studii din CV este foarte importanta mai ales pentru studentii si absolventii care nu au acumulat o experienta profesionala vasta, dar care pot miza pe studiile urmate pentru a da startul carierei lor.

In aceasta situatie, este important sa mentionezi mai mult decat numele facultatii, specializarea si perioada in care ai urmat facultatea. Descrie cursurile pe care le-ai urmat si care consideri ca iti ofera cunostintele pentru jobul sau internship-ul dorit.
Profita de faptul ca exista campul „Alte informatii” si mentioneaza lucruri care te pot ajuta sa te evidentiezi in randul candidatilor. Ofera detalii suplimentare despre specializarea ta academica, burse in strainatate, precum Erasmus, burse pentru rezultate excelente in timpul studiilor, stagii de practica, proiecte complexe dezvoltate in timpul studiilor etc.

Editeaza un CV cuprinzator care sa contina informatii relevante despre experienta acumulata pana in acel moment, proiecte desfasurate, activitati extracuriculare relevante pentru cerintele jobului. Nu oferi informatii false in CV care ar putea sa te descalifice odata ce sunt verificate, recomanda Simona Rascanu, HR Manager la Insoftdev.

Un curriculum vitae completat simplu iti poate aduce un avantaj in fata celorlalti candidati.

Exemplu
Institutie: Universitatea Bucuresti
Oras: Bucuresti
Diploma(tipul studiilor): Licenta
Specializare: Relatii Internationale
Perioada: 01.10.2018-01.07.2022

Alte informatii: Introducere in Politica, Introducere in Relații Internaționale, Analiza Politicii, Politica Britanica, Guvernanta Globala, Relații Internaționale: Teorii si Probleme Contemporane, Război si Securitate in Politica Lumii, Politica Europeana Comparativa, Politica Externa a SUA, Politica Post-Coloniala a Orientului Mijlociu, Politica Ruseasca Contemporana.

Student Erasmus la Universitatea Kaunas Technology University, Lituania, Specializarea Relatii Internationale, in perioada 01.10.2016 – 30.01.2017, cursuri: Istoria sistemului international, Introducere in Economia Internationala, Conflict si diplonmatie, Istoria Razboiului Rece, Analiza politicilor internationale


Sectiunea Limbi straine din CV online de completat

Un lucru important care trebuie retinut in momentul in care completezi aceasta sectiune este sa nu supraestimezi nivelul de cunoastere a unei limbi straine, pentru ca in marea majoritate a cazurilor vei fi testat la interviu.

In cele mai multe dintre cazuri, desi candidatul cunoaste o limba straina la nivelul cerut de angajator, acesta nu reuseste sa isi autoevalueze competentele in mod corect. O problema care favorieaza perceptia gresita a angajatorului cu privire la gradul de cunoastere a limbii de catre candidat este existenta mai multor scari de evaluare care circula pe piata.

Calificativele A1 si A2 sunt echivalentele nivelului incepator.
Calificativele B1 si B2 sunt echivalentele nivelului mediu.
Calificativele C1 si C2 sunt echivalentele nivelului avansat.


Afla aici cum sa iti evaluezi corect competentele lingvistice


Competente cheie si Cunostinte IT, Traininguri, Atestate, Premii din Curriculumul tau vitae

La aceste sectiuni, cand detaliezi competentele personale, utilizeaza cuvinte simple si un limbaj clar, incearca sa eviti cliseele precum „Lucrez bine in echipa”, „Imi plac provocarile” si nu lista nicio abilitate care nu poate fi insotita cu exemple sau dovezi.

In plus, specifica in ce context ai obtinut competentele mentionate. Poti face referire la programe de practica, seminarii, activitati de voluntariat, cursuri de perfectionare etc.

Exemplu:
  • Am mentorat 5 interni din departamentul de audit. Le-am oferit feedback constant, am discutat despre aspiratiile lor si le-am crescut nivelul de productivitate. La 6 luni de la inceperea programului cei 5 interni au fost angajati full-time
  • Voluntar si coordonator al departamentului de strangere de fonduri al Consiliului Studentilor Universitatii Bucuresti (2014-prezent)
  • Programul „Work and Travel” in Lubec, Maine (iunie 2013-septembrie 2013)


Descarca Checklist inainte de a descarca CV online simplu

 


Acum ca ai aflat mai multe lucruri despre cum sa iti duci CV-ul la urmatorul nivel, tot ce trebuie sa faci este sa ai un curriculum vitae pentru angajare completat cat mai bine, iar drumul tau in cariera va putea incepe.

Nu uita ca poti sa completezi CV-ul hipo. Procesul dureaza 2 minute, dar vei avea acces la super proiecte si joburi active in companii de top.

In plus, pe hipo.ro iti poti crea un CV europass hipo cu editorul nostru. Descopera-l aici

Citeste si:



 

Va recomandam si:

Model CV 2024