Competente de comunicare, abilitati din CV si competente organizationale - cum se completeaza pentru un CV Europass perfect?

competente-cv

De cele mai multe ori, cand ne completam CV-ul, desi vrem sa scoatem in evidenta cele mai bune abilitati ale noastre poate fi greu sa ne autoevaluam competentele si sa alegem cuvintele potrivite pentru a ne descrie. Astfel, campuri precum Aptitudini CV si competente profesionale din CV, Competente de comunicare, Competente organizationale, Competente si aptitudini tehnice, Competente si abilitati sociale pot deveni adevarate obstacole in procesul de realizare al CV-ului daca nu stim cu ce ar trebui sa le completam.


Cum se completeaza sectiunea Competente din modelul de CV Europass?

Modelul de CV Europass este unul dintre cele mai cunoscute si folosite modele din lume, fiind preferat de institutii de stat si private din Romania, dar si din strainatate. CV-ul Europass evidentiaza competentele candidatului, sectiunea Competente personale fiind impartita pe mai multe arii. In aceasta parte a CV-ului, vei elabora mai multe detalii despre competentele tale lingvistice, dar si despre competentele de comunicare, competentele organizationale si competentele digitale.

Afla mai multe despre CV-ul Europass aici

Imagineaza-ti ca primele 3 sferturi ale CV-ului tau sunt varful Turnului Eiffeel, de acolo poti vedea tot orasul, vei avea cel mai bun loc pentru a face super poze si este locul spre care toti isi indreapta ochii cand ajung la Paris.

In primele trei sferturi vei vrea sa incluzi cele mai potrivite informatii despre competentele din CV, experienta si reusitele tale. De ce? Pentru ca in momentul in care un recrutor iti scaneaza CV-ul, privirea acestuia se va concentra pe acea parte a CV-ului tau
, potrivit celor de la UP to Work.


Descarca exemple competente personale si competente organizationale




Descarca exemple competente de comunicare si competente digitale


Competente profesionale si exemple
Competente de comunicare si exemple
Competente si abilitati sociale
Competente si abilitati organizatorice
Competente si aptitudini tehnice
Informatii personale 



 

Competentele profesionale si aptitudini profesionale din CV-ul Europass

Sectiunea de aptitudini si competente profesionale este de departe cea mai importanta parte a CV-ului tau. De ce? Pentru ca specialistii HR vor sa stie ce fel de abilitati si compentente vei aduce in cadrul echipei deja formate. Monster recomanda ca inainte sa listezi o sumedenie de lucruri pe care le poti face, sa iti acorzi 30 de minute pentru a intelege mai bine care sunt competentele cheie pe care compania le cauta si care sunt relevante pentru job-urile pe care ti le doresti.

Tot cei de la Monster.co.uk au identificat 3 tipuri de aptitudini:
  • abilitati transferabile(competente pentru CV dobandite intr-un sector de activitate care pot fi adaptate cu usurinta si in alte arii),
  • abilitati pentru CV referitoare la un job anume (aptitudini care sunt relevante doar pentru un job specific),
  • competente de adaptare (aptitudini pentru CV care nu se pot masura pentru ca descriu de cele mai multe abilitati interpersonale).

Dintre acestea, cele mai cautate de catre recrutori sunt cele transferabile si cele de adaptare, precum: bune abilitati de comunicare, spiritul de echipa, proactivitate, flexibilitate, capacitatea de a solutiona probleme, competente si aptitudini de utilizare a calculatorului.


Aptitudini si competente personale 

Abilitatile personale sunt acele abilitati prin care interactionezi cu cei din jur, care te ajuta sa te exprimi, sunt abilitati care nu se pot masura sau cuantifica, dar pe care angajatorii le cauta.

De ce specialistii HR cauta competente personale? 

Pentru ca un candidat cu bune aptitudini si competente personale lucreaza bine cu colegii, clientii, furnizorii si managerii, poate transmite idei cu usurinta si ii poate asculta pe cei din jur. Sunt persoane responsabile care respecta deadline-uri, persoane motivate si pasionate.

Specialistii de la Europass recomanda sa utilizezi cuvinte simple si un limbaj clar, fara ambiguitati, evita cliseele si afirmatiile pentru care nu poti oferi dovezi sau exemple („Am spirit de echipa”), este important sa intelegi ce abilitati generale din CV sunt importante pentru postul la care vrei sa aplici, pentru a folosi cuvinte cheie cat mai potrivite, specifica in ce context ai dobandit competentele mentionate (practica, loc de munca, seminarii, activitati de voluntariat etc.).

Exemple de aptitudini si competente personale

Capacitatea de a lucra eficient sub presiune, pe care am dobandit-o in realizarea unui proiect care a trebuit cu 1 saptamana inainte de deadline-ul stabilit.

Proactivitatea, dobandita in perioada in care am fost intern in cadrul companiei X, cand mi-am dorit sa invat cat mai multe despre crearea unei aplicatii mobile.

Adaptabilitate si flexibilitate – in cadrul unui eveniment care se finaliza cu sustinerea unei prezentari, am fost informat ca am la dispozitie doar 5 minute pentru a prezenta esentialul, in loc de 15 minute, cum fusese stabilit initial

Responsabilitate – am supravegheat o echipa de 10 copii care aveau varste cuprinse intre 5 si 10 ani intr-o excursie organizata in jurul Bucurestiului.



Descarca aptitudini si competente personale exemple



Competente de comunicare in CV

Probabil ai observat deja ca in proportie de 90%, la sectiunea „cerinte” a fiecarui job se cer bune abilitati de comunicare scrisa si orala. De cele mai multe ori aceste competente de comunicare din CV sunt observate in modul in care iti redactezi scrisoarea de intentie, dar si in cadrul interviului. 

De ce specialistii HR cauta competente de comunicare in CV-ul Europass

Indiferent de domeniul in care vei dori sa iti dezvolti o cariera, angajatorii vor cauta candidati cu bune abilitati de comunicare scrisa si vorbita. Fie ca va trebui sa sustii o prezentare in cadrul unei sedinte, va trebui sa pregatesti rapoarte sau va trebui sa coordonezi o echipa de 10 colegi si sa mentii contactul direct cu ei cu siguranta va trebui sa poti comunica verbal si in scris cat mai usor.

Competente de comunicare exemple pentru CV

Am redactat punctele de discutie pentru echipa de vanzari in cadrul sedintei in care s-a discutat subiectul X pentru a gasi noi solutii de promovare. Campania rezultata in urma acestei discutii a crescut vanzarile cu X euro in x luni.

Am realizat prezentarea pentru sedinta cu reprezentatii mai multor companii din industria automobilelor in cadrul careia am discutat despre metodele prin care se poate reduce poluare.

Am mentorat 5 interni din departamentul de audit. Le-am oferit feedback constant, am discutat despre aspiratiile lor si le-am crescut nivelul de productivitate. La 6 luni de la inceperea programului cei 5 interni au fost angajati full-time

Bune abilitati de public speaking – in activitatea mea de 2 ani in cadrul Consiliului Studentilor de la Universitatea X am coordonat intalniri saptamanale cu membrii organizatiei

Negociator experimentat – in activitatea mea ca Junior account manager am contribuit cu 20% din vanzarile anuale ale companiei X



Descarca competente de comunicare exemple



Competente si abilitati sociale din CV-ul Europass 

Desi competentele sociale pot fi confundate cu cele de comunicare, acestea sunt diferite. Abilitatile sociale demonstreaza capacitatea individului de a lucra in echipa, de a interactiona cat mai eficient cu colegii si clientii si de a se adapta la orice mediu, chiar si la mediile care sunt diferite de cele cu care este obisnuit.

De ce specialistii HR cauta aptitudini si competente sociale?

Indiferent de mediul in care va trebui sa lucrezi, aptitudinile sociale te vor ajuta sa te integrezi mai usor in cultura organizationala a companiei. O persoana care s-a integrat in colectivul unei companii, va fi o persoana multumita de jobul pe care il are si de compania in cadrul careia va lucra. Intr-un studiu realizat de Gallup Business Journal, relatia dintre angajat – angajator si colegi este afectata de nivelul tau de productivitate, dorinta de autodepasire si inovatie.

Competente si abilitati sociale exemple

Spirit de echipa –ca Project Manager, pe langa sarcinile de coordonare a membrilor echipei, m-am implicat direct in implementarea strategiei alaturi de colegii mei de echipa

Adaptabilitate sociala – abilitate dobandita in urma experientei internationale datorita obtinerii unei burse de studiu Erasmus in Amsterdam

Abilitate de mediere a conflictelor dobandita in urma experientei mele ca manager al companiei X si ca trainer in cadrul Scolii de Vara pentru Leadership


Competente si abilitati organizatorice 

Competentele organizationale sunt abilitati transferabile care descriu seturi de aptitudini prin care angajatul poate planifica si prioritiza task-uri pentru a-si atinge obiectivele.

De ce cauta angajatorii competente organizationale si manageriale

Aptitudinile organizatorice sunt esentiale pentru momentul in care angajatul trebuie sa jongleze cu mai multe task-uri in acelasi timp, pentru momentele in care apar situatii neprevazute, pentru momentele in care trebuie sa creeze un program, sa isi mareasca productivitatea si sa prioritizeze task-uri.

Competente organizatorice exemple 

Bune abilitati de time management deprinse in urma pozitiei de project manager pentru 3 proiecte la nivel national

Gandire analitica dezvoltata in urma experientei ca jurnalism pentru ziarul local din Iasi. In cadrul acesteia am redactat materiale complexe pe teme politice si medicale

Capacitate de multitasking – abilitate dobandita in urma experientei mele ca PR Assistant, fiind nevoit sa implementez strategiile de comunicare a trei clienti ai agentiei care activau in domenii diferite (medical, asigurari de viata, constructii)

Gandire creativa – in crearea de Newsletters pentru un magazin online, cand cu cunostintele de baza in HTML/CSS3 a trebuit sa creeze saptamanal cate un design



Descarca competente organizationale manageriale exemple



Competente si aptitudini tehnice din CV-ul Europass

Competentele digitale din CV, fie le detii fie nu, insa oricum ar fi sunt abilitati pe care le poti invata. Cu toate acestea, majoritatea companiilor cauta candidati care pot folosi computer-ul cel mult la nivel de incepator (utilizarea pachetului Microsoft Office, social media si e-mail).

De ce cauta angajatorii competente si aptitudini de utilizare ale calculatorului

Nu toti angajatorii cauta candidati care au abilitati tehnice avansate, insa daca iti doresti o cariera in programare, inginerie sau marketing cu siguranta ca va trebui sa ai un nivel mai avansat.

Competente digitale exemple pentru CV

Microsoft Office (Excel, PowerPoint, Word) – nivel intermediar

Wordpress – nivel avansat - 2 ani experienta – administrarea a 5 fashion bloggers din Romania

HTML5/CSS3 - nivel avansat – 3 ani experienta – realizarea de Newsletters pentru campanie de Black Friday

Adobe Photoshop si Adobe Illustrator – nivel avansat – 5 ani experienta – realizarea de banners si materiale promo pentru un magazinul X

AutoCad – nivel avansat – 10 ani experienta – realizare de schite si proiectii pentru o agentie de arhitectura si design interior



Descarca competente digitale exemple CV



Informatiile personale din Europass CV

Sectiunea de informatii personale din Cv include 10 campuri, cu toate acestea, nu este necesar sa le completezi pe toate. Avantajul CV-ului Europass este ca le poti elimia usor din template-ul pe care lucrezi.
Noi iti recomandam sa pastrezi doar campurile care sunt cele mai importante si relevante pentru recrutor: numarul de telefon, adresa de e-mail si data de nastere. Conform ultimelor prevederi legale nu este necesar sa completezi campurile referitoare la sex si nationalitate.


Profil personal  din CV-ul de angajare

Profilul personal nu ar trebui sa depaseasca limita de 100 de cuvinte, sa fie concis, dar in acelasi timp sa releve si faptul ca esti un candidat ideal pentru post. Aceasta sectiune ar trebui sa includa informatii despre experienta si abilitatile tale.

Exemplu
Experienta de 3 ani in project management si studiile urmate in cadrul unei facultati cu profil mi-au oferit sansa de a ma maturiza si de a dezvolta bune abilitati de time management si leadership. Astfel, pot coordona foarte bine echipa de proiect pentru a atinge obiectivele propuse in termenul limita.


Experienta profesionala

Gandeste-te la experienta ta profesionala ca la o calatorie pe care ai parcurs-o, iar fiecare experienta reprezinta o oprire undeva pe harta lumii. Listeaza fiecare activitate, incepand cu cea mai recenta, incearca sa incluzi doar acea experienta care se potriveste cu cerintele job-ului.

In general, recruterii cauta candidati al caror parcurs profesional spune o poveste, care are un flux concret si continuu si nu candidati care au lucrat intr-o companie 3 luni, apoi in alta companie 6 luni si apoi a urmat o pauza de un an.

Ce este in mintea specialistului HR care parcurge un astfel de CV?

Recrutorul va considera ca nu ai un obiectiv profesional, ca nu iti poti asuma responsabilitatea unui job si ca nu ai petrecut destul de mult timp intr-o companie pentru a putea dobandi anumite competente.

Recomand candidatilor sa ramana la acelasi angajator suficient de mult timp pentru a capata experienta necesara obtinerii unui job mai bun pe viitor, Roxana Condila, Human Resources Manager, Allevo

De asemenea, daca exista perioade in care nu ai lucrat in CV-ul tau ar trebui sa oferi mai multe explicatii referitoare la acestea. Cel mai bine este sa preintampini tu gandurile angajatorului inainte ca acesta sa faca asumptii gresite.

De exemplu, poti include in listarea cronologica a experientei profesionale o fraza i care explici motivul pentru care ai fost neangajat – „Compania a intrat in insolventa, urmand ca ulterior din cauza unei urgente medicale, am petrecut un an ingrijindu-l pe tatal meu. In prezent, sunt pregatit pentru a reintra in campul muncii”, recomanda Vicki Salemi, Monster career expert.



Descarca exemple competente personale si competente organizationale




Descarca exemple competente de comunicare si competente digitale




CV-ul este cartea ta de vizita si cel mai puternic instrument de marketing pe care il folosesti in cariera. Un CV convingator castiga interesul cititorului in primele 20-30 de secunde. Noi credem ca daca ai ajuns la finalul acestui articol vei reusi sa creezi un CV care va atrage atentia recruterului.
 

Citeste si:

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI