Geta Eana, Tiriac Auto: Asiguram fiecarui angajat posibilitatea de a se dezvolta profesional si de a isi face un plan de cariera in cadrul companiei

Afla direct de la Geta Eana -  ‎HR Director al TIRIAC AUTO care este procesul de recrutare in companie, ce pozitii au disponibile in prezent si cum te poti integra cu succes intr-o echipa de profesionisti.

Ce tip de candidati cautati de obicei?

La nivel de companie, ne definim foarte atent mixul de candidati, in functie de nivelul de senioritate necesar indeplinirii obiectivelor. Punem accent, desigur, pe asigurarea echilibrului intre generatii, asigurand cadrul necesar dezvoltarii profesionale si confirmarii competentelor, pentru fiecare post.

Job-uri disponibile in prezent:
In momentul de fata, Tiriac Auto deruleaza multiple procese de recrutare, cu precadere in zona tehnicienilor in service - mecanici, electricieni, vopsitori, tinichigii. Mai recrutam si pentru celelalte departamente existente in Tiriac Auto, pentru pozitii precum: consilieri vanzari, economisti, casieri, specialisti reurse umane, specialisti recuperari creante.

Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei?

In cadrul Tiriac Auto, recrutarea si selectia urmeaza o procedura foarte bine definita, care incepe cu analizarea cerintelor postului si discutarea celor mai importante aspecte cu managerul departamentului care solicita recrutarea, iar apoi posturile libere sunt transmise intern, pentru a fi cunoscute cu prioritate de catre angajati. Ulterior acestei faze, in functie de modul in care se finalizeaza prima etapa, posturile sunt publicate pe platformele de recrutare pe care le decidem a fi pretabile. De asemenea, in functie de complexitatea postului vacant, ne axam si pe headhunting. Sunt anumite pozitii pentru care aplicam candidatilor din lista scurta teste de personalitate, precum si teste tehnice.

Care sunt cele mai frecvente intrebari utilizate in cadrul interviului de angajare?

Consider ca un recrutor experimentat nu trebuie sa se ghideze dupa un set predefinit de intrebari, ci sa isi adapteze tehnica in functie de candidat, astfel incat sa se obtina cele mai bune rezultate. Daca ar fi sa exemplificam, echipa de recrutare isi concentreaza atentia, cu precadere, pe identificarea nivelului de pregatire a candidatilor, calitatea discursului, capacitatea de a sintetiza, precum si pe nivelul de motivatie pentru o schimbare in planul de cariera.

Ce apreciati cel mai mult la un candidat in timpul procesului de recrutare?

In timpul interviului, apreciez cel mai mult claritatea raspunsurilor, calitatea intrebarilor precise in raport cu postul pentru care candideaza, modalitatile in care gestioneaza anumite situatii dificile create intr-un mod dirijat de catre intervievator si, nu in cele din urma, documentarea atenta cu privire la angajatorul Tiriac Auto.

Care sunt posturile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? De ce?

Deficitul la nivel de tara, cumulat cu reducerea din anii trecuti a importantei scolilor de meserii, genereaza dificultati in recrutarea personalului tehnic calificat. In acest caz, recrutarea tehnicienilor in service - mecanici, tinichigii, vopsitori si electricieni auto - este deficitara, dat fiind faptul ca, in momentul de fata, pe piata sunt tot mai putine persoane specializate in acest domeniu, iar persoanele bine pregatite fie doresc sa plece in strainatate pentru o noua cariera, fie nu isi doresc o schimbare profesionala.

De asemenea, putem mentiona si faptul ca, la nivelul pietei, concurenta in recrutare are un nivel ridicat.

Cum le recomandati candidatilor sa se pregateasca pentru interviurile de recrutare la distanta - telefonic, video, skype?

Interviurile la distanta prezinta cateva dezavantaje pe care le consider importante in cunoasterea candidatului - de exemplu, formarea primei impresii, printr-o simpla stragere de mana si contactul vizual - insa, in functie de modalitatea pe care o alegem (telefonic, video, online), incurajez candidatul sa realizeze o scurta si concisa prezentare, in concordanta cu postul pentru care candideaza. De asemenea, precizez candidatului ca interviul trebuie sa aiba loc intr-un mediu propice, formal, fara factori perturbatori, si sa aiba o buna conexiune la internet.


Cum le recomandati candidatilor sa abordeze discutia despre salariu in cadrul interviului de angajare?

Personal, incurajez ca discutia in ceea ce priveste partea salariala sa aiba loc la finalul interviului, dupa ce am avut o etapa a convorbirii axata in primul rand pe companie, experienta profesionala a candidatului, dar si pe oportunitatea de cariera pentru care acesta s-a prezentat la interviu. Discutia cu privirea la partea salariala este de cele mai multe ori considerata un subiect tabu, insa, din perspectiva mea, este important sa stim ceea ce isi doreste candidatul din punct de vedere financiar.

Care a fost cea mai inspirata intrebare primita de la un candidat in timpul interviului de angajare?

Este dificil de realizat un top al celor mai inspirate intrebari pe care le-am primit de la candidati, insa ma voi opri totusi asupra unei venite de la un candidat tanar: „de ce as alege Tiriac Auto si nu alta companie?”. De regula, aceasta intrebare vine din partea intervievatorului si de aceea mutarea acestei intrebari in zona angajatorului mi-a atras atentia.

Ce urmariti prin programele de recrutare pentru Juniori?

Tiriac Auto deruleaza permanent programe de recrutare a juniorilor, cu rolul principal de a le oferi tinerilor oportunitatea de a acumula cat mai multe cunostinte in domeniu si de a-i integra in campul muncii, la finele programului de practica. Colaboram, in acest sens, cu scolile de meserii si cu facultatile de profil, iar in interiorul companiei avem o echipa dedicata pentru acest proiect, care se implica in discutiile cu reprezentantii ministerului invatamantului, sunt membri in comisiile pentru examinare si participa la sedintele cu parintii, pentru a prezenta mai multe detalii despre programul de integrare a tinerilor in cadrul Tiriac Auto.

Pentru anul scolar 2016 – 2017, am oferit un numar semnificativ de burse celor mai implicati elevi care s-au remarcat in programele de practica pe care le avem in derulare. Tot in sustinerea proiectului, am incheiat de curand cu numeroase unitati de invatamant discutia de validare a programelor pentru anul scolar 2017 - 2018, prin care am setat numarul de practicanti, respectiv viitorii tehnicieni din reteaua noastra de service-uri.


Cum sunt motivati angajatii-cheie sa ramana in companie pe termen lung?

Tiriac Auto asigura fiecarui angajat posibilitatea de a se dezvolta profesional si de a isi face un plan de cariera in cadrul companiei. Cei mai multi dintre seniorii si managerii nostri provin din promovarea interna. Constructia pachetelor salariale, a programelor de dezvoltare si promovarea din interior sunt cateva dintre motivele principale pentru care angajatii cheie vor sa ramana in companie. Adaug aici faptul ca apartenenta la brand, infrastructura IT, tehnica avansata la care au acces angajatii, sunt iarasi indicatori pe care personalul activ sau cel viitor pot sa ii ia in calcul. In privinta training-urilor, avem multi colegi din vanzari si service certificati cu recunoastere internationala si chiar cu premii importante obtinute la diverse competitii.
 

De ce are nevoie un angajat al companiei dumneavoastra pentru a avansa si evolua din punct de vedere profesional?

Promovam angajatii care indeplinesc conditiile de ocupare a postului, sunt determinati si proactivi. Nu exista o bariera de timp in promovarea angajatilor. Important este ca acestia sa isi doreasca sa invete si sa se vada efortul implicarii in munca si dezvoltare continua.

Ce parere aveti despre lucrul remote? Vi se pare o idee fezabila in cadrul companiei si tipului de activitate? Derulati astfel de programe?

Analizam aceasta posibilitate, insa, avand in vedere specificul activitatii companiei, vom oferi aceasta alternativa acolo unde se preteaza.

Ce alte informatii doriti sa comunicati candidatilor?

Angajatii sunt motorul de functionare a oricarei companii, indiferent de domeniul in care activeaza, iar in acest caz le recomandam candidatilor sa fie deschisi si sa discute cu intervievatorii toate aspectele pe care le au neclare. O imagine completa asupra companiei si asupra rolului pentru care aplica reprezinta un start bun in orice colaborare.

Transmit candidatilor si pe aceasta cale invitatia urmatoare: „Daca va doriti sa va claditi o cariera alaturi de profesionisti, in cadrul companiei Tiriac Auto– cea mai mare retea de dealeri si service auto din Romania, va asteptam candidatura la adresa de e-mail resurse.umane@tiriacauto.ro.


Despre companie:

Tiriac Auto face parte din Grupul Tiriac Holdings si detine cel mai vast portofoliu de marci auto de pe piata autohtona, reprezentand sase dintre cele mai renumite marci auto existente pe piata: Mercedes-Benz; Jaguar; Land Rover; Mitsubishi; Ford; Hyundai.

Printre valorile si principiile impartasite, se numara:
  • Rezistenta. In ultimii 25 de ani, echipa Tiriac Auto a contribuit cu determinare si profesionalism la dezvoltarea economica a Romaniei.
  • Viziunea. Tiriac Auto anticipeaza si are curajul sa mearga mai departe spre obiectivul propus, transformand schimbarile exterioare in avantajul companiei, construind noi linii de business si lansand noi produse si servicii, menite sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii fiecaruia dintre clientii nostri.
  • Stabilitatea. A fi stabil inseamna sa construiesti responsabil, sa te dezvolti, pastrand insa o linie clara, care iti ofera confortul si certitudinea ca stii de unde ai plecat si unde vrei sa ajungi. Stabilitatea economica si comerciala pe care o cultiva Tiriac Auto este dovada responsabilitatii asumate de companie fata de fiecare client cu care intra in contact.
  • Integritatea. De 25 de ani, integritatea abordarilor comerciale, precum si a membrilor echipei Tiriac, este argumentul principal pentru care clientii si partenerii organizatiei continua sa construiasca alaturi de Tiriac Auto.

Reteaua de distributie si service auto Tiriac Auto asigura accesibilitate si servicii de calitate pe intregul teritoriu al Romaniei. In fiecare dintre reprezentantele Tiriac Auto, showroom si service, avem consilieri pasionati de domeniu, profesionisti si implicati, gata oricand sa ofere solutii adaptate nevoilor fiecaruia dintre clientii nostri.

Mai mult decat profesionalism la standarde ridicate, Tiriac Auto inseamna echipa. O echipa unita, bine pregatita si pasionata de domeniul auto, ai carei membri impartasesc aceleasi valori si principii de business.

 

Va recomandam si:

Discover Snyk — New Cybersecurity Company to Keep an Eye On