​Numarul salariatilor si intreprinderilor din Romania a crescut in 2015




Numarul de intreprinderi a crescut cu 1,0% în 2015, iar numarul mediu de salariati a crescut cu 2,4%, se arata in
comunicatul INS*. Astfel ca totalul numarului de intreprinderi a crescut la 488.210, iar numărul mediu de salariati a ajuns la 3,9 milioane.

Sectorul servicii, fruntas la numarul de intreprinderi

Anul trecut, cea mai mare pondere au ocupat-o intreprinderile din sectorul „Servicii“, cu aproximativ 214.000 de firme (aproape jumatate din total), fiind urmat de „Comert“ cu aproape 172.000 de firme, sectorul „Industrie“ insumand peste 54.000 de intreprinderi. Cea mai mica podere a inregistrat-o sectorul de „Constructii“, cu un total de  aproximativ 48.000 de intreprinderi, ceea ce inseamna cu 9,9 % din totalul firmelor active din domeniu economic.

Numarul mediu de salariati in functie de sector

Potrivit INS, noile locuri de munca au crescut si numarul de salariati la 3.926.175. Intreprinderile din Industrie au detinut peste o treime din totalul de salariati, cel mai prost la acest capitol stand din nou sectorul Constructii, avand putin peste 9%. Statisticile au mai aratat ca intreprinderile din Industrie au avut marimea medie de aproximativ 26 salariati, iar in Comerț media a fost de 5 salariati.

Cifra de afaceri 

In ceea ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de intreprinderile cu activitate principala de Comert (39,4%), intreprinderile din Constructii detinand doar 6,8%.

In total, cifra de afaceri a companiilor din industrie, constructii, comert si servicii s-a ridicat la sfarsitul anului trecut la aproape 1,200 miliarde lei, iar investiţiile brute au atins peste 131 miliarde lei. De asemenea, toate cele patru sectoare au inregistrat profit, acesta fiind de aproape 50 de miliarde de lei. 


*Conform Institutului National de Statistica – 
Activitatea intreprinderilor din industrie, constructii, comert si servicii de piata in anul 2015

 

Va recomandam si:

Centrul de tehnologie si operatiuni al LSEG (London Stock Exchange Group) ajunge la 1000 de angajati in Bucuresti

ULTIMELE JOBURI