Interviu cu managerul – ultimul pas spre cariera visata

intrebari_interviu_manager

Daca ai ajuns in acest punct al procesului de recrutare, inseamna ca ai trecut deja de interviul telefonic, de cel cu specialistul HR si probabil si de cateva teste de specialitate. Felicitari! Nu trebuie, insa, sa uiti, ca pana la semnarea contractului de munca jobul nu este inca al tau. Desi de cele mai multe ori pare o formalitate, un interviu cu managerul companiei pentru care iti doresti sa lucrezi poate face diferenta.

Este bine de stiut ca in acest punct accentul va pica mai degraba pe asteptarile tale salariale si planurile de crestere profesionala si mai putin pe abilitatile si competentele tale care ti-au fost deja testate anterior. Desi ti-ai format deja o idee despre ceea ce isi doreste compania de la tine, despre mediul de lucru si atributiile pozitiei pentru care ai aplicat, acesta este de cele mai multe ori interviul cel mai dificil.


 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 

Cum te pregatesti pentru un interviu cu managerul?intrebari_interviu_manager

Pentru ca sunt cazuri in care treci cu brio peste intreg procesul de recrutare, dar feedback-ul primit de la manager este unul negativ, trebuie sa te asiguri ca te pregatesti corespunzator si ii demonstrezi ca esti persoana potrivita pentru jobul oferit:


Incearca sa intelegi cultura organizationala

Documenteaza-te cu privire la specificul companiei si la pozitionarea ei pe piata. Afla cu ce iese in evidenta in comparatie cu competitorii ei, pentru ce este renumita aceasta companiei si – daca se poate – afla care este mediul de lucru si cum sunt echipele care contribuie la dezvoltarea ei. De exemplu, unele companii pot vedea la un candidat o atitudine sigura pe sine si curaj, in timp ce alte companii pot traduce comportamentul aceluiasi angajat ca fiind arogant si exagerat. Asigura-te ca transmiti semnalele corecte si ca te identifici cu stilul de lucru si cultura organizatiei.


Afla cat mai multe despre persoana care te intervieveaza

Cum a ajuns in aceasta pozitie? Care este traiectoria profesionala si care sunt cele mai mari reusite? De cat timp conduce compania si ce provocari a intalnit in industrie? Cauta interviuri in reviste de specialitate si verifica-I profilul de LinkedIn. Astfel, poti gestiona mai bine discutiile, poti aduce exemple relevante si poti pune intrebari care sa fie sustinute de un context potrivit. Nu atinge, insa, aspectele personale pentru ca risti sa deranjezi si sa surprinzi in mod negativ interlocutorul.


Subliniaza relevanta experientei tale

In acest punct, nu mai este necesar sa detaliezi activitatile tale anterioare – ai facut deja acest lucru la inteviurile anterioare, iar managerul este deja pus in tema. Nu ezita, insa, sa povestesti despre contributia pe care ai putea sa o ai in companie facand referire la experienta ta de lucru sau la cunostintele dobandite pe parcursul studiilor de specialitate. Aceasta atitudine va fi apreciata si va justifica, mai apoi, modul in care iti negociezi salariul la interviu. Se poate dovedi foarte folositoare aceasta abordare, mai ales daca luam in cosiderare faptul ca pe 39% dintre manageri ii deranjeaza candidatii care aplica pentru pozitii pentru care nu sunt pregatiti – conform unui studiu realizat de Career Builder*.


Arata-ti entuziasmul fata de pozitie si fata de companie

Asigura-te ca managerul – persoana cu putere decizionala din companie – stie cat de entuziasmat ai fi daca ai obtine jobul. Chiar daca pare un lucru minor, poate face diferenta. Foarte multi candidati uita sa puna accent pe acest aspect – in mare parte din cauza emotiilor. Entuziasmul fata de activitatile companiei – in general – si activitatile pe care ai putea sa le ai tu – in particular – ii va demonstra managerului ca iti doresti sa lucrezi in echipa lui pentru o perioada lunga de timp. Acest lucru inseamna stabilitate si consecventa – calitati pe care managerii le cauta intotdeauna in randul oamenilor alaturi de care lucreaza.



Intrebari interviu manager – fa-te remarcatintrebari_interviu_manager

Intrebarile la care managerul va astepta raspunsuri din partea ta pot fi variate si poate atinge subiecte variate. De cele mai multe ori, ele vor face parte dintr-una dintre aceste doua categorii: intrebari de leadership sau intrebari creative.
Pentru ca atunci cand echipa iti este formata din lideri de top ai sanse mai mari sa depasesti rezultatele competitiei, toti managerii cauta sa testeze acest set de abilitati atunci cand vine vorba de integrarea unor noi oameni in echipa. De aceea, te-ai putea astepta la intrebari precum:


1. Da-mi un exemplu de o situatie in care lucrurile nu au mers asa cum planuiai. Care a fost rolul tau si care au fost rezultatele?

Cum raspunzi la intrebare interviu: Faptul ca lucrurile nu ies intotdeauna conforma planului, nu este un motiv de rusine sau teama. Nu iti fie frica sa raspunzi la aceasta intrebare. Raspunsul corect nu este “nu mi s-a intamplat niciodata ceva neprevazut” pentru ca acest lucru este imposibil. Interlocutorul tau este cu siguranta interesat de felul in care ai gestionat tu o situatie problematica, nu de problema in sine. Fii cat mai specific in exemplul tau si pune accent pe rolul tau in obtinerea rezultatelor.


 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 


2. Descrie-mi o situatie in care a fost nevoie sa convingi pe cineva sa adopte punctul tau de vedere. Ce pasi ai urmat si care a fost rezultatul?

Cum raspunzi la intrebare interviu: Prin aceasta intrebare, managerul vrea sa isi dea seama cat de sigur esti pe competentele tale, pe deciziile pe care le iei si pe abilitatile de persuasiune. Vrea sa stie ca nu esti usor influentabil si ca atunci cand ai certitudinea faptului ca ceea ce faci este corect, vei incerca sa explici acest lucru si echipei si sa iti convingi colegii, fara sa iti impui abuziv punctul de vedere. Daca nu ai fost inca pus intr-o astfel de situatie, nu refuza sa raspunzi, ci construieste o situatie ipotetica si arata-I ca daca ar fi nevoie, te-ai descurca.


3. Spune-mi care a fost cea mai dificila decizie pe care a fost nevoie sa o iei in ultimele 6 luni?

Cum raspunzi la intrebare interviu: Fie ca este vorba de schimbarea modului de lucru, de schimbarea jobului sau poate de anumite modificari in echipa in care lucrezi sau ai lucrat – vino cu un exemplu relevant care sa justifice ideea de dificultate, dar si modul in care ti-ai asumat-o, ai gestionat-o si ai trecut peste ea. Orice ar fi, foloseste doar exemple din sfera profesionala.

Intrebarile creative, pe de alta parte, au ca scop conturarea personalitatii tale si identificarea modului in care gandesti. De asemenea, pot scoate in evidenta spontaneitatea sau imaginatia – daca este cazul. Cateva exemple de astfel de intrebari adresate de lideri de succes, preluate din studiul realizat LinkedIn** sunt:
 
  • Pe o scara de la 1 la 10, cat de ciudat ai spune ca esti? – Tony Hsieh, CEO Zappos
  • Este ceva ce nu ai avut ocazia sa introduci in CV? – Richard Branson, fondator Virgin Group
  • Ce iti doreai sa fii atunci cand erai copil? – Barbara Byrne, Vice-presedinte Barclays
Si pentru ca este foarte important ca si tu sa pui intrebarile potrivite, ti-am pregatit un scurt material video care iti arata care sunt intrebarile potrivite pentru interviul cu managerul si ce fel de informatii iti pot aduce fiecare dintre ele:
 

Mult succes!


Citeste si:


*Career Builder Study
**Guide to Screening Candidates: 30 Essential Behavioral Interview Questions

 

Va recomandam si:

Model CV 2024