Nu ai experienţă? Cum obții primul job?

Un tânăr aflat în căutarea unui loc de muncă se confruntă cu o dificultate: lipsa de experiență.

Experiența anterioară este importantă pentru că demonstrează că ești un candidat motivat și interesat de poziția la care aplici. Dar ce poți face concret pentru a obține această experiență „extracurriculară”?
În continuare îți vom prezenta câteva dintre oportunitățile pe care le poți accesa și care te vor recomanda drept un candidat interesat și motivat.
 
De ce este necesară experiența din timpul studiilor?

Mulți tineri aleg să se concentreze pe studiu în timpul facultății de teamă că nu vor face față provocării unui job, însă piața locurilor de muncă cere experiență. Recomandat ar fi să încerci să te implicit și în alte proiecte, care să te ajute la începutul carierei tale. Activitățile practice te ajută să îți dezvolți competențele soft (lucrul în echipă, comunicare, flexibilitate, familiarizare cu deadline-uri, feedback, networking) și competențele hard (cunoștințe de Excel, cum să realizezi o diagramă Gantt, etc.)
 


În ce activități extracurriculare te poți implica? Implicarea în activități extracurriculare reprezintă un avantaj important dacă vrei să te angajezi imediat după ce îți termini studiile. Într-un raport realizat în 2015 de www.hipo.ro, pentru 40% dintre angajatori, internship-urile, voluntariatul și stagiile de practică reprezintă cea mai bună recomandare pe care o poate deține un candidat. De aceea, mai jos îți prezentăm câteva oportunități prin care poți obține experiență:
 
Fii voluntar și implică-te în ONG-uri! Probabil unul dintre cele mai propice medii în care ai oportunitatea de a deprinde atât soft skills, cât și hard skills, pentru a te integra mai bine în piața muncii este mediul ONG-urilor (asociații studențești, umanitare etc.). Mai mult, este cadrul potrivit pentru a înțelege cum funcționează o companie, deoarece majoritatea asociațiilor sunt organizate după modelul unei companii. Aici, poți dobândi cunoștințe despre project management sau organizare de evenimente, te poți implica direct întrun proiect, într-un departament (obții competențe de HR, Marketing, Vânzări etc.) care sunt de interes pentru tine și vei putea vedea rezultatele muncii tale după câteva luni. Pe lângă experiența profesională, mediul ONG-urilor oferă șansa de a cunoaște oameni noi, de a participa la training-uri gratuite, de a face networking, dar și de a promova apropierea față de comunitate.
 
Participă la programe de exchange!
O altă oportunitate pe care o au tinerii care vor să capete un atu în cadrul interviurilor de angajare, o reprezintă
experiența din programele de tineret. Există numeroase asociații care implică tineri în proiecte și evenimente
fie în țară, fie în străinătate. Inițiativele asociațiilor au tematici diverse, de la problem sociale (combaterea rasismului, integrare socială, promovarea unor valori etc.), până la educație (școli de vară, proiecte de obținere a unor competențe, etc.) sau cultură (organizarea de festivaluri, concerte etc.). Companiile apreciază și absolvenții care au fost implicați în programe academice în străinătate, de tipul Erasmus+ sau alte burse de studiu pe o perioadă determinate într-o universitate parteneră, deoarece demonstrează adaptabilitate, flexibilitate și deschiderea față de provocări. Asociațiile care oferă astfel de programe sunt destul de numeroase: GEYC, Best, AIESEC, Erasmus+, etc.

Citește articolul în întregime! Află cum poți acumula experiență practică și cum să îți pregătești CV-ul astfel încât să obții jobul dorit. 

Completează formularul și primești gratuit Ghidul Angajatorilor: https://www.hipo.ro/locuri-de-munca/ghidulangajatorilorformular 


 
 

Va recomandam si:

Discover InThePocket - New IT company to keep an eye on