Triada unei cariere de succes - 1. Alegerea

  Triada unei cariere de succes este o structura care ne ajuta sa identificam etapele prin care trecem repetat, periodic, in decursul dezvoltarii carierei.

O data identificata etapa in care ne aflam, ea poate fi parcursa si depasita mai usor, astfel incat sa progresam catre destinatia dorita.
Orice cariera, orice profesie, trece prin aceste trei etape. Chiar si oamenii de afaceri le escaladeaza, cu mai mult sau mai putin succes…

Triada celor trei etape este compusa din Alegere, Angajare si Ascensiune.

   1.
Alegerea

Imagineaza-ti ca te afli in fata chioscului de inghetata si ai urmatoarea conversatie cu vanzatoarea.
  Vanzatoarea: “Ce doriti?”
  Tu: “Nu stiu. Vreau ceva care sa-mi placa mult de tot.”
  Vanzatoarea: “Va mai las sa va ganditi?”
  Tu: “Nu. Dv ce imi recomandati?”
  Vanzatoarea: “Mie imi place cea de ciocolota si zmeura…”
  Tu: “OK, vreau si eu una”
  Vanzatoarea: “Poftiti ”
  Tu (iti spui, in sinea ta): ”Sunt curios… oare nu era mai buna cea cu aroma de tiramisu ori fistic?”

“Acolo unde nu exista viziune, oamenii vor esua” spune o un cunoscut proverb.

Alegerea este acea decizie pe care o facem atunci cand ne stabilim o directie si o destinatie spre care dorim sa ajungem. Problema multora dintre noi este ca ne decidem greu asupra destinatiei. De cele mai multe ori, ezitam in decizie pentru ca ne e frica.

Frica sa nu esuam, sa nu cumva sa muncim din greu pentru ceva ce, in final, nu ne va place, sa nu cumva sa pierdem sansa unei alte destinatii, poate mai potrivita. sau, pur si simplu, ne este frica de munca.


Desigur, nu toata lumea se regaseste intr-o astfel de situatie. Exista si persoane care decid destul de rapid ce-si doresc sa faca din punct de vedere profesional. Daca sunteti o astfel de persoana atunci puteti sari peste capitolul de fata.

Pentru ceilalti dintre noi, care avem multe ezitari in alegere, trebuie facuti urmatorii pasi pentru a ne apropia de obiectiv.

1) Daca ai avea siguranta ca nu vei esua, ce ti-ai dori intr-adevar sa faci?*
    - sa am propria afacere (dar in ce domeniu, cu ce obiect de activitate?). sa devin manager intr-o multinationala, poate un consultant saP intr-una din marile companii de consultanta, ori sa devin un inginer de sistem, programator, manager de proiect sau web designer intr-o firma puternica?

Raspunsurile la aceasta intrebare te vor ajuta sa identifici care poate fi scopul tau principal daca iti iei inima in dinti si gandesti fara limitari si restrictii.

De exemplu, daca iti place sa creezi, poti canta la chitara, tobe sau alte instrumente, poti picta, sculpta sau programa un soft care sa raspunda la o nevoie noua pe piata. Daca iti place sa vorbesti cu oamenii poti lucra in vanzari sau relatii cu clientii. Daca iti place sa ajuti oamenii sa fie mai fericiti sau sa se simta mai bine poti lucra in departamentul de suport sau ca trainer tehnic.

2) Intrebarea cea mare pentru fiecare dintre noi este “Care este cariera unde: iti poti satisface scopul principal, iti poti folosi talentul, unde poti fi sprijinit de valorile tale personale si pentru care poti gasi o piata “de vanzare”?*

*Raspunsurile la aceste intrebari te vor ajuta sa identifici cariera potrivita tie. Incearca sa gasesti 10-20 raspunsuri. Din ele, alege ideea care se repeta.

Acum, priveste ce ai scris. Cum te simti? Te motiveaza raspunsurile tale sa faci tot ce-ti sta in putinta ca sa obtii job-ul/job-urile pe care le-ai identificat?

Daca raspunzi DA la aceste intrebari... esti pe drumul cel bun. in urmatoarele pagini vei gasi alte informatii concrete de care ai nevoie pentru a te angaja direct sau pentru a porni in directia carierei dorite.

Daca insa nu esti motivat, sau nu poti gasi raspunsul la intrebarea “Ce fel de job imi doresc?”, atunci iti propun urmatorii pasi:

Incearca orice, absolut orice job ai impresia ca iti va placea. Pe parcurs iti vei da seama ce te incanta cu adevarat si ce nu si te vei mobiliza, cu toate fortele, in directia identificata. Uneori este la fel de important sa constientizezi lucrurile care nu iti plac pentru a nu mai investi timp pretios in acestea.

Uneori problema este ca nu stim ce anume sa alegem din optiunile pe care le-am identificat. E foarte posibil sa te regasesti in viitor, daca nu pe moment, in urmatoarea situatie: iti spui “Mi-ar placea sa lucrez in Vanzari, dar si in Marketing... sau poate in Resurse Umane!” sau “Mi-ar placea sa continui pe programare, dar in acelasi timp consultanta in implementare solutii ERP e mai flexibila si dinamica”

Prin urmare, nu iei nici o decizie si nu te misti in nici o directie pentru ca nu vrei sa faci o alegere nepotrivita. In astfel de situatii, solutia este sa-ti impui un efort pentru luarea unei decizii. Ulterior poti schimba hotararea, dar numai dupa ce ai acordat o sansa reala optiunii alese. in momentul de fata, insa, trebuie, (accentuez!) TREBUIE sa iei o decizie.

Sunt multe persoane care raman blocate ani de zile in aceasta situatie. Cu siguranta nu doresti sa te afli in pielea unei persoane ajunse la 30 de ani care nu poate sa decida in ce directie profesionala sa se indrepte chiar si dupa un MBA la activ.

Daca te gasesti intr-o stare asemanatoare, ia masuri cat mai repede, chiar daca nu crezi 100% in alegerea facuta. Ulterior, vei realiza daca iti place sau nu, iar la momentul repectiv macar vei avea o experienta in plus si vei fi scapat de incertitudini. sansele sunt foarte mari ca la urmatoarea alegere sa nimeresti cariera potrivita sau cel putin sa eviti o varianta indoielnica.

O astfel de abordare in care identifici intersectia intre scopul tau principal, valorile tale si oportunitatile de pe piata, te pune intr-o postura avantajoasa, aceea de a-ti construi cariera ta de succes pe termen lung. Vei fi avantajat pentru ca vei recunoaste nevoia de schimbare chiar si atunci cand CD-urile vor fi inlocuite de MP3 playere, cand aparatele de fotografiat analog vor fi inlocuite de aparatele de fotografiat digital, si asa mai departe.
 

Va recomandam si:

Career Guide 2021