Profilul tinerilor manageri din Romania - Ghid de reusita profesionala



Ziarul Financiar a realizat un top al primilor 100 de tineri manageri din Romania - tineri care au reusit pana la 40 de ani sa realizeze ceea ce multi nu realizeaza intr-o viata. Noi am analizat acest top si ti-am pregatit un Ghid de reusita profesionala - pentru absolventi competitivi, pregatiti pentru piata fortei de munca actuala si dornici sa investeasca in pregatirea profesionala.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Descarca GRATUIT Ghidul de Angajare pentru Tineri 2015 »




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Studii tineri manageri din Romania

Indiferent de domeniul companiei ale carei departamente le conduc - economic, tehnic, industrie, consum sau altele - 49% dintre manageri au studii economice. Mai mult decat atat, o parte dintre cei cu studii tehnice (26%) sau umaniste (18%) au urmat cursuri pregatitoare, programe masterale sau cursuri de specialitate in domeniul economic.
 

 
In topul Universitatilor se afla Academia de Studii Economice din Bucuresti, care conduce detasat, urmata de Universitatea Politehnica din Bucuresti. Studiile de finante, contabilitate, management si business sunt, deci, importante in intelegerea pietei, a cererii si ofertei si in lansarea unor previziuni pe termen lung, indiferent de domeniul companiei sau de departamentul in care va doriti sa ajungeti.

In ceea ce priveste studiile in strainatate, doar 30% dintre tinerii manageri de top au ales sa acumuleze cunostinte peste hotare. Un fapt surprinzator, avand in vedere ideea generala ca doar studiile in strainatate iti pot asigura joburi de top management.

Daniela Budurea – Country Director pe Romania si Bulgaria pentru Western Union - este de parere ca studiile in strainatate te ajuta, dar nu sunt totul pentru o cariera de succes. Ea detine un MBA de la Universitatea din Viena si admite ca aceasta reusita academica a ajutat-o foarte mult in cariera:


Managerii din Occident considera ca noi, pentru ca venim din estul Europei, nu suntem la acelasi nivel. In momentul in care ai acea hartie, deodata isi dau seama ca vorbim aceeasi limba. CEO-ul meu are acelasi program absolvit. Noi lucram cu oameni din afara Romaniei si ei trebuie sa aiba confortul ca eu inteleg ce imi spun, ca am acelasi nivel de intelegere si in al doilea rand sa ma inteleaga si ei pe mine.

Nu poti sa il faci (n.r. MBA) dupa ce ai terminat facultatea sau daca nu ai experienta. Eu l-am facut dupa 7-8 ani de experienta solida, eram la a doua vanzare de companie. Trebuie sa intelegi ce iti spune omul ala in manual. Un MBA ajuta, dar nu este acel lucru care sa te propusleze in cariera. –
Daniela Budurea, Country Director pe Romania si Bulgaria pentru Western Union.

Nationalitatea tinerilor manageri din top 100

93% dintre managerii inclusi in top 100 sunt de nationalitate romana - ceea ce este imbucurator. Tinerii romani au reusit sa demonstreze ca pot atinge si chiar depasi standardele impuse de companii internationale si pot gestiona si coordona departamente complexe si de impact cu succes.

Celelalte nationalitati reprezentate in topul Ziarului Financiar sunt:
  • Turca - Cagari Memisoglu - Director General Adjunct in cadrul Garanti Bank Romania.
  • Maghiara - Viktor Boczan - Director General in cadrul Provident Romania
  • Azera - Hamza Karimov - CEO SOCAR Romania
  • Rusa - Mikhail Danilin - Director General Adjunct in cadrul NIS Petrol Romania
  • Americana - Nolan Townsend - Country Manager in cadrul Pfizer Romania
  • Greaca - Georgios Malideros - Proprietar Osho Steak si Oro Toro
  • Spaniola - Tomas Manjon - Managing Partner & Proprietar Mantor

Varsta top 100 tineri manageri din Romania

Radu Negulescu este CEO la varsta de 27 de ani. El a infiintat Trencadis - firma specializata in solutii de dezvoltare software pentru mediul guvernamental si de business - in urma cu 8 ani, chiar din timpul facultatii. Ideea i-a venit dupa ce a realizat site-ul primariei din Dragomiresti (Maramures) - reusita ce i-a adus recomandari, multe alte comenzi si a pus bazele unui proiect de succes. Trencadis are acum 50 de angajati, 3 birouri in Romania si afaceri de peste 4 milioane de lei (in 2014). In acelasi an, compania lui Radu Negulescu a fost inclusa in topul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe. Ideile lui de afaceri nu s-au oprit aici - el este si cofondatorul Kubo Investments, dar si actionar intr-un proiect nou - People & People. Mai mult, impreuna cu Ioan Dan Niculescu si Vlad Tausance, Radu Negulescu a coordonat campania online a presedintelui Klaus Iohannis.

Filosofia mea este sa nu lucrez cu planuri de business. Cu cat insisti mai mult sa ai un plan de business, cu atat te indepartezi de realitate si te ancorezi in niste prezentari. – Radu Negulescu, CEO Trencadis.

Cagari Memisoglu are varsta de 43 de ani si ocupa functia de Director General Adjunct in cadrul Garanti Bank Romania. De nationalitate turca, Cagari Memisglu are o experienta de peste 15 ani in echipa Garanti Bank, unde a detinut diverse functii. Experienta si devotamentul fata de companie i-au adus o functie de top management. In 2007 a fost numit senior vice president, fiind responsabil de cash management si transaction banking. Astfel, el a fost pus in postura de a lucra cu peste 1000 de sucursale si 24 de centre regionale, activitate ce a generatvenituri nete de peste 150 de milioane de euro anual. In echipa Garanti Bank Romania el a venit in urma cu doi ani.

Este o meserie frumoasa, asemeni unui joc elegant de sah, intre mai multi jucatori, in care iti construiesti strategia nu doar in functie de mutarile celorlalti, dar si de reactiile celor care urmaresc jocul si isi pun increderea in tine. Acestia sunt clientii tai. Ei sunt cei pe care trebuie sa ii convingi si cuceresti, pastrandu-ti totodata regele in joc. – Cagari Memisoglu, Director General Adjunct, Garanti Bank.

Cei mai multi dintre managerii inclusi in topul Ziarului Financiar au varsta de 36 de ani - ceea ce inseamna ca si-au finalizat studiile si au apucat sa dobandeasca experienta relevanta in domeniul in care profeseaza.

Sex – top 100 tineri manageri

38% dintre managerii companiilor sunt de sex feminin - ceea ce inseamna ca femeile sunt foarte bine reprezentate. Ele conduc atat companii din domeniul economic - ca Marsh Romania, Western Union, Unicredit Tiriac Bank, cat si companii din domeniul tehnic, dintre care amintim Orange Romania, Siveco Romania si Microsoft Romania.

Si in domeniul Industrial exista femei in pozitii de top management. Laura Serban este CEO Mecanica Ceahlau de la inceputul anului trecut. In 2014, compania a trecut printr-o intreaga serie de schimabari, iar profitul a crescut de peste 6 ori. Laura Serban are o experienta de peste 14 ani in mediul de afaceri si a profesat intr-o diversitate de domenii. Productia de utilaje agricole i se pare o provocare cu potential, un proiect complex pe care este determinata sa il coordoneze cu succes.

In Romania exista foarte multe ferme care au nevoie de dotari si de reimprospatarea parcului de utilaje. Mai mult decat atat, alocarea de fonduri europene in acest segment de piata constituie un factor favorabil si, in acest sens, o masura de facilitare pentru fermieri. – Laura Serban, CEO Mecanica Ceahlau.

Asa cum era de asteptat, si in cazul industriei de moda si design interior exista nume importante care sa reprezinte femeile cu planuri de afaceri. Alina Bistreanu este Director General in cadrul LPP Romania Fashion. Ea a reusit sa deschida 16 magazine noi in doar un an de activitate si sa mareasca echipa cu 160 de noi angajati. Anamaria Stefan este General Manager la Sophia - un reper in domeniul decoratiunilor pentru casa. Incasarile de anul trecut au fost de 1.3 milioane de euro, iar reteaua de magazine a ajuns acum la nu mai putin de 24 spatii. Si Carmen Dascalu si-a deschis o afacere proprie - magazinul de rochii de ocazie Carmencita - care vinde 600-700 de rochii lunar dupa regulile SEO. Afacerea lui Carmen Dascalu este bazata pe cercetari amanuntite de piata si pe cunostinte solide de SEO. Astfel, ea stie foarte bine care ii este publicul tinta si ce asteptari au clientele ei.

Nici industria automobilelor nu a reprezentat o provocare prea mare pentru femei. Loredana Constantin este Marketing Manager la Auto Italia Impex, dupa ce a lucrat peste 10 ani in presa - la Adevarul si Gandul. Absolventa de Politehnica, Loredana a ales piata automobilelor intr-o perioada nu tocmai usoara si tocmai de aceea a ajuns sa indrageasca atat de mult ceea ce face si sa se implice la un asemenea nivel. Ioana Predescu este Director de Resurse Umane la Mercedes-Benz Romania - companie in care a trecut atat prin prioada de boom, cat si prin criza brusca.

S-au schimbat abordari, strategii, metode de previzionare. Acesta este un lucru bun, deoarece raman sa lucreze in industria auto cei cu adevarat pasionati de domeniu, cee ce le sporeste implicarea, ambitia si performanta. – Ioana Predescu, Director Resurse Umane, Mercedes-Benz-Romania.
 
 

Unde se vad peste 10 ani tinerii manageri…

Intrebati unde se vad din punct de vedere profesional peste 10 ani, cei mai multi dintre tinerii manageri cred ca isi vor pastra domeniul de activitate si chiar compania, dar ca vor cauta sa se dezvolte, in special la nivel international.
In ceea ce priveste ideea de antreprenoriat, cei mai multi dintre antreprenori profeseaza in domeniul tehnic - un domeniu mult mai permisiv si potrivit pentru punerea in practica a ideilor pe cont propriu. Dintre cei care isi desfasoara activitatea intr-o companie, multi isi doresc sa devina in viitor antreprenori, dar recunosc ca mai au inca foarte multe lucruri de invatat. Ei stiu ca sustinerea propriei afaceri necesita cunostinte solide - in ceea ce priveste piata, publicul, domeniul, concurenta - si o experienta de viata care sa iti ofere certitudinea aplicarii unor decizii corecte si argumentate in situatii dificile.

Mihai Muntean, Chief Sales Officer la NN Romania, credere ca peste 10 ani va calatori mult si va lucra in training, asa cum si-a si inceput cariera. Teodor Blidarus, Managing Partner Strategy & Business Development la Softelligence spune ca in viitor va ramane tot la conducerea companiei, pe care o va transforma intr-unul dintre principalii jucatori regionali in segmentul de business.Oliver Senchea, Retail Sales Director la Strauss Romania, se vede tot in domeniul bunurilor de larg consum, dar pe o pozitie cu responsabilitati mai mari. Mihaela Anca, Director Resurse Umane la Albalact, vrea ca pe termen lung sa se implice in proiecte care sa aduca schimbari in societate, nu doar intr-o companie. Dorinta ei este sa lucreze in cadrul unor proiecte sociale de amploare.

Sfaturi pentru absolventi de la tineri manageri de top

Cred ca factorul determinant pentru o viata profesionala de care sa fii mandru este sa nu iti doresti o cariera de dragul carierei, sa nu iti doresti sa fii manager pentru ca acesta este idealul la care ai fost invatat ca e bine sa aspiri. Avem o inflatie de manageri si mult prea putini profesionisti care produc o schimbare cu adevarat relevanta. Iar atunci cand iti doresti sa fii cu adevarat bun in ceea ce faci, poti realiza lucruri incredibile. - Oana Terteleac, Windows Business Group Lead, Microsoft Romania.

Imi place mult sa construiesc lucruri si sa lucrez cu oameni. Experienta mi-a dovedit ca reusesti sa castigi doar prin echipe puternice, cred mult in parteneriate si fairplay. Oamenii fac diferenta, dorina de a reusi poate muta muntii, iar ceea ce conteaza, in final, sunt experienta, strategia corecta, dar si sincronizarea si executia impecabila. - Alexandru Baloi, Distribution & Indirect Sales, Vodafone.

Dorinta continua de invatare, de autodepasire precum si capacitatea de munca au fost elemente esentiale ale reusitei mele, iar Medicover m-a sustinut in aceasta directie - in prezent urmez cursurile unui program de leadership in cadrul Institutului Roffey Park din Marea Britanie. Cel mai important, in opinia mea, este sa fii permanent determinat sa inveti, sa asculti feedback-ul celor din jur, sa iti asumi deciziile, sa fii responsabil si echilibrat, dar mai ales sa ai grija de sanatatea ta - este reteta unei cariere de succes. - Raluca Binder, Corporate Retention Manager, Medicover.

A «aduce bani acasa» inseamna a aplica o strategie specifica si, pe cat de complexa, pe atat de simpla. Inseamna a aplica tehnici «out of the box», a te apleca asupra detaliilor, dar mai ales sa privesti lucrurile din perspectiva clientilor. Iar cea mai importanta parte a ecuatiei este echipa, care prin calitati si implicare poate face diferenta. - Costin Mincovici, Director Executiv - Divizia Active Problematice, Bancpost.

Cred in puterea exemplului. Cred ca e important sa fii constient de efectul pe care il poti avea asupra celor din jur si, prin ceea ce esti, faci, stii, spui, sa incerci sa trezesti in ceilalti o emotie pozitiva si dorinta de a fi mai buni in ceea ce fac. Nu in ultimul rand, cred ca simtul umorului este «sarea din bucate» care ne poate marca pozitiv orice interactiune. Si mai cred ca, orice ar fi, trebuie sa crezi si sa nu renunti. - Alina Iacomi, Director, Head of Transaction Services Sales, Head of Transaction Services Products & Channels, ING Bank Romania.

A fost greu de fiecare data cand am inceput de la zero, intr-un domeniu nou sau intr-o companie noua, in primul rand pentru ca nu am rabdare si in al doilea rand pentru ca a trebuit sa las in urma relatii, realizari, capitalul de credibilitate si confortul familiarului. Am invatat, insa, sa imi extrag energie din placerea de a invata, de a cunoaste oameni noi si de a experimenta, uneori chiar fortat, noi moduri de a face lucrurile. - Mihai Muntean, Chief Sales Officer, NN Romania.



Concluzii

Lasa-te motivat de povestile celor 100 de tineri care au reusit sa ajunga in pozitii de top management si investe in cariera ta. Descarca Ghidul de Angajare pentru Tineri 2015 si afla ce salariu poti obtine la primul job, ce abilitati cauta angajatorii la juniori, ce alte beneficii sunt oferite si multe alte informatii utile daca esti in cautarea unui job:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Descarca GRATUIT Ghidul de Angajare pentru Tineri 2015 »




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bonus, ti-am pregatit un material video realizat in cadrul TED Talks. Scott Dinsmore, unul dinte cei mai reputati strategi in reorientarea in cariera, te invata cum sa gasesti job-ul care iti place inca de la inceputul carierei.

 



Alte articole care te-ar putea interesa:







 
 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI