Sfaturi pentru realizarea CV-ului si Scrisorii de Intentie de la Universitatea Harvard




Procesul de recrutare nu este unul facil nici pentru angajator, nici pentru candidat. Si mai greu este sa identifici un job care ti se potriveste, pentru care ai toate aptitudinile si competentele necesare si sa aplici. Atunci cand il gasesti, insa, trebuie sa te asiguri ca ai CV-ul completat ca la carte, ca alaturi o scrisoare de intentie care sa merite citita, ca te documentezi despre companie - pasi care te transforma intr-un candidat competitiv si dorit!

In articol, vei gasi:
Universitatea Harvard are cateva sfaturi pentru tinerii aflati in cautarea unui loc de munca - pasi de urmat pentru realizarea unui CV imbatabil si a unei scrisori de intentie inedite. Echipa Hipo a centralizat aceste sfaturi in cateva puncte de urmarit in momentul in care decizi sa aplici la job-ul visat.

*Harvard Business Review - Sfaturi pentru CV

CV-ul este un document de marketing - spun specialisti in domeniu ca Jane Heifetz - fondatoarea site-ului Right Resumes sau John Lees - un specialist in domeniul consilierii in cariera si autorul cartii Knockout CV. Asa ca trebuie sa stii cum sa “te vinzi” pentru ca angajatorul “sa cumpere”.

Descarca modele de CV pentru diverse profesii in format .doc sau .pdf »

1. Fa un inceput puternic

Primele 25-30 de cuvinte sunt cele mai importante din intreg documentul pentru ca reprezinta sansa ta sa ii castigi angajatorului atentia, simpatia si interesul. Conform Harvard Business Review, este indicat sa incepi cu un rezumat al expertizei tale in domeniu - ce stii sa faci, cat de bine stii sa o faci si ce te recomanda. Fii concis, evita cliseele si fa legatura intre abilitatile tale si job-ul oferit de companie. Convinge angajatorul ca esti potrivit pentru acea pozitie.

2. Ordoneaza informatia corect

Ai grija sa nu aglomerezi CV-ul cu informatii care nu sunt relevante pentru job-ul la care aplici. Adaugarea unei sectiuni de “Realizari” imediat dupa introducere va face legatura intre experienta, realizarile tale si cerintele job-ului. Imediat dupa realizari ar trebui sa urmeze experienta profesionala - companiile in care ai lucrat, perioada si proiectele in care ai fost implicat. Nu pune studiile la inceput - doar daca nu ai experienta anterioara - pentru ca nu sunt la fel de relevante ca experienta propriu-zisa pe un post similar. La sectiunea “Aptitudini” - care se regaseste, de obicei, la finalul CV-ului - poti renunta. Daca nu ai convins angajatorul pana la finalul CV-ului ca ai un anume set de competente, poti fi sigur ca nu va ajunge pana la final.

3. Fii selectiv

Este tentat sa adaugi fiecare realizare, fiecare program de internship, fiecare experienta de voluntariat. Poate pentru ca iti da impresia ca cu cat un CV are mai multe randuri, cu atat este mai valoros. Nimic mai eronat! Nu trece nimic din ceea ce nu crezi ca ar putea sa iti obtina job-ul dorit in CV. Pune doar lucruri care au relevanta pentru companie si pentru oportunitatea de cariera la care aplici. Pastreaza hobby-urile sau exemple ale modului in care combini cariera si viata persoana pentru interviu.

4. Impartaseste realizari, nu atributii

Specialistii sunt de parere ca 95% din informatia din CV trebuie sa fie prezentata ca si realizari. Evita exprimarile vagi si foloseste-te de lucruri concrete - cifre, procente, depasirea unor target-uri impuse - pentru a pune in evidenta abilitatile tale manageriale. Nu exagera, insa, cu cifrele. Nu vrei ca CV-ul tau sa arate ca un raport de contabilitate.

5. Fa-l usor de parcurs

Trebuie sa fii concis, dar asta nu inseamna ca trebuie sa inghesui toate informatiile pe o singura pagina, scrisa cu un font minuscul si fara margini sau paragrafe. Un CV ar trebuie sa cuprinda intreaga ta experienta si studiile in 2-3 pagini. Orice depaseste 3 pagini ii arata angajatorului ca nu esti capabil sa prioritizezi, sa rezumi si sa selectezi. Foloseste font-urile clasice - nu prin font-uri sau pozitionarea informatiei vrei sa iesi in evidenta, ci prin continut (doar daca aplici la un job care implica editare de text, foto sau video te poti juca cu aspectul CV-ului). Iar continutul trebuie sa fie usor de parcurs!

6. Accepta ajutor si adapteaza-l

Poate fi dificil sa fii obiectiv atunci cand vine vorba de propria persoana si de realizarile tale - chiar si din punct de vedere profesional. Recomandarile sunt o solutie. Discutiile cu fosti colegi - de studii sau de lucru - se pot dovedi si ele utile. De asemenea, nu uita sa il adaptezi pentru job-ul la care aplici - nu poti avea un CV universal pe care sa il trimiti tuturor companiilor, indiferent de specificul pozitiei dorite.

**Harvard Business Review - Sfaturi pentru Scrisoarea de Intentie

Faptul ca nu trimiti si o scrisoare de intentie angajatorului pe langa CV arata ca esti lenes - spun Jodi Glickman (autoarea volumului “Great on the Job”) si John Lees. Desi doar jumatate din scrisorile de intentie trimise sunt citite de angajatori, atasarea unei astfel de scrisori inseamna, totusi, 50% mai multe sanse de a te face remarcat. Iata cum poti redacta corect scrisoarea de intentie:

Descarca modele de scrisoare de intentie in format .doc sau .pdf »

1. Bazeaza-te pe documentare

Nu citi doar descrierea job-ului, ci documenteaza-te in legatura cu compania, angajatii ei, problemele cu care se confrunta si gaseste o modalitate prin care tu ai putea contribui la imbunatatirea sau evolutia lucrurilor. Tine cont si de profilul organizational al companiei pentru care aplici si de tonul folosit de angajatii acestei companii - astfel, vei stii daca este sau nu cazul sa fii hilar sau nu.

2. Fa un inceput puternic

Ca si in cazul CV-ului, incearca sa fii concis si sa eviti cliseele. Foloseste cu grija spatiul limitat pe care il ai la dispozitie daca vrei ca anagajatorul sa ajunga la lucrurile importante pe care le-ai mentionat despre cariera ta.

3. Pune accent pe valoarea ta personala

Identificarea problemelor sau provocarilor cu care se confrunta compania in prima faza a redactarii scrisorii de intentie, te va ajuta sa stabilesti cum iti poti folosi aptitudinile si competentele pentru a fi de ajutor. Exact pe acest aspect trebuie sa pui accent - modul in care vei influenta tu evolutia companiei si care sunt experientele care sustin planurile tale de viitor.

4. Fii entuziast

Concurenta este mare pentru toate job-urile de pe piata, de aceea angajatorii cauta persoane care isi doresc cu adevarat sa lucreze pentru compania lor. Tonul scrisorii tale de intentie trebuie sa fie unul entuziast, iar continutul trebuie sa justificile alegerea de a aplica pentru job-ul cu pricina. Arata ca ai cunostinte despre backgroundul companiei, despre realizarile si despre tendintele impuse in industria in care se incadreaza. Nu exagera, totusi, cu laudele. Fii autentic, nu lingusitor!

Concluzii

Desi este indicat sa trimiti ambele documente impreuna atunci cand aplici pentru un job, exista situatii in care nu poti atasa si o scrisoare de intentie - companiile au formulare online standard, nu ti se permite atasarea mai multor documente. Chiar si atunci cand le poti trimite impreuna, asigura-te ca CV-ul contine toate informatiile pe care vrei ca angajatorul sa le afle. In cazul in care scrisoarea de intentie nu va fi parcursa, compania va stii care sunt aptitudinile si competentele tale si cum poti tu ajuta la dezvoltarea serviciilor angajatorului.

Aplica pasii de mai sus, documenteaza-te si pregateste-te pentru interviu. Pentru a te asigura ca raspunsul angajatorului va fi unul pozitiv, citeste si aceste articole:

CV-ul care capteaza atentia din primele randuri

CV-ul care deschide usi

8 Cursuri pe care orice tanar ar trebui sa le aiba in CV

Ce informatii contine scrisoarea de intentie?

Intrebarile cheie si raspunsurile castigatoare intr-un interviu!

*Harvard Business Review – How to write a resume that stands out
** Harvard Business review – How to write a cover letter

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri