Ce studii au top 100 CEO din Romania?

Echipa Hipo a analizat topul realizat de Ziarul Financiar “100 cele mai valoroase companii din Romania - 2013”. Informatiile cuprinse in articolul de fata provin din documentarea asupra profilelor Managerilor de companie pe baza CV-urilor si datelor publice. Afla ce profil au facultatile absolvite de cei mai mari 100 de CEO din Romania, ce nationalitate au acestia, ce varsta si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru o cariera de top management!

1. Specializare Facultate CEO

Inginerie - 21 Economie - 11 Management - 5
Matematica - 4 Calculatoare - 4 Drept - 3
Fizica - 2 Electronica - 2 Cibernetica - 2

Pe primul loc, in ceea ce priveste cele mai intalnite specializari, se afla cei care au terminat Ingineria, urmati de cei cu studii economice si mate-fizica. Exista, insa, si Manageri de companie care au studii in domenii inedite. Un exemplu este CEO-ul Samsung Electronics - Young Lak Jung. Acesta a terminat o facultate de Arte, dupa care s-a specializat in economie. Si Charlie Cunningham-Reid, CEO al JT International, are studii in domeniul muzicii, ceea ce nu il impiedica sa conduca cu succes una dintre cele mai mari companii de Tobacco din lume. Foarte important este, deci, cum iti folosesti competentele si abilitatile dobandite si cum le transpui in industria in care lucrezi. Capacitatea de a te adapta diverselor situatii si de a depasi obstacolele este esentiala in orice domeniu, indiferent de studiile finalizate.
 

2. Domeniul Facultatii urmate de CEO*

                                
  • Tehnic - 48%
  • Economic - 31%
  • Uman - 7%
  • Altele - 14%
Surprinzator, studiile economice ocupa a doua pozitie si nu prima, asa cum ne-am fi asteptat. Trebuie, insa, sa luam in considerare faptul ca cei mai multi dintre CEO au urmat cursuri de pregatire in domeniul economic dupa absolvirea facultatii sau au chiar un MBA in acest domeniu in CV. Aproape jumatate dintre directorii celor 100 de companii au studii in domeniul tehnic - 48%. Acest lucru este, insa, natural, avand in vedere industriile in care se incadreaza companiile mentionate. Dar nu inseamna ca urmarea unor studii in domeniul uman sau alte domenii nu iti poate aduce o pozitie de CEO. Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a terminat Facultatea de Drept, iar Philippe Lhotte - CEO BRD SocGen - are o diploma in Studii Politice. La fel si directorul PROTV, Aleksander Cesnavicius, care a studiat sociologia sau CEO-ul Philip Morris Trading - Sergey Slipchenko - care a terminat facultatea de Jurnalism International. Lasa-te condus de pasiunea pentru un anumit domeniu si foloseste abilitatile si competentele dobandite in timpul anilor de studiu in beneficiul tau, pentru a-ti atinge telul dorit.
 

3. Nationalitate

  • Straini - 52%
  • Romani - 48%
Un lucru imbucurator este proportia intre directorii de nationalitate romana si cei straini. Aproximativ jumatate dintre CEO aflati la conducerea celor mai mari 100 de companii din Romania sunt romani. Cei mai multi dintre ei si-au finalizat studiile in strainatate - nu la nivel licenta, cat mai ales la nivel de studii masterale/doctorale sau cursuri de pregatire si specializare. Completarea studiilor la universitati de renume din strainatate (din vestul Europei si State Unite, in general) spune despre tine, printre altele, ca ai cunostinte la nivel international din domeniul in care profesezi, ca ai avut sansa sa cunosti contextul si nu doar situatia nationala si ca ai relationat cu alti oameni importanti din industrie. Este, cu siguranta, un atu pentru cariera ta de viitor CEO si este indicat sa urmaresti sa adaugi in CV-ul tau stagii, cursuri de pregatire si programe masterale derulate in strainatate.

De asemenea, un aspect care poate cantari mult in CV-ul tau este experienta anterioara de lucru in strainatate, in aceeasi industrie, dar pe o piata diferita decat cea locala - ceea ce iti poate aduce cunostinte diverse, iti creste capacitatea de a te adapta diferitelor situatii si confirma echipei tale faptul ca poti lucra cu clienti indiferent de nationalitatea lor si de cultura din care fac parte.

Expertii The Guardian au realizat un articol care scoate in evidenta atuurile pe care ti le aduce experienta de lucru in strainatate in vederea obtinerii unui job de top: provocarile adaptarii unui mediu de lucru nou iti vor diversifica metodele de gestionare a situatiilor de criza, invatarea unei noi limbi straine iti sporeste capacitatile de comunicare, recomandarile persoanelor de peste hotare cu care ai lucrat iti vor oferi un alt statut, mai multa incredere din partea angajatilor si iti vor confirma expertiza in domeniu.
 

4. Sex

  • Masculin - 95%
  • Feminin - 5%
Asa cum era de asteptat, persoanele aflate in fruntea companiilor sunt majoritatea barbati - 95%, mai precis. Acest lucru a fost influentat de numerosi factori de-a lungul timpului - culturali, religiosi, sociologici. Femeile sunt, insa, reprezentate de 5 CEO de succes, una dintre ele fiind la conducerea OMV Petrom - companie aflata in top 3 companii din Romania. Mariana Gheorghe a studiat Dreptul si detine un MBA in domeniul Financiar. O alta romanca, Daniela Lulache, se afla la conducerea Nuclearelectrica, iar facultatea terminata i-a adus o diploma in domeniul Contabilitate-Finante. Celelalte 3 reprezentante sunt de nationalitate straina. Gemma Webb conduce colosul British American Tobacco si are studii in domeniul Economic si, de asemenea, si un MBA. Edith Lenga Balk conduce Selgros Cash&Carry, iar Monica Iavorski, absolventa a Facultatii de Cibernetica, se afla in fruntea Arctic. Nu exista, deci, un tipar in ceea ce priveste domeniile de activitate ale companiilor conduse de femei, ceea ce inseamna ca poti reusi in orice industrie daca studiile, munca si aptitudinile tale te fac remarcata.

COO-ul Facebook, Sheryl Sandberg, ne explica intr-o conferinta sustinuta in cadrul TED de ce procentul prezentelor feminine in pozitii de top este atat de scazut in comparatie cu managerii de sex masculin.
 

 

5. Varsta

Dintre cei 100 de CEO aflati in fruntea celor mai valoroase companii din Romania, cei mai multi sunt nascuti intre anii 1960-1970, deci au varste cuprinse intre 45 si 55 de ani. Concluzia este ca ai nevoie de cel putin 30 de ani de experienta de lucru si schimbari in cariera pentru a ajunge intr-o pozitie de conducere, in fruntea unei companii de succes. Lucrurile evolueaza treptat, iar arderea unor etape este exclusa. Este nevoie de munca, research continuu in domeniu, adaptare la schimbari si aplicarea rezultatelor anterioare pentru obtinerea unei pozitii de varf.

Radu Gratian Ghetea, CEO al CEC Bank, este persoana cu cea mai mare experienta de lucru si de viata dintre cei 100 de Manageri prezentati. El s-a nascut la data de 7 august 1949 in municipiul Roman. A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti (1972) si apoi Facultatea de Stiinte Economice din cadrul ASE Bucuresti (1985). La 11 mai 2007, Radu Gratian Ghetea, presedintele Alpha Bank Romania si al Asociatiei Romane a Bancilor, a acceptat sa preia functia de presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), singura banca din Romania ramasa in proprietatea statului.

Jean Baptiste Dernoncourt, CEO al Carrefour Romania, se afla de cealalta parte - el este cel mai tanar Manager de companie din topul celor 100. El a absolvit Scoala de Business ESCP Europe si la varsta de doar 32 de ani a fost numit la conducerea unui business de peste 1,1 mld. euro pe an. Inainte de Carrefour, el a fost senior auditor pentru firma de audit si consultanta fiscala Deloitte.

National Public Radio din Statele Unite ale Americii au realizat un articol din care reiese ca inovatia intr-o companie este strans legata de varsta CEO-ului - cu cat este mai tanar, cu atat va avea initiative mai indraznete. Articolul este bazat pe studiile conduse de economistii americani de la Universitatea din Pennsylvania si de la Institutul Tehnologic din Massachusetts. Concluziile acestora au fost ca exista o legatura puternica intre varsta managerilor a sute de companii din SUA si aplicarea ideilor inovatoare, care atrag succesul acestor companii pe piata. Explicatia este ca, in general, managerii cu varste inaintate au investit mult mai multa munca in dezvoltarea ei, o vad ca pe propriul copil si se tem de schimbari majore. Managerii tineri, de cealalta parte, nu sunt subiectivi in luarea deciziilor si vin cu propuneri mai indraznete, radicale, menite sa genereze impact.
 

6. Domeniile in care activeaza companiile din TOP 100

Energie - 18 Comert - 12 Banci - 9
Componente Auto - 9 Petrol & Gaze - 6 Industrie Grea - 5
Telecom - 5 Financiar - 5 Agricultura - 4
ElectroIT - 4 Tigari - 3 Materiale de Constructii - 3
Farma - 3 Transporturi - 2 Bere - 2
Lemn - 2 Distributie - 1 Servicii - 1
Media - 1 Real Estate - 1 Tiparituri - 1
Bauturi non-alcoolice - 1 Bunuri de larg consum - 1 Altele - 1

Cele mai multe dintre companiile care alcatuiesc acest top sunt din domeniul Energiei, urmate indeaproape de cele din domeniul Comertului. Pe locul 3 se afla Componentele Auto si Bancile, iar pe locurile 4 si 5 Petrol&Gaze, Industria Grea si Telecom. Companiile mari, din top 10, sunt putin comparabile cu cele din finalul clasamentului, fiind o diferenta de peste 10 ori in ceea ce priveste valoarea de piata. Companiile din industrie (industrie grea, ultilaje si echipamente pentru industria petroliera) si cele din sectorul de componente auto au avut cresteri uriase fata de anii anteriori - Cameron Romania si-a dublat varloarea de piata, iar Delphi Diesel Systems Romania a avut o crestere de 85%. Producatorii aflati in varful clasamentului livreaza, in special, pentru Europa si mai putin pentru piata interna - deci concureaza cu giganti internationali din industrie, un factor important in cresterea lor.
 

Recomandari pentru viitorii manageri de la profesionisti

Steve Tappin, CEO al Xinfu si expert in domeniul pozitiilor de management de TOP - consilier al multor CEO din intreaga lume si gazda a emisiunii “CEO Guru” difuzata de BBC - impartaseste intr-un articol publicat pe profilul sau de LinkedIn cateva sfaturi utile pentru a obtine o pozitie de conducere:

- Evita cliseele - fa ceea ce iti place, conceptul de “job de viitor” este invechit si nu te duce in niciun caz intr-o pozitie de top;
- Risca atunci cand e momentul - iar asta inseamna intre 20 si 30 de ani; cu cat experimentezi mai multe optiuni la varste fragede, cu atat mai bine vei stii sa alegi ce e bine pentru tine si ce ti se potriveste;
- Implica-te in Start-Up-uri - pui in aplicare idei, creezi conexiuni, lucrezi cu oameni;
- Lucreaza alaturi de oameni cu experienta - si nu doar atat, ci incearca sa inveti cat mai mult de la ei inca din primii ani lucru;
- Lanseaza-te pe piata globala - asta inseamna sa te documentezi, sa cunosti domeniul in care lucrezi, sa prevezi tendintele si sa stii sa te adaptezi;
- Aplica regula 30:30:30:10 - indeplineste-ti task-urile zilnice in 30% din timpul alocat, dedica 30% din timpul ramas consolidarii relatiilor cu colegii, clientii, asociatii si superiorii tai, comporta-te ca un CEO 30% din timp (gandeste in perspectiva, vino cu idei si sugestii noi, seteaza-ti target-uri complexe); ramai, astfel, si cu 10% timp pentru viata ta persoanala;
- Axeaza-te pe experiente de Leadership - atat profesional, cat si personal; cursuri, training-uri, workshop-uri, schimburi de experienta - totul ajuta;
- Seteaza-ti un tel si fa totul pentru a-l atinge - daca ai un tel bine definit in cariera ta profesionala, vei lucra pentru a-l atinge si vei avea rabdarea necesara pentru a o face; nu te astepta la minuni!
- Lucreaza la brand-ul si reteaua personala - investeste in aptitudinile, competentele si relatiile tale profesionale inca de la inceputul carierei;
- Sarbatoreste-ti succesul si bucura-te de viata - un ultim pas pentruun CEO de succes!Ana Maria Edmonda Stanciu, Associate Consultant in cadrul Stanton Chase, are o experienta de peste 4 ani in Executive Search. Ea considera ca exista cateva tendinte in cadrul companiilor in ceea ce priveste numirea unui CEO:

“In general, organizatiile prefera sa promoveze din interior, indiferent de rol. Daca vorbim de un manager de departament, promoveaza persoanele care au rezulate.Sunt si situatii in care prefera sa aduca oamenii din exterior, daca cei din interior nu au suficienta experienta sau daca se doreste o schimbare de viziune, mod de lucru etc.”

“In unele companii, sunt constituite grupuri de angajati cu un foarte bun potential („talent pool”); acestia sunt rotiti pe diferite roluri anumite perioade de timp, aici sau in strainatate, tocmai pentru a fi pregatiti in vederea promovarii.”

“Majoritatea organizatiilor aleg sa promoveze pe rolul de Director General/CEO (etc.) persoane care au fie experienta solida in vanzari (Director de Vanzari), fie expertiza financiara puternica (Director Fianciar/CFO).”

“Pentru a fi promovat ar fi bine:
- Sa incerci sa ai rezultate cat mai bune;
- Sa iti construiesti o relatie buna cu ceilalti colegi;
- Sa incerci sa te implici in cat mai multe proiecte (care poate nu tin de departamentul tau, dar in care te poti implica si dezvolta);
- Sa dovedesti ca vrei si ca poti, dar sa intelegi ca un rol mai sus vine si cu responsabilitati mai mari.”

Studiile absolvite influenteaza in mare masura traiectoria ta profesionala. Acorda, deci, importanta alegerii facultatii si implica-te in toate activitatile academice la care ai acces in perioada studentiei. Actualizeaza-ti CV-ul pe Hipo.ro si asigura-te ca mentionezi toate certificarile si diplomele obtinute, la fel si toate programele de pregatire urmate si activitatile extracurriculare la care ai participat. Investe din timp in cariera ta!

*Rezultatele obtinute la acest subpunct se bazeaza pe informatiile identificate la 84 dintre cei 100 de CEO din topul realizat de Ziarul Financiar
 

Va recomandam si:

Intership sau internship?

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?