Oana Lungu: In ATEXIS exista posibilitatea ca fiecare angajat sa aiba propriul plan de cariera



Oana Lungu
este HR/Site Manager in cadrul ATEXIS SRL. Este absolventa a Facultatii de Electrotehnica si a absolvit masterul in Managementul Resurselor Umane al Facultatii de Psihologie. A lucra in resurse umane reprezinta pentru Oana Lungu mai mult decat un job – este o pasiune. Afla cum si-a inceput Oana Lungu cariera, ce ineamna ATEXIS, care sunt joburile disponibile in cadrul companiei si cum decurge procesul lor de recrutare din interviul realizat de echipa Hipo.ro.

Cum v-ati inceput cariera in acest domeniu sau care sunt cele mai mari provocari si satisfactii din zona de recrutare?

A lucra in zona de resurse umane este pentru mine mai presus de un job, este de fapt o pasiune. Avand un background tehnic am ajuns sa lucrez indomeniul resurselor umane intamplator, insa imediat am realizat ca acesta este ceea ce imi doresc sa fac cu adevarat si o fac de ceva timp.

Procesul de recrutare a devenit in ultima perioada o adevarata provocare, atat timp cat ne confruntam pe piata de munca cu o concurenta acerba. Iasul s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani si o spun cu bucurie intrucat tinerii absolventi au posibilitatea sa-si gaseasca joburi interesante pe masura aspiratiilor lor. Orice recrutare pe care o fac imi aduce o satisfactie in momentul in care am convingerea ca am gasit persoana portivita si angajatul alaturi de care imi doresc sa lucrez. Satisfactia este si mai mare atunci cand asteptarile imi sunt implinite si angajatul respectiv confirma atat din punct de vedere profesional cat si uman.

Ce tip de candidati cautati de obicei?



Cautam absolventi de facultate cu profil tehnic si care vorbesc cel putin o limba straina: engleza, franceza, germana.
 

Job-uri disponibile in prezent:


In momentul de fata avem disponibila o mare varietate de joburi: Technical Documentation Engineer, Mechanical/material engineer, Electrica/electonic designer of vehicle function, Engineer in power electical system development,Simulink Model engineer, Supply Chain Engineer.
 

Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei?

Recrutarea o facem in mediile care stim ca sunt relevante:site-urile consacrate in acest domeniu, linkedin, targurile de joburi. Daca ar fi sa ma raportez strict procentual, cei mai multi candidati vin din recrutarea directa si din sistemul intern de referinte.

Pentru proiectele noastre recrutam atat juniori carora le oferim un trainig tehnic cat si persoane cu experienta in munca.

Cum sunt structurate interviurile de angajare si care este, in opinia dumneavoastra, scopul intrebarilor standard?

Primul filtru pe care il aplicam este cel al cunostintelor de limbi straine pe care le cautam. Urmeaza testul si interviul tehnic in care candidatul are ocazia sa dovedeasca  veridicitatea competentelor din CV. In final este validarea pe parte de soft skills si personalitate.



Nu folosim sabloane, interviul este mai mult o discutie libera intre candidat si manager, pe parcursul careia se abordeaza unele aspecte pe care dorim sa le cunoastem despre potentialul angajat. Nu sunt adepta intrebarilor standard care poate de cele mai multe ori au raspunsuri „ca la carte”, prefer ca in functie de deschiderea candidatului sa indreptam discutia spre zonele urmarite de noi: experienta de la locurile de munca anterioare, adaptabilitatea, abilitatea de a lucra in echipa si flexibilitatea de a lucra pe proiecte diverse

Care sunt abilitatile / calitatile / competentele pe care le apreciati cel mai mult la un candidat?

In primul rand candidatii trebuie sa fie cunoscatori de limbi straine si absolventi de studii superioare. Intotdeauna am considerat ca valoarea unui om sta in mare masura in atitudinea pe care o are, si care poate fi apreciata inca de la interviu.

Care sunt pozitiile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? De ce?

Gasim greu candidatii in zonele in care cerem experienta anterioara intrucat in momentul actual in Iasi cererea de specialisti este mai mare decat oferta.

Care sunt, in opinia dumneavoastra, beneficiile unui internship pentru angajat si pentru angajator?

Intershipul reprezinta o oportunitate atat pentru angajat cat si pentru angajator. Angajatul are ocazia sa constate daca se identifica sau nu cu jobul respectiv iar angajatorul are posibilitatea de a evalua modul in care sunt indeplinite cerintele jobului respectiv.

Cum sunt motivati angajatii-cheie sa ramana in companie pe termen lung (ex: beneficii extrasalariale, dezvoltare profesionala, training, oportunitati de avansare etc.)?


Fidelizarea angajatilor se face printr-un mediu de lucru corespunzator, un pachet de compensatii si beneficii pe care in fiecare an cautam sa-l imbunatatim precum si un program flexibil.. ATEXIS ofera angajatilor un mediu de lucru sigur si sanatos, intr-o cladire de birouri de clasa A. Varsta angajatilor (media fiind 30 de ani), domeniul in care lucram precum si deschiderea culturala (birouri in Franta, Germania, Romania, Spania si India) sunt doar cateva din ingredientele unei atmosfere placute in cadrul companiei.

O mare parte dintre angajatii nostri beneficiaza de programe de formare profesionala in afara tarii, alaturi de colegii din Franta, Germania sau Spania ceea ce contribuie la imbunatatirea comunicarii in cadrul grupului.

Pentru colegii aflati pe pozitii care implica conducerea unor proiecte si echipe li se ofera programe de dezvoltare personale, workshop-uri pe parcursul carora au posibilitatea sa-si imbunatateasca continuu partea de soft skills.
 

De ce are nevoie un angajat al companiei dumneavoastra pentru a avansa si a evolua din punct de vedere profesional?


Promovam competenta, dorinta permanenta de perfectionare, indeplinirea la timp si in cele mai bune conditii a sarcinilor de serviciu si, nu in ultimul rand spiritul inovativ.
 

Despre companie:


ATEXIS este o companie multinationala dedicata activitatilor de inginerie. Ca parte a grupului ALTEN, ATEXIS combina competentele a 850 de angajati intr-o retea de filiale cu sediile in Franta, Germania, Spania, Romania si India. Experienta si know-howul ATEXIS  satisfac toate cerintele de afaceri ale clientilor nostri.
 

Ce alte informatii doriti sa comunicati candidatilor?

Intotdeauna am recomandat tinerilor absolventi sa-si inceapa activitatea intr-o companie mare. Acesta este mediul in care te poti dezvolta si poti evolua pe plan profesional. In ATEXIS, datorita multitudinii activitatilor si proiectelor exista posibilitatea ca fiecare angajat sa aiba propriul plan de cariera. Aplicatiile le putem primi direct pe adresa noastra sau de pe site-urile specifice unde am postat oferta de joburi.

Va recomandam si:

Discover Snyk — New Cybersecurity Company to Keep an Eye On

ULTIMELE JOBURI