Calendarul zilelor libere in 2015Vezi calendarul cu zile libere in 2018 

In 2015, romanii beneficieaza de 13 zile legale libere, dintre care 5 pica in weekend. Vestea buna este ca dintre cele 8 zile libere de la stat, cateva vin in prelungirea sfarsitului de saptamana, astfel ca romanii vor beneficia si de cateva minivacante. Ziua de 10 Mai a fost declarata zi nationala – marcand trei momente importante din istoria institutie monarhice din tara noastra: inceputul domniei lui Carol I, Independenta de Stat si incoronarea primului rege al tarii. Ceea ce trebuie sa stim este ca ziua de 10 Mai NU este zi libera pentru salariati – fie ei angajati din sistemul bugetar sau din sistemul privat. Ziua de 10 Mai nu a fost introdusa in Codul Muncii deoarece este o propunere ce nu poate fi sustinuta din punct de vedere financiar.

Anul Nou

- 1 ianuarie - joi

- 2 ianuarie - vineri

Ziua Unirii Principatelor Romane

- 24 ianuarie – sambata

Zile libere de Paste

- 12 aprilie - duminica

- 13 aprilie - luni

Ziua Internationala a Muncii

- 1 mai - vineri

Zile libere de Rusalii

- 31 mai - duminica

- 1 iunie - luni

Adormirea Maicii Domnului

- 15 august - sambata

Sfantul Apostol Andrei

- 30 noiembrie - luni

Ziua Nationala a Romaniei

- 1 decembrie - marti

Zile libere de Craciun

- 25 decembrie - vineri

- 26 decembrie - sambata


Descarca model cerere de concediu pentru odihna doc »Descarca model cerere de concediu pentru odihna pdf »
 

Anul 2015 incepe bine si anume cu 4 zile declarate libere. Din moment ce 1 si 2 ianuarie pica joi si vineri, romanii vor beneficia de un weekend prelungit si se vor intoarce la munca abia pe data de 5 ianuarie.

Pe data de 3 decembrie 2014 deputatii au stabilit printr-un proiect de lege ca data de 24 ianuarie sa fie declarata sarbatoare natioanala – Ziua Unirii Principatelor Romane. In 2015, aceasta zi libera legala va pica, insa, sambata.

Sarbatorile Pascale imbogatesc lista zilelor libere nationale cu inca o zi in 2015 - luni, 13 aprilie. Weekend-ul prelungit va oferi romanilor prilej de odihna, de sarbatoare si, de ce nu, de o scurta escapada din oras. In cazul Pastelui catolic, zilele libere declarate sunt 5 si 6 aprilie.


Descarca model cerere de concediu interni doc »Descarca model cerere de concediu interni pdf »
 

Sfarsit de saptamana prelungit se anunta si de Ziua Internationala a Muncii - sarbatorita, de obicei, printr-un mini-concediu la mare sau la munte. 1 Mai - zi libera platita - pica vinerea spre bucuria salariatilor romani.

Potrivit Codului Muncii, prima si a doua zi de Rusalii sunt considerate zile de sarbatoare legale libere. Asadar, ziua de 31 mai - care pica duminica - se continua cu inca o zi nationala libera - luni, 1 iunie. La sfarsitul verii, insa, nu suntem la fel de norocosi. Ortodocsii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului pe data de 15 august, care in 2015 pica intr-o zi de sambata.

Calendarul zilelor libere din 2015 cuprinde si sarbatoarea Sfantului Andrei, dar si Ziua Nationala a Romaniei - prilej de bucurie pentru toti salariatii. Data de 30 noiembrie pica intr-o zi de luni, urmata si ea de o zi de marti libera, 1 decembrie. Sezonul rece aduce, deci, 4 zile legale libere.

Prima zi de Craciun, 25 decembrie, pica vinerea. Fata de calendarul zilelor libere 2014 inseamna o zi libera in minus, caci 26 decembrie pica intr-o zi de weekend. Cumuland, insa, zilele libere legale cu concediul de care beneficiaza prin lege orice angajat, puteti avea o vacanta de o saptamana de petreceri si odihna de sarbatori.

Nu in ultimul rand, toti cei care apartin unor culte legale altele decat cele crestine au dreptul, conform Codului Muncii, la 2 zile libere pentru fiecare dintre celelalte sarbatori religioase anuale. Daca nu acorda zilele libere legale, angajatorii risca amenzi cuprinse intre 5000 si 10000 de RON. Salariaţilor care nu au liber pe timpul sărbătorilor legale, li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, conform art. 142. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere oficiale, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.


Descarca cerere de concediu pentru zi de studiu interni doc »
Descarca cerere de concediu pentru zi de studiu interni pdf »


In ceea ce priveste numarul zilelor libere din Europa, tara noastra nu este tocmai fruntasa. România are printre cele mai puţine zile libere decretate prin lege, în timp ce Finlanda, Turcia, Rusia, Slovacia sau Cehia au cele mai multe, arată studiul Worldwide Benefit and Employment realizat în 2013 de Mercer Marsh Benefits. Datele sarbatorilor se modifica de la un an la altul si, de multe ori, angajatorii nu respecta zilele libere legale si isi constrang angajatii, refuzandu-le concediul care li se cuvine.

Ti-am pregatit un articol care iti arata cum poti investi in cariera inaintea sarbatorilor in 5 pasi simpli. Evita sa gandesti ca toti ceilalti - ca in perioada sarbatorilor piata fortei de munca este blocata. Profita de ultimele luni ale anului si creste-ti considerabil sansele de angajare sau de promovare.

Afla cum poti beneficia in 2015 de vouchere pentru concediu si cat valoreaza ele »

Incepand cu 2015, parintii beneficiaza de o zi libera pentru a-si duce copiii la control medical. Afla cum o poti obtine >>

Verifica lista locurilor de munca disponibile de pe Hipo.ro, pregateste-ti CV-ul pentru a fi in 2015 ca proaspat angajat la locul de munca visat!

Anunta-ti prietenii si colegii care sunt zilele libere legale in 2015 cu ajutorul butoanelor de Share si Like!

Va recomandam si:

Cariera de top in Finante-Contabilitate? Afla sfaturi practice de la Catalin Iorgulescu – General Manager Samsung SSCE...

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?