INTERVIU Andreea Florescu: Ne propunem să cunoaștem persoane entuziaste, motivate, responsabile și cu standarde etice înalte

Andreea Florescu este seful Departamanetului de Resurse Umane al ProCredit Bank. Ea spune ca pentru constuirea unei cariere de succes este important sa nu renunti la nici o oportunitate care ti se ofera. Chiar daca la inceput poate parea dificil, cu siguranta vei avea lucruri interesante de invatat. Totul trebuie privit ca o provocare si experienta i-a aratat ca se poate trece cu bine peste toate incercarile.

Exista programe dedicate studentilor pe care compania dvs le va avea deschise pana la sfarsitul anului, respectivinceputul anului viitor (programe de internship, trainee, management trainee, scoli de vara etc)

Pentru ProCredit Bank sunt importante responsabilitatea sociala si profesionalismul. De aceea, oferim studentilor care se califica, posibilitatea dobandirii unei experiente practice in sucursalele noastre sau in sediul central prin participarea la stagii de practica la care acestia pot aplica pe tot parcursul anului.

Care este numarul joburilor deschise pana la sfarsitul acestui an. Mentionati raportul intre joburile deschise: pozitii entry-level, mid-level si senior?

Modalitatea de recrutare in cadrul ProCredit Bank se face prin intermediul programului de training Young Bankers. Programul se adreseaza persoanelor care doresc sa se specializeze in domeniul bancar, atat absolventilor de studii superioare, cat si persoanelor cu experienta practica de lucru. Candidatii care finalizeaza cu succes cele 6 luni de pregatire pot primi o oferta de a se alatura echipei noastre si de a incepe o colaborare pe termen lung. Acoperim in acest mod, solicitarile operationale pentru majoritatea pozitiilor vacante din banca.

Numiti top 3 soft skils, respectiv top 3 hard skills pe care le cautati la un junior? Cum apreciati ca le pot dezvolta in timpul studiilor?

Comunicarea, responsabilitatea si implicarea sunt abilitatile personale cele mai importante pe care punem accent in recrutarea participantilor la programul Young Bankers. Noi credem in diversitate si de aceea consideram ca un absolvent de studii superioare, indiferent de specializarea acestuia, poate dobandi pe parcursul celor 6 luni de training cunostintele si aptitudinile necesare pentru a-si desfasura activitatea in cadrul bancii.

Cum arata un candidat ideal pentru industria din care face parte compania dvs? Care sunt abilitatile si competentele pe care le urmariti atat in evaluarea CV-ului cat si in cadrul interviurilor?

Consideram ca pentru orice candidat la programul Young Bankers, motivatia este foarte importanta,aceasta fiind evaluata in toate etapele procesului de selectie, dar si ulterior cand i se ofera o pozitie in banca. Astfel, in procesul de selectie, punem un accent deosebit pe intocmirea scrisorii de intentie, iar sfatul nostru este ca toti cei care trimit aplicatiile pentru acest program sa prezinte care sunt motivele pentru care isi doresc sa participe si bineinteles care sunt asteptarile profesionale. De asemenea, avand in vedere structura si programul training-ului, flexibilitatea reprezinta un alt aspect important pentru noi atunci cand selectam un participant la program.

Cum recomandati candidatilor sa se pregateasca pentru interactiunea cu reprezentanti companiilor pe care ii intalnesc la diferite proiecte: targuri de cariera, evenimente de dezvoltare profesionala si personala?

Important este ca vizitatorii sa aiba o atitudine deschisa si sa fie real interesati de ofertele propuse de catre angajatori. Mai mult decat atat, pentru noi ca angajator, conteaza sa putem contrui relatii pe termen lung si de aceea, este important sa avem o discutie deschisa cu participantii, sa primim intrebari astfel incat fiecare candidat sa cunoasca inca din fazele incipiente ale discutiei daca programul pe care il oferim este ceea ce isi doresc. Foarte important este sa aiba un CV complet pe care sa il poata pune la dispozitia angajatorilor.

Ce sfaturi ati oferi unei persoane care este in cautarea unui job pentru a-si creste sansele de a obtine jobul dorit? Exista canale pe care le recomandati sa le urmareasca atunci cand sunt in cautarea unui job?

Este important un CV bine structurat si o scrisoare de intentie in care sa explice clar de ce isi doreste pozitia respectiva si care sunt asteptarile profesionale pe care le are de la compania la care aplica. Este primul contact al candidatului cu Departamentul Resurse Umane si primul pas in obtinerea unui interviu, drept urmare este o etapa definitorie in procesul de recrutare. Cand vorbim despre canalele cele mai potrivite pentru cautarea unui loc de munca, din experienta noastra ca angajator, recomandam participarea la targuri sau evenimente organizate de compania respectiva pentru ca participantii pot obtine astfel informatii suplimentare despre angajator, despre pozitiile disponibile si pot de asemenea discuta direct cu persoanele implicate in procesul de recrutare.  In plus, o persoana care este in cautarea unui loc de munca poate verifica site-urile de recrutare, dar si site-urile companiilor de care este interesata.

Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei (ex: teste de personalitate, teste de cunostinte specifice job-ului, interviuri de grup /assesment center / interviu individual / interviu cu manager-ul etc)?

Pentru ProCredit Bank este important ca procesul de selectie pentru Programul Young Bankers sa fie unul transparent si obiectiv. Astfel, primul pas este completarea CV-ului prin intermediul formularului online postat pe site-ul bancii.

In primele etape ale procesului de recrutare, scrisoarea de intentie reprezinta instrumentul principal de selectie a candidatilor pentru urmatoarele etape. Daca CV-ul si scrisoarea de intentie au fost selectate, unul dintre specialistii in recrutare ai ProCredit Bank va contacta telefonic candidatul cu scopul de a discuta despre motivatia, experienta si studiile acestuia.Dupa discutia telefonica, persoanele selectate vor fi invitate pentru o zi la centrul nostru de selectie din Bucuresti, iar prima etapa va fi sustinerea unei testari la matematica si logica. Candidatii care obtin punctajul minim de promovare la etapa de test sunt selectati pentru a participa la o discutie de grup in care vor fi evaluate aptitudini ca lucrul in echipa, capacitatea de a sustine parerile si de a argumenta punctul de vedere. Atat candidatii, cat si reprezentantii bancii vor putea apoi sa isi formeze o impresie generala asupra asteptarilor celeilalte parti in timpul unui interviu individual.

Ultimul pas al procesului de selectie il reprezinta un curs introductiv de doua saptamani, care are loc in centrul nostru de training din Bucuresti. Aceasta este o sansa pentru fiecare candidat si pentru ProCredit de a evalua compatibilitatea intre principiile si valorile de baza ale bancii si valorile candidatului. La incheierea cu succes a celor doua saptamani, candidatii sunt invitati sa participe la Programul Young Bankers.

Ce modalitati de motivare propuneti angajatilor-cheie astfel incat sa ii pastrati in interiorul companiei pe termen lung (exemplu: beneficii extrasalariale, dezvoltare profesionala, training, oportunitati de avansare etc.)?

ProCredit Bank pune un accent deosebit pe dezvoltarea profesionala si personala a tuturor angajatilor, iar eforturile bancii pe partea de training reflecta abordarea unei viziuni pe termen lung fata de angajatii nostri, pe toate nivelurile. Astfel, le oferim tuturor angajatilor posibilitatea de a participa atat la traininguri locale si internationale in functie de specificul fiecarei pozitii, cat si la seminarii de specialitate sau traininguri de limba engleza ce faciliteaza schimbul de experienta intre angajatii ProCredit din toate tarile din grup.  Pentru un proces continuu de dezvoltare, angajatii au oportunitatea sa continue cursurile de dezvoltare profesionala si personala in cadrul Academiilor ProCredit din Germania si din Macedonia.

Va recomandam si:

Poti avea o cariera ȋn IT chiar daca nu ai terminat o facultate de profil

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?