INTERVIU Elena Nastasa: Ne dorim sa cunoastem tineri talentati dar si specialisti pasionati si preocupati de tehnologii noi

Elena Nastasa este HR Manager pentru compania Avira. Din experienta acumulata in acest domeniu, ea spune ca este important ca aplicantii sa isi gaseasca vocatia. Sansele sa obtii performanta si satisfactii sunt mai mari atunci cand faci ceea ce iti place. Este la fel de important, crede ea, sa aplici pentru job-uri pentru care ai macar un background educational sau o experienta minima.

Care sunt pozitiile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? Care credeti ca este motivul?

Cele mai mari provocari le intampinam in inchiderea pozitiilor de IT foarte specifice; cateva exemple din ultima perioada: Machine Learning Engineer, Hadoop Developer, Python Developer. Dificultatea vine din faptul ca sunt niste tehnologii destul de noi si nu sunt foarte multi specialisti in piata.

Exista programe dedicate studentilor pe care compania dvs le va avea deschise pana la sfarsitul anului, respectiv inceputul anului viitor (programe de internship, trainee, management trainee, scoli de vara etc)

Da, avem in derulare astfel de programe. In viitor vrem sa acordam o si mai mare atentie acestor programe.

Care este numarul joburilor deschise pana la sfarsitul acestui an. Mentionati raportul intre joburile deschise: pozitii entry-level, mid-level si senior?

In momentul de fata, cele mai multe dintre pozitii vizeaza specialisti mid-level sau seniori. Ca si numar de pozitii deschise am putea sa mentionam in jur de 20, pana la sfarsitul acestui an.

Numiti top 3 soft skils, respectiv top 3 hard skills pe care le cautati la un junior? Cum apreciati ca le pot dezvolta in timpul studiilor?

Atunci cand experienta lipseste, ne dorim ca tinerii aflati la inceput de cariera sa compenseze prin entuziasm, un nivel ridicat de energie, seriozitate si dorinta de a invata.

In ceea ce priveste hard skills este destul de greu sa ne limitam doar la 3, cautam oameni care sa detina cunostinte minime de programare. Ele difera in functie de specificul fiecarui job ex: PHP, MySQL, JavaScript, Hadoop, Java, etc.

Care sunt top 3 tehnologii pentru care compania pe care o reprezentanti recruteaza juniori?

PHP, Android, JavaScript.

Cum arata un candidat ideal pentru industria din care face parte compania dvs? Care sunt abilitatile si competentele pe care le urmariti atat in evaluarea CV-ului cat si in cadrul interviurilor?

Din punctul nostru de vedere candidatul ideal trebuie sa fie in primul rand interesat de industria in care activam, sa fie la curent cu ce se intampla in acest mediu.

Sa fie o persoana pasionata si preocupata de noile tendinte din industrie, orientata catre inovatie.

Cum recomandati candidatilor sa se pregateasca pentru interactiunea cu reprezentantii companiilor pe care ii intalnesc la diferite proiecte: targuri de cariera, evenimente de dezvoltare profesionala si personala?

In primul rand sa se gandeasca ce anume ii intereseaza si care este scopul participarii la un astfel de eveniment. Apoi sa verifice la ce companii gasesc job-urile care ii intereseaza, sa se documenteze putin despre companiile respective si, eventual, sa vina si cu intrebari targetate.

Nu in ultimul rand sa isi pregateasca un CV structurat si detaliat care sa evidentieze cat mai bine cunostintele, experienta si abilitatile.

Ce sfaturi ati oferi unei persoane care este in cautarea unui job pentru a-si creste sansele de a obtine jobul dorit? Exista canale pe care le recomandati sa le urmareasca atunci cand sunt in cautarea unui job?

In primul rand este important sa isi gaseasca vocatia. Sansele sa obtii performanta si satisfactii sunt mai mari atunci cand faci ceea ce iti place. Este important  sa aplici pentru job-uri pentru care ai macar un background educational sau o experienta minima. Pot gasi o companie in care sa existe job-ul catre care aspira, sa inceapa  in acea companiei pe o pozitie pentru care sunt potriviti in momentul respectiv si apoi sa se dezvolte in cadrul companiei. Canalele sunt diverse. Pornind de la pagina de cariere a unei companii specifice, Targuri de Joburi, diverse site-uri specializate, etc.

Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei (ex: teste de personalitate, teste de cunostinte specifice job-ului, interviuri de grup /assesment center / interviu individual / interviu cu manager-ul etc)?

Procesul nostru de recrutare contine 3 pasi foarte importanti : interviul HR, interviul cu Managerul si partea de testare tehnica. In functie de pozitie si departament se mai pot adauga si alti pasi.

 

Va recomandam si:

10 New Tech Companies to keep an eye on in 2023: Meet MassMutual Romania

ULTIMELE JOBURI

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?