Sanse mici de angajare pentru facultatea absolvita? Iata ce joburi ti se potrivesc

Specialistii HR au identificat principalele facultati care, desi nu ofera sanse de angajare pe piata fortei de munca, scot multi absolventi in fiecare an. Aceste facultati sunt Litere, Filosofie, Sociologie, Jurnalism, sau Stiinte economice.

Chiar daca piata fortei de munca nu ofera joburi mulate exact pe specializarea absolvita, exista insa o serie de oportunitati conexe pentru care poti aplica, competentele tale fiind apreciate.

 

Joburi pentru absolventii de Litere sau Jurnalism

Este adevarat, nu exista atat de multe posturi in presa scrisa sau in invatamant, dar absolventii de Litere sau cei de Jurnalism au mai multe optiuni din care pot alege, fie ca este vorba de joburi full time sau part time.

Pentru o parte dintre acestea va trebui sa depui un efort de a invata lucruri conexe care iti vor permite sa acumulezi abilitatile si cunostintele necesare.

  • Asistent PR

Un bun profesionist in domeniul Relatiilor Publice trebuie sa aiba capacitatea de a se exprima  usor oral si excelent in scris. In general, pentru astfel de joburi sunt cautati studentii de la Comunicare si Relatii Publice, insa responsabilitatile jobului nu ar oferi probleme absolventilor de Litere sau Jurnalism.

Dimpotriva, acestia au un atuu in plus: in trei ani si-au exersat abilitatile de comunicare scrisa mai mult decat absolventii de Comunicare si Relatii Publice.

  • Copywriter

Esti plin de imaginatie, iti place sa inventezi povesti si sa creezi jocuri de cuvinte? Atunci acest job este pentru tine.

In calitate de copywriter vei avea de conceput strategia de comunicare si mesajele publicitare, sloganul, textele reclamelor si denumirea produsului. De asemenea, copywriter-ul colaboreaza cu art director-ul pentru conceperea partii vizuale a materialelor publicitare.

  • SEO Copywriting

Toate site-urile au nevoie de un continut bine optimizat. Vei gasi multe resurse in mediul online care te vor ajuta sa intelegi si sa asimilezi principiile SEO. Ulterior nu iti mai ramane altceva de facut decat sa iti cauti un job in domeniu.

In Romania inca nu s-a dezvoltat atat de mult ramura de SEO ca o parte independenta de marketing-ul online. Astfel, daca iti doresti un astfel de job, poti cauta ofertele disponibile pe siteurile de recrutare sau poti lucra ca freelancer. Daca aplici pentru proiectele disponibile pe siteurile de freelancer, poti ajunge sa castigi undeva intre 20-70$ pe ora.

  • Online Community Officer/ Social Media Responsible

Pasionat de retelele sociale online? Atunci un astfel de job este potrivit pentru tine. Pentru o astfel de pozitie este recomandat insa sa-ti exersezi si partea vizuala. Invata sa-ti asociezi cuvintele cu imaginea potrivita si reorienteaza-te spre mediul online.

 

Joburi pentru absolventii de Filosofie

I think, therefore I earn.

Studiezi sau ai studiat Filosofia? Probabil ai auzit de multe ori glume de tipul “si ce o sa te faci dupa ce termini facultatea, filosof?”

In mod surprinzator, filosofii angajati in marile companii din Romania lucreaza in banking, industria auto sau in afaceri IT. Chiar daca nu au o pregatire in domeniu, absolventii Facultatii de Filosofie au capatat in cei trei ani de studiu o gandire analitica pe care nu multi absolventi reusesc sa o dobandeasca in cadrul altor specializari.

In afara, conform statisticilor furnizate de Higher Education Statistics Agency, absolventii de filosofie incep sa fie din ce in ce mai cautati de catre angajatori.

Romanii au impresia ca filosofia e ceva foarte speculativ care nu are nicio legatura cu rigoarea, or nimic nu e mai fals. Filosofia analitica, care se studiaza la facultatea de Filosofie din Bucuresti, impune, in primul rand, rigoare in gandire si un recurs permanent la argumente.- Razvan Petria, proiectant de produse bancare pentru clienti corporate la BCR si absolvent de Filosofie.

Astfel, care sunt joburile pentru care te poate pregati facultatea de Filosofie?

  • Analist business

Absolventul de Filosofie are capacitatea de a identifica in mod riguros problemele, de a vedea procesele in mod dinamic si de a explora intodeauna consecintele unor scenarii alternative. Pentru a obtine un astfel de job este necesara insa si o intelegere detaliata a industriei angajatorului. Acest lucru insa se invata din experienta practica.

  • Junior Brand Manager

Brand managementul se ocupa cu dezvoltarea planului de brand marketing, a strategiei de comunicare si a obiectivelor propuse. Acesta are, de asemenea, capacitatea de a cunoaste in profunzime modelul de comportament al consumatorului in segmentul de care raspunde (valori, stare de spirit, aspiratii, etc).

  • Product Developer

Capacitatea de cercetare si dezvoltare este esentiala in crearea oricarui produs/ serviciu. In special pe latura de educatie si training, abilitatile unui absolvent de filosofie pot fi cu succes utilizate in crearea cursurilor de training.

  • Auditor

Un job in domeniu presupune documentarea sistematica a deficientelor constatate in cadrul auditului, formularea unor concluzii pe baza acestora si monitorizarea implementarii solutiilor propuse.

 

Joburi pentru absolventii de Sociologie

Desi absolventii Facultatii de Sociologie inregistreaza un nivel scazut de angajabilitate, studiile pregatesc pe acestia pentru domenii cautate de angajatori, precum Marketing sau Resurse Umane.

  • Marketing

Marketingul reprezinta unul dintre domeniile cu cele mai multe oportunitati de cariera, iar studentii de Sociologie au abilitatile de a lucra in domeniu, in special pe partea de cercetare de marketing.

  • Resurse Umane

O buna intelegere a comportamentului nu este potrivita doar Marketingului. In cadrul departamentului de Resurse Umane vei avea ocazia sa-ti pui in lucru abilitatile si capacitatea de a asculta, intelege si actiona in folosul colegilor tai.

  • Analist de piata

Acest tip de job presupune gestionarea bazelor de date si realizarea studiilor de piata. In general, companiile cauta absolventi cu profil economic sau de sociologie. Daca ai cunostinte de SPSS si de MS Office, atunci acest job ti se potriveste.

 

Joburi pentru absolventii de Stiinte Economice

In piata exista cerere pentru absolventii de stiinte economice (comparativ cu alte domenii), insa rata mare de somaj este cauzata de numarul mare de absolventi. Daca esti intr-adevar pasionat de domeniu, atunci afla cum sa-ti cresti angajabilitatea.

Daca nu iti doresti in mod deosebit o cariera, atunci iata o parte din joburile pentru care facultatea ti-a format skill-urile necesare:

  • Analist business

Daca absolventii de Filosofie au capacitatea de a identifica problemele si de a analiza scenariile alternative, absolventul de Stiinte Economice intelege piata si modul in care elementele din piata sunt interconectate.

  • Specialist achizitii

Acest tip de job presupune intocmirea cererilor de oferta, selectarea furnizorilor, negocierea si semnarea contractelor, managementul contractelor. Absolventii de Stiinte Economice si-au format abilitatea de a lucra intr-un mod organizat si de a negocia.

 

  • Actuar

Iti place sa lucrezi cu probabilitatile? Atunci acest job este perfect pentru tine. Regasit in special in domeniu asigurarilor, meseria de actuar presupune calcularea probabilitatii unor evenimente viitoare si identificarea solutiilor prin care se pot diminua aceste probabilitati, sau cel putin impactul rezultat.

  • Consultant functional

Caracteristic companiilor care ofera servicii de implementare softuri de tipul Enterprise Resource Planning, acest job presupune intelegerea afacerii, a proceselor si fluxurilor din departamentele companiei.

 

Alte facultati
Esti student sau absolvent al unei alte facultati si te-ar interesa sa afli care sunt oportunitatile de cariera in cadrul carora iti poti folosi skillurile dobandite in facultate?

Lasa-ne un mesaj cu facultatea urmata si iti vom raspunde in cel mai scurt timp care sunt joburile care s-ar putea sa ti se potriveasca.

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI