Domenii in care se vor face angajari in 2014

Previziunile de angajare pentru anul 2014 subliniaza o relativa stabilizare a pietei fortei de munca in comparatie cu anii

Descarca Raportul HR si afla ce previziuni salariale au oferit angajatorii:

precedenti. 57% dintre angajatori estimeaza o crestere a numarului de angajati din companie in 2014 raportat la anul care s-a incheiat. Optimismul angajatorilor este binevenit in contextul pietei actuale, insa cuvintele cheie pentru anul acesta sunt cresterea prudenta si moderata, deoarece piata fortei de munca este dinamica si

foarte sensibila la climatul economic, de la trimestru la trimestru.

Conform studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii Fortei de Munca Romania, angajatorii intervievati prevad cresteri ale numarului de angajati in 4 dintre cele 8 regiuni: Sud (+8%), Centru (+8%), Bucuresti – Ilfov (+6%), Nord-Est (+6%). Pentru celelalte 4 regiuni, estimarile sunt negative.

Daca ti-ai propus sa te angajezi sau sa iti schimbi locul de munca in anul 2014, ai sanse mari de a-ti gasi job-ul dorit daca te orientezi spre domenii aflate in crestere si iti stimulezi abilitatile si competentele cerute de angajatori.

Iata care sunt domeniile in care te poti angaja la inceputul acestui an:

Printre cel mai frecvent intalnite job-uri pe site-urile de recrutare se numara cele din domeniul vanzarilor. Candidatilor care cauta un astfel de loc de munca li se cer excelente abilitati de comunicare si negociere, capacitate de persuasiune, orientare catre rezultate si client, dar si proactivitate, oferindu-li-se, in acelasi timp, un salariu bun la angajare.

Candidatii pentru job-uri precum cel de Sales Manager sau Key Account Manager vor fi foarte cautati, deoarece companiile anticipeaza o crestere a pietei si trimit in piata agenti de vanzari.

Cateva dintre companiile care au, in prezent, deschise pozitii in departamentul de vanzari sunt Honeywell, Valoris Center, Xerox, Metrohm Romania, Webhelp, PayPro Global, Dedeman, Libra Internet Banking, CGS, Senior Software etc.

Job-urile in IT sunt, in continuare, intalnite frecvent pe site-urile care ofera acces la locuri de munca, iar cei care cunosc limbaje de programare (Java, .NET, C++, Ruby on Rails) si au experienta au cele mai mari sanse de a obtine un loc de munca bine platit.

Compania de IT iQuest, inregistrata in Germania, insa cu peste 90% dintre angajati in Romania, are in plan o crestere cu 20% a efectivelor de personal in anul 2014. In Romania, iQuest este unul dintre principalii parteneri in zona solutiilor Microsoft Dynamics pentru Logistic E van Wijk, AX Perpetuum, SAM Miller, Banca Transilvania, EVW Holding si Routier European Transport, avand peste 500 de angajati in 5 orase mari din Romania (Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu, Craiova si Bucuresti), dar si in strainatate (Germania – Frankfurt, Suedia – Gotenborg, Elvetia – Zurich, Ungaria – Budapesta, Statele Unite – Palo Alto).

Endava Romania, unul dintre principalii furnizori de servicii IT de pe piata din Romania, a inregistrat o crestere de 43% a cifrei de afaceri la nivel de grup. Astfel, compania care livreaza solutii de business si servicii informatice pentru companii din domeniul Bancar & Asigurari, Retail, Telecom, Media si Publishing vrea sa mareasca echipa de 880 de angajati din centrele pe care le detine in Bucuresti, Iasi si Cluj-Napoca cu aproximativ 25% in urmatorii 2 ani.

Endava va pune la dispozitie 15 pozitii entry-level, pentru care persoanele selectate vor beneficia de un training intensiv in primele saptamani, dar si 40 de pozitii de suport IT, de la Service Desk Analyst, IT Support Engineer, Senior Network Support Engineer, pana la Senior IT Systems Administrator si Service Delivery Manager.

Tot in Cluj va incepe un nou program de recrutare dezvoltat de subsidiara locala a SAP AG, SAP Romania, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de software si tehnologie pentru afaceri. Prin intermediul noului program, SAP Academy, compania doreste sa angajeze, in primele 3 luni din 2014, 20 de noi consultanti, care vor beneficia de training-uri de specialitate si vor sustine examene pentru a obtine certificarea internationala SAP. Compania urmareste sa angajeze 70 de persoane in urmatorii 2 ani.

Dezvoltatorul de soft britanic Misys va angaja 100 de programatori pana la finalul anului 2014. Compania are ca obiectiv majorarea numarului de angajati cu cel putin 25-30% anul acesta.

Compania EBS Romania vrea sa angajeze un numar de 400 de persoane in 2014, pentru a ajunge la chiar si la 1000 de angajati in 2015.

Deutsche Bank isi dezvolta un nou centru tehnologic in Bucuresti, planuind sa angajeze 250 de oameni, pana in martie 2014, urmand ca pana in 2016 echipa sa ajunga la 500 de persoane.

Alte companii care isi maresc echipele de lucru cu specialisti IT sunt: Ubisoft Romania, Stefanini, TeamNet International, Oracle, Luxoft Romania, Microsoft etc.

Inginerie


Nevoia de certificari internationale este subliniata si in cazul candidatilor care isi cauta un loc de munca in Inginerie. Ofertele de job-uri disponibile in 2014 in acest domeniu se adreseaza mai ales inginerilor specializati in productie auto si telecomunicatii.

In plus, Universal Alloy Corporation Europe angajeaza absolventi cu studii superioare de inginerie, pentru posturi in industria aeronautica, disponibile in Baia-Mare. Acestora li se ofera training si perioade de instruire, compania colaborand cu Airbus si Boeing.

Alte companii care au pozitii deschise pentru inginerii din industria auto, si nu numai, sunt: Honeywell, Emerson, Microchip, Tenaris, Continental Automotive, Schneider Electric, Arctic etc.

Customer support / Client service

 

 

In ultimii ani, Romania a aparut pe harta externalizarii serviciilor si s-a transformat intr-o atractie regionala pentru servicii de tip BPO (business process outsourcing) sau SSC (shared service center). Daca pe piata serviciilor de externalizare lucrau, in 2012, aproximativ 20.000 de romani, numarul acestora a crescut in 2013, piata continuandu-si dezvoltarea si in 2014.

EXL, cu sucursala in Cluj-Napoca, cauta deja un al doilea sediu, planuind ca in 2014 sa isi creasca numarul de angajati cu inca 50 – 100 de oameni. In prezent echipa este una eterogena, membrii acesteia fiind absolventi de Economie, Litere sau facultati cu specializare de business, dar si Geografie, Drept, Comunicare sau Studii Agricole, toti fiind, insa, vorbitori de engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, olandeza, rusa, poloneza, ceha, maghiara, turca, norvegiana, suedeza sau daneza.

Webhelp, multinationala de origine franceza, specializata in servicii de outsourcing si relatii cu clientii, angajeaza studenti si tineri profesionisti cunoscatori de limbi straine (franceza, germana, spaniola, italiana, poloneza, engleza etc), pentru posturi precum cel de consultant clientele, backoffice adviser, customer adviser, partener relationship manager, client relation consultant, premium relationship manager, assistant for sales department, customer service relationship manager, digital writer, digital support consultant, tehnical product adviser sau conseiller produits beauté.

Alte companii care recruteaza operatori call center sau agenti pentru suport servicii clienti sunt: Accenture, Stefanini, Genpact, HP, Webhelp, CallPoint New Europe, Computer Generated Solutions, DELL Services, WNS Global Services, Conectys, Global Remote Services, G2-Travel etc.
 

 

 

eMag, compania care a generat afaceri de peste 160 de milioane de euro in 2012, angajeaza aproximativ 50 de oameni, printre care programatori, oameni specializati in marketing si product management, documentare sau logistica, unii dintre acestia urmand sa fie angajati pe perioada determinata.

Gigantul elvetian Nestlé lanseaza programul Nestlé needs YOUth, desfasurat in perioada 2014-2016, prin intermediul caruia va sprijini cel putin 20.000 de tineri europeni, oferindu-le locuri de munca si mii de pozitii pentru incepatori si stagiari. Initiativa a fost lansata la nivel European si urmareste reducerea somajului in randul tinerilor. In Romania, rata somajului a crescut de la 18,6% in 2008 la 23% in 2013.

Programul va include, de asemenea, o serie de seminare de pregatire si sesiuni interactive de consiliere in cariera cu reprezentantii Nestlé, dedicate studentilor pe plan national. Compania va colabora cu organizatii studentesti, dar si cu Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), cele mai multe pozitii disponibile fiind in domenii precum finante, marketing sau servicii. Proiectul isi propune crearea a 75 de locuri de munca si 105 programe de internship pe piata din Romania.

In 2014 sunt cautati candidatii cu adevarat ambitiosi, orientati spre rezultate, care au initiativa si sunt proactivi. Contureaza-ti planul de cariera si pregateste-te temeinic in domeniul in care lucrezi si vei fi pe lista marilor companii.
Companii spre care te poti orienta in 2014: P&G, L’Oréal, JTI etc.

Top 5 domenii la inceput de an dupa numarul de job-uri:

Domeniu Numar job-uri pe site-uri de recrutare
Vanzari / Comercial >5.000
Customer Support / Client Service >4.000
IT / Telecom >2.600
Marketing / Cercetari >2.000
Inginerie >1.600

*Job-uri disponibile pe site-urile de recrutare. Cautare efectuata la datat de 29 ianuarie 2014.

Informeaza-te cu privire la situatia pietei fortei de munca in anul 2014, astfel incat sa fii la curent cu domeniile in care sunt preconizate angajari. Este foarte important sa te adaptezi cerintelor angajatorilor si, daca este necesar, sa te relochezi sau sa te reorientezi profesional. Pentru a afla care sunt criteriile cele mai importante in selectia si recrutarea de personal, citeste Raportul HR 2014.

Pentru a-ti cauta un job, intra aici.
 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI