Calendarul zilelor libere in 2014

Vezi Calendarul Zilelor Libere in 2019 aici!
 

In 2014, romanii beneficiaza de 12 zile libere prin lege, dintre care doar 3 sunt in weekend. Salariatii vor avea in anul care vine si cateva minivacante sau weekend-uri prelungite, deoarece cateva dintre zilele libere legale vin in prelungirea sfarsitului de saptamana.

Anul Nou
- 1 ianuarie » miercuri
- 2 ianuarie » joi
Sfintele Pasti
- 20 aprilie » duminica
- 21 aprilie » luni
Ziua Internationala a Muncii
- 1 mai » joi
Rusaliile
- 8 iunie » duminica
- 9 iunie » luni
Adormirea Maicii Domnului
- 15 august » vineri
Sfantul Apostol Andrei
- 30 noiembrie » duminica
Ziua Nationala a Romaniei
- 1 decembrie » luni
Craciunul
- 24 decembrie » miercuri
- 25 decembrie » joi
- 26 decembrie » vineri
- 31 decembrie » miercuri


Descarca model cerere de concediu pentru odihna doc »



Descarca model cerere de concediu pentru odihna pdf »
 

UPDATE: Zilele de 24 si 31 decembrie 2014 au fost declarate zile libere legale pentru bugetari si vor fi recuperate in functie de decizia institutiilor publice, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2015. Hotararea a fost luata in sedinta de Guvern de pe data de 10 decembrie. Conform procedurii, ziua este declarată liberă pentru personalul bugetar, cu excepţia celor din instituţiile publice a căror activitate trebuie asigurată.

Vezi care este calendarul zilelor libere legale in 2015 >>

Inceputul anului 2014 aduce cu sine, cel mai probabil, 5 zile libere. Deoarece 1 si 2 ianuarie pica in zilele de miercuri, respectiv joi, guvernul ar putea declara ziua de 3 ianuarie drept zi libera, urmand ca bugetarii sa se intoarca la locul de munca abia luni, 6 ianuarie.


Descarca model cerere de concediu interni doc »



Descarca model cerere de concediu interni pdf »


Intre 20 si 22 aprilie 2014 sarbatorim Sfintele Pasti. Pentru ca si a doua zi de Paste este zi nelucratoare, romanii vor avea o zi libera si luni, 21 aprilie, weekend-ul prelungindu-se cu o zi.


Veti avea sansa sa va planuiti o minivacanta si cu ocazia Zilei Internationale a Muncii. In 2014, 1 Mai pica intr-o zi de joi, prin urmare bugetarii pot primi din nou liber si in ziua de vineri.


Potrivit Codului Muncii, prima si a doua zi de Rusalii sunt considerate zile de sarbatoare legale. Astfel, zilele de duminica, 8 iunie, si luni, 9 iunie, sunt nelucratoare. Un weekend prelungit vom avea si in august, deoarece ortodocsii si catolicii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului vineri, 15 august.


Prilej de vacanta sunt si zilele in care sarbatorim Sfantul Andrei, duminica, 30 noiembrie, si Ziua Nationala a Romaniei, luni, 1 decembrie 2014.


Descarca cerere de concediu pentru zi de studiu interni doc »



Descarca cerere de concediu pentru zi de studiu interni pdf »


Anul viitor, sarbatorim prima si a doua zi de Craciun joi si vineri, 25 si 26 decembrie. Astfel, vom avea o minivacanta in care ne putem odihni dupa sarbatori.


In total, in 2014 beneficiem de 113 zile libere, fara a pune la socoteala concediul de odihna: 52 de zile de sambata, 52 de zile de duminica si 9 zile libere legal. Astfel, anul 2014 are doar 252 de zile lucratoare.


Nu in ultimul rand, toti cei care apartin unor culte legale altele decat cele crestine au dreptul, conform Codului Muncii, la 2 zile libere pentru fiecare dintre celelalte sarbatori religioase anuale. Daca nu acorda zilele libere legate, angajatorii risca amenzi cuprinse intre 5000 si 10000 de RON.


Sarbatorile legale sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucratoare, altele decat zilele de sambata si duminica. In aceste zile nu se lucreaza, exceptie facand unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, dar si unitatile a caror activitate nu poate fi intrerupta. Salariatii care nu beneficiaza de liber in zilele de sarbatoare legala au dreptul la compensare cu timp liber, acordat in urmatoarele 30 de zile.

Vezi care este calendarul zilelor libere oficiale in 2015 »

Stiai ca in 2015 poti obtine de la angajatori vouchere pentru concediu? Vezi cine are dreptul si ce valoare au »

De asemenea, incepand cu anul 2015, parintii au dreptul la o zi libera pentru a-si duce copiii la control medical.

Vezi cum o poti obtine >>

 

Va recomandam si:

Centrul de tehnologie si operatiuni al LSEG (London Stock Exchange Group) ajunge la 1000 de angajati in Bucuresti

ULTIMELE JOBURI