Cand sa spui „da” in cariera – Ghid pentru juniori




„Cum era la primul tau job?” Iti este familiara intrebarea? N-ai avut ce sa raspunzi pentru ca n-ai avut inca primul job? Ori, poate ai lucrat o perioada, dar n-ai avut o experienta suficient de buna ca sa fie povestita. 


Primul loc de munca nu se uita prea usor, de aici venind si nenumarate efecte pe plan emotional.  Daca multi dintre prietenii tai au deja un job, nu este o solutie sa alergi dupa primul care iti iese in cale. „Choose your battles wisely!”, precum spunea un citat care tot circula pe Social Media intr-o vreme. Totusi, pentru a ajunge la acea echipa care sa te ajute sa faci primii pasi in cariera, trebuie sa ai variante dintre care poti alege.  


Vestea buna este ca vara aceasta ai un numar mare de optiuni. Pana pe 19 august, gasesti o gama larga de joburi la Targul Virtual Hipo.ro pentru Absolventi. Iata ce echipe te asteapta: P&G, Serviciul de Informatii Externe, Bookster, Nestle Romania, BDO Romania, Austrian Business Agency – Work in Austria, Saint-Gobain Romania, Automatic Data Processing (ADP) Romania, UniCredit Bank, British American Tobacco Romania, KPMG, Ipsos Interactive Services, BCR, Finastra, Systematic si Auchan Retail Romania.  

 
Spune „da” ca sa iesi din monotonie 


Chiar daca este uneori mai confortabil sa lucrezi la aceleasi lucruri zilnic, vine ziua in care iti vei dori sa testezi ceva nou, sa experimentezi. Dorinta aceasta de a-ti „reinventa” din cand in cand jobul porneste tocmai din nevoia pentru o schimbare. Cand toate zilele arata la fel, nu e de mirare ca te apropii de burnout.  


Rutina are beneficiile sale de a te ajuta sa devii organizat si sa stii inca de la inceputul zilei care iti sunt task-urile. Totusi, mergand spre un stil de lucru, poate chiar spre un stil de viata al carui motor este rutina, ajungi sa-ti doresti o schimbare. O provocare noua, un task care te scoate din zona de confort. Cu alte cuvinte, daca vrei sa te trezesti motivat dimineata, trebuie sa existe in cursul zilei acel ceva care te face entuziasmat. Care este acel lucru de azi pentru tine? 

 
Spune „da” cand ti se ofera sanse de crestere 


Daca cineva iti intinde o felie de tort si-ti spune ca o meriti pentru tot efortul de pana acum, il accepti ca pe un premiu. Simti ca-l meriti. De ce nu ai simti acelasi lucru si cand primesti o sansa noua de a te dezvolta profesional si automat, personal?  


Odata ce primesti un nou proiect, o functie mai inalta sau un task mai complex, inseamna ca superiorul tau vede potential in tine. Sigur, riscul de a aparea sindromul impostorului devine cu atat mai mare, cu cat nivelul de dificultate al responsabilitatii creste. In cazul acesta, ai doua optiuni: ori te consideri nepotrivit pentru un „asemenea” rol in proiect, ori incerci sa te privesti prin lentila celuilalt. Oare chiar toti managerii de proiecte gresesc atunci cand desemneaza persoanele responsabile? Din pacate, gandul de a ne considera insuficient de buni pentru un task este mai la indemana, decat cel de a capata si mai multa incredere in noi. Atunci este momentul cand spunem „nu”.  


Dar cum ar arata scenariul in care zicem „da!” si incerci sa te privesti prin acea lumina frumoasa in care te vede Project Managerul? Pana la urma, el este cel care a observat un anumit atuu, un skill peste care, probabil, treci cu vederea.  


Daca incerci sa intelegi si perspectiva oamenilor care te admira, s-ar putea sa gasesti in tine calitati de valoare carora nu le-ai dat importanta pana acum. Gandeste-te la asta.  

 
Spune tare si clar „da” cand simti ca rezonezi cu oamenii companiei 


Din moment ce nu ai ramane intr-o relatie cu o persoana care face aproape toate lucrurile pe dos fata de tine, de ce ai alege sa lucrezi intr-un astfel de mediu? Versus, lucrul la birou cu o echipa deschisa la noi propuneri, care tine mult la colaborare si respect reciproc.  


A spune „da” unui job doar pentru a avea unul este la fel cu a manca ceva ce te dezgusta, doar pentru a nu ramane flamand. Pentru cativa, ar fi pizza cu ananas, pentru altii poate broccoli. Sigur, pizza cu ananas se afla printre preferintele unui numar semnificativ de oameni pe acest glob. Altfel, nu s-ar mai prepara in restaurante. Insa, daca nu este pe gustul tau, in mod clar nu trebuie sa o alegi. La fel si in cariera. Spune „nu” si continua sa cauti in „meniul” joburilor alta optiune. Poti verifica aici „meniul” de joburi pentru juniori Hipo.ro din vara aceasta. 


 Aminteste-ti ca in perioada in care esti tanar ai nevoie de modele. Ai nevoie de oameni care sa-ti impartaseasca din insight-urile industriei, dar in special, ai nevoie de oameni care sa-ti ofere sansa sa poti fi tu la job. Valori comune inseamna relatii de durata. Spune „da”, doar atunci cand simti ca discutia de la interviul de angajare decurge lin si natural. Cand aveti in comun principiile dupa care luati decizii. Te vei simti in largul tau!  

 
„Da”-ul este despre incredere - increderea in tine si in cei din jur. Te intrebi, „oare exista pe piata muncii din prezent vreo companie care sa imi ofere sansa de a nu ma cufunda vara asta in monotonie? De a prinde experienta si de a-mi oferi o echipa cu care sa rezonez?” Suna bine? Poti incerca sa arunci o privire peste joburile deschise la Targul Virtual Hipo.ro pentru Absolventi, chiar aici.


Nu uita ca daca nu-ti place pizza cu ananas, nu trebuie sa o mananci. Fii sincer cu tine si alege jobul care simti ca te ajuta pe bune sa cresti in cariera.  


Citește și: 

     


 



LinkedIn