Cum să-ți pui în valoare calitățile la un interviu pe MS Teams


 

Multe aspecte ale vieții noastre s-au schimbat în ultimul timp, însă am dovedit că, împreună, putem găsi soluții chiar și în situații dificile. Pentru ca lucrurile să se desfășoare în continuare într-un mod cât mai firesc, păstrând în același timp siguranța ca prioritate, ne-am adaptat majoritatea activităților mediului digital.

Interviurile pentru job nu se abat de la această nouă regulă a normalității. Multe dintre ele au loc acum pe Teams sau aplicații similare, care ne permit să ne conectăm în siguranță.

Sfaturi și trucuri pentru un interviu de la distanță reușit

Chiar dacă asistăm la digitalizarea procesului de angajare, relaționarea interumană rămâne un factor determinant, iar angajatorii țin în continuare la calitate, inclusiv la calitatea modului în care ne prezentăm la interviu, fie el și de la distanță. De aceea, este important să ții cont de modul în care te prezinți și de elementele care pot face diferența dintre un interviu de succes și unul mai puțin reușit. Ne referim la detalii precum set-up-ul, lumina, calitatea sunetului, a conexiunii, precum și modul în care te prezinți, de la îmbrăcăminte, care în continuare trebuie să fie adecvată ocaziei, până la gesturi și mimica feței.

Cât despre strucutura interviului propriu-zis, regulile nu diferă mult de cele ale unui interviu clasic, de aceea e important în continuare să-ți pui în evidență calitățile.

Luăm exemplul unui interviu pentru BAT, angajator de top prezent în 200 de piețe la nivel global. Anul acesta, BAT a lansat o amplă campanie de recrutare în cadrul programului Global Graduates, prin care își propune să ofere oportunități profesionale pentru 20 de tineri aflați la început de carieră (cu maximum 3 ani de experiență) în departamentele de Marketing, Vânzări, Resurse Umane, Financiar, Legal, Coporate Affairs și Producție. După doar 18 luni de traininguri și învățare accelerată, aceștia își vor putea continua călătoria în cadrul companiei pe o funcție de Junior Manager.

Să presupunem că îți dorești un post de Global Graduate și ai programat un interviu pe Teams. Următorul pas este ca în timpul interviului să dovedești că ai calitățile care te califică pentru un astfel de program.

Fiind vorba de o companie multinațională, cunoașterea limbii engleze la nivel avansat este obligatorie, pentru că vrei să înțelegi ce se discută la ședințe, dar și să prinzi poanta unui coleg expat. Studiile în străinătate pot fi un avantaj, fie chiar și pentru un semestru, la fel și experiența în programe de tip Work and Travel, care demonstrează că ești familiar cu limba engleză, dar și că îți plac provocările, te adaptezi repede și ești deschis la noi experiențe.

Ce mai trebuie să știi e că angajatorii pun în continuare accent pe interesul manifestat față de domeniul în care vrei să lucrezi. Pe de o parte, să știi câteva detalii despre companie, despre prezența sa în România și despre industrie și, pe de altă parte, să ai câteva idei despre domeniul în care urmează să lucrezi. La început de drum, acest interes poate fi demonstrat chiar și cu o minimă experiență anterioară într-un ONG sau alte acțiuni similare. Faptul că te implici într-o cauză spune mai multe despre tine decât crezi.

E bine de știut că, în perioada interviurilor online, valorile urmărite de angajator rămân în mare parte aceleași, la care se adaugă însă capacitatea ta de a le pune în evidență în fața camerei, precum și abilitatea de a fi autentic și de a stabili o comunicare de calitate cu cei aflați de cealaltă parte a ecranului. Iar de aici vine adevărata provocare.