Diferenta dintre profilul cautat pentru departamentul taxe si cel cautat pentru departamentul audit

Finance Boot Camp isi propune sa identifice tineri cu potential care investesc activ in dezvoltarea lor profesionala si personala si sunt pasionati de unul din urmatoarele domenii: Audit, Contabilitate sau Taxe. Te poti inscrie aici pentru a participa la acest eveniment.

Ca in fiecare an, cele mai multe angajari care vor avea loc anul acesta  in domeniul serviciilor profesionale vizeaza departamentele de audit si taxe. Anul trecut, au fost ocupate de studenti si proaspat absolventi pozitii de audit assistant, financial advisory junior, tax junior consultant, financial advisory junior associate si junior accountant.

Probabil te intrebi ce departament ti se potriveste si ce oportunitati poti sa alegi?

Intre cele doua profile exista atat diferente, cat si asemanari. Companiile cauta un anumit set de competente  printre care intalnim des motivatia candidatilor de a activa pe un anumit departament.


“Pentru pozitiile de audit ne uitam cu preponderenta la candidatii care au avut mai mult contact cu partea de contabilitate si finante, insa nu suntem restrictivi si vrem sa lasam candidatul sa aleaga.” a declarat Carmen Sass, Campus Recruiter and Employer Branding Specialist, EY Romania

Alina Gheuca, Manager HR Business Advisor, KPMG, afirma ca: “profilul candidatului care aplica pentru consultanta fiscala este mai degraba un profil care combina apetitul pentru spetele juridice cu cunostinte economice specifice. Consultantul fiscal trebuie sa aiba capacitatea de a traduce in termeni foarte practici si pe intelesul tuturor diverse legislatii conexe. Valoare adaugata a muncii consultantului fiscal reiese din coroborarea diverselor forme de reglementari, iar candidatii trebuie sa ne convinga de capacitatea lor de a intelege si translata anumite spete, capacitatea de analiza si sinteza, fluenta in scris si vorbire.
Auditorul, pe de alta parte, trebuie sa aiba o capacitate de analiza a cifrelor foarte bine dezvoltata, trebuie sa fie un spirit iscoditor si o persoana care are deprinderea de a-si pune intrebari. Curiozitatea si perseverenta sunt caracteristici de mare pret pentru un candidat pentru o pozitie in audit.”

La nivel de incepator, ambele tipuri de profiluri necesita abilitati verbale si numerice, un nivel de engleza foarte bun, curiozitate, inteligenta si un parcurs scolar cu activitati extracuriculare.  De ce activitati extracuriculare? Pentru ca acestea arata ca  un candidat a avut un interes sa isi dezvolte activitatea extracurriculara si de asemenea ca a invatat ce inseamna responsabilitatea unei functii intr-un ONG si ca este capabil sa duca in paralel mai multe tipuri de responsabilitati. Totodata este important sa stie ce  inseamna munca in echipa si respectul fata de ceilalti.

Profilul cautat este in mare masura similar, diferentierea se va face cel mai probabil in urma testelor, a centrelor de evaluare  si a interviurilor cu HR si cu managerii. De asemenea, repartizarea se va face si in functie de motivatia candidatului de a lucra pentru un departament sau altul.

Cateva dintre joburile caracteristice celor doua departamente, audit si taxe sunt: certificare financiara (assurance), tranzactii si consultanta de afaceri (unde lucreaza in echipe mixte audit-taxe, iar echipa de taxe este implicata in proiecte de consultanta de impozite), taxe de mediu, preturi de transfer, structuri fiscale internationale, audit fiscal (tax field audits), capital de risc si capital de risc privat (tax reviews) si chiar reprezentare in fata autoritatilor fiscale.

Depinde de tine si de motivatia ta sa faci primii pasi spre o cariera de succes in audit sau in taxe!

Cum este structurata activitatea in departamentele de audit si taxe din cadrul companiei BDO Outsourcing?

„Audit, financiar, audit IT si audit intern cu 5 parteneri si peste 60 de profesionisti detine ponderea majoritara in volumul serviciilor. Avem peste 15 ani de experienta in auditarea conform cu Standardele Internationale de Audit (ISA) a situatiilor financiare intocmite in concordanta cu normele locale, internationale (IFRS/IAS) sau cu alte principii de raportare financiara.  
Specialistii nostri in sisteme informatice, certificati de organisme internationale (CASA, CIA), ofera servicii  privind identificarea vulnerabilitatilor sistemelor, optimizarea utilizarii resurselor in scopul atingerii obiectivelor strategice ale companiei, evaluarea sistemului de control IT, evaluarea riscurilor de securitate si a vulnerabilitatilor sistemelor informatice, planuri de continuitate a afacerii si reluarea activitatii in caz de dezastre.
Echipele noastre de auditori interni includ specialisti din domenii precum IT, fiscalitate, contabilitate, raportare financiara (IFRS/IAS), resurse umane. Coordonarea este asigurata de auditori cu experienta si acreditari locale (CAFR, AAIR) si internationale (US-CIA, US-CISA, US-IIR). Metodologia noastra respecta standardele Institutului Auditorilor Interni din SUA (IIA) adoptate si de CAFR.
 
Taxe, ce furnizeaza solutii care se adreseaza atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice, raspunzand cat mai eficient problemelor multiple cu care se confrunta actionarii, dar si celor privind structurarea pachetelor de remunerare” a declarat Sorin Faur Director, Human Resources & Outsourcing Services, BDO Outsourcing.

Daca vrei sa afli direct de la specialisti ce inseamna sa fii consultant, inscrie-te acum si participa la Finance Boot Camp 2019 si hai pe 15-16 martie la Hotel Sheraton Bucuresti!


 Alte articole din aceasta sectiune:

Ghidul carierei in Audit si Taxe

Career Path in Audit si Taxe

Procesul de selectie in Audit si Taxe

Cum sa devii un auditor de succes?

Cum sa devii un auditor de succes - partea a doua