Cum sa nu te plafonezi in cariera

<< Citeste articolul anterior |

 

 

 

Plafonarea este una din cele mai comune boli de cariera in Romania de azi.Putine persoane se plang ca nu isi gasesc un job, foarte multe se plang ca s-au plictisit de el, nu mai sunt multumite, nu pot sa scape de el si sa ajunga undeva mai bun.
In acest articol, vom lucra impreuna la a gasi remediul la plafonare. Nu fii surprins sa descoperi ca el este simplu ca formula, pentru ca este mult mai complicata aplicarea.

Gandeste cu cel putin doi pasi inainte. Plafonarea vine in primul rand din gandirea in prea putini pasi. Persoanele care se simt plafonate, cel mai des gandesc cand se angajeaza ceva gen: Accept jobul asta si dupa aia vad eu ce fac.

Persoanele care nu se plafoneaza se gandesc la consecintele pe termen lung ale acceptarii unui job. Analizeaza fiecare job in termeni de posibilitatile pe care le deschide: de a invata, de a cunoaste oameni, de a strange fonduri pentru o viitoare afacere etc.

Misca-te cand a sosit momentul. Plafonarea isi are radacinile intr-o alta boala tipic romaneasca: lenea. Si fratii ei amanarea si ezitarea. Cunosc mai multe persoane decat imi doresc care de 2-3 ani imi spun ca s-au plictisit de jobul lor, ca vor ceva nou, dar tot acolo se afla, facand tot aceleasi lucru.

O vorba foarte inteleapta spune ca daca vei face ceea ce ai facut pana acum, vei obtine rezultatele pe care le-ai obtinut pana acum. Este aplicabila si cu privire la cariera. Daca a astepta sa apara din senin o schimbarea in cariera ta nu a dat roade, este timpul sa fii proactiv si sa faci pasii necesari pentru a provoca schimbarea. E timpul sa:

  • Afli ce vrei cu adevarat in cariera;
  • Faci un plan realist de a ajunge acolo;
  • Cauti joburi, faci networking;
  • Iti faci CV-ul, aplici la joburi si mergi la interviuri.


Nu sari de la un job la altul. Este important sa nu cazi in extrema cealalta si sa schimbi jobul la fiecare trei luni. Angajatorii vor crede, si deseori pe buna dreptate, fie ca nu stii ce vrei in viata profesionala fie ca esti un oportunist care sare la balta cu mai mult peste de fiecare data, fara sa se gandeasca la consecinte.

Cauta oportunitati in interior. Cea mai usoara avansare pe care o poti face este in interiorul companiei, daca cultura si structura ei permit acest lucru. Este mai putin probabil sa obtii in alta companie un job pe un nivel mai sus decat cel de pe care pleci. Asa ca atunci cand simti ca te plafonezi, primul lucru pe care vrei sa il faci este sa te uiti dupa oportunitati de schimbare in interiorul companiei.

Daca ai ochii bine deschisi, deseori vei descoperi ca exista oportunitati de promovare in compania in care lucrezi. Iar faptul ca promovarea nu s-a intamplat este doar un semn ca nu folosesti strategie potrivita. Ai nevoie sa intelegi ce se valorizeaza in compania in care lucrezi si sa iti creezi o strategie pentru a arata ca ai acele calitati.

 

Ai nevoie sa iei initiativa, sa iti construiesti relatii in companie, sa te faci vazut, sa iti comunici asteptarile, sa incerci si sa inveti din greseli. Astfel, plafonarea devina o boala la care tu ai imunitate.
Succes!

Eduard Ezeanu

Blog: www.eduardezeanu.ro

Site: www.careerexperts.ro - Consiliere in cariera si programe de dezvoltare a carierei

<< Citeste articolul anterior |

Va recomandam si:

Career Guide 2021