Cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte sa devii freelancer

Este placut sa lucrezi cand vrei si la ce proiect vrei. In plus, se poate castiga foarte bine din asta. Potrivit unui studiu realizat de Rockable la nivel mondial, 44% dintre freelanceri au venituri mai mari decat aveau in postura de angajat al unei companii.

Atunci ce te mai opreste sa devii freelancer?

Iata cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte sa devii freelancer:

Teoretic ai flexibilitate maxima in program, dar in practica multi freelanceri ajung sa lucreze mai mult decat un angajat full time.

Trebuie sa fii foarte bun pe ceea ce faci. Sunt multe oportunitati la care poti avea acces, dar sunt si mai multi freelanceri care pandesc aceleasi proiecte ca tine. Sunt multi cei care isi pun intrebari de tipul “ce as putea sa fac ca freelancer?”, dar abordarea nu este intodeauna cea mai indicata. Conteaza mai mult ceea ce iti place si stii sa faci. Exceleaza in munca pe care o faci si daca aceasta iti da posibilitatea de a devenii freelancer, atunci ia in calcul aceasta posibilitate.

Asigura-ti un back-up financiar inainte de a face acest pas, iar in perioadele in care ai un castig substantial ai grija sa-ti pui de-o parte. Cel mai indicat ar fi sa pornesti ca freelancer in momentul in care ai deja un portfolio creat. De asemenea, va trebui sa-ti asumi riscul ca unii clienti ori nu te vor plati, ori vor intarzia mult cu banii.


Pe termen lung este posibil sa nu fie cea mai inspirata solutie. Partea de freelancer nu iti asigura un salariu constant, nu vei avea parte de pensie si daca te vei decide ulterior prea tarziu ca ai vrea sa te reangajezi este foarte posibil sa intampini probleme de varsta.


Fie ca iti place, fie ca nu, trebuie sa lucrezi bine cu clientul. Daca planuiesti sa lucrezi in mediul offline, cele mai multe proiecte vor veni din “word of mouth”. Recomandarile fostilor clienti conteaza foarte mult, iar nemultumirile acestora este foarte posibil sa iti dauneze in viitor.


Uneori risti sa ai parte de proiecte pe care nu le poti duce la bun sfarsit, insa deadline-ul se apropie, iar proiectul trebuie dus la bun sfarsit. In acest tip de situatie cel mai indicat este sa ai o cunostinta/ prieten in domeniul tau de activitate la care sa poti sa apelezi.


Principalele domenii in care se practica freelancing-ul:

  • Programator web/ Software development

Nimeni nu te intreaba cine esti sau ce facultate ai terminat. Clientul te va intreba insa ce stii sa faci si ce proiecte poti arata pentru a-ti demonstra skillurile? Pentru un astfel de domeniu trebuie sa ai cunostinte de programare in limbaje ca PHP, ASP, Java, C++, precum si de lucru cu baze de date (MySql, MS SQL, Oracle).

De asemenea, trebuie sa ai si bune abilitati de comunicare si de intelegere a clientului. Exista numeroase probleme de comunicare, iar acestea duc, de cele mai multe ori, la nemultumiri de ambele parti.

  • Designer

Oportunitatile pentru un graphic designer sunt nenumarate, cele mai multe solicitand site-uri web, reviste, postere, print-uri publicitare, jocuri pe calculator sau logouri. In principal, daca esti interesat de domeniu trebuie sa ai cunostinte de Ilustrator, Photoshop, Quark Xpress, 3D Studio sau Dreamweaver.

Partea mai putin placuta: de foarte multe ori, pe siteurile de freelancing va exista o licitatie. Clientul posteaza brief-ul, iar cei care iti doresc proiectul vor trebui sa munceasca fara insa a avea garantia ca proiectul le va fi ales si astfel vor primi banii.

De asemenea, astfel de proiecte sunt disponibile world-wide, iar fiecare designer prezinta suma pe care doreste sa o primeasca. In astfel de situatii, in mod inevitabil, freelanceri din tarile sub dezvoltate vor solicita mult sub pretul celorlalti.

  • Content Writing

De multe ori nu este necesar doar sa te pricepi la scris si va trebui, de asemenea si sa ai cunostinte de SEO. Pentru acest tip de serviciu exista mai multe doua forme principale de remuneratie.

O prima forma este aceea in care esti platit la ora, iar in randul freelancerilor cu ceva experienta in aceasta zona, tariful este situat, in medie, intre 20 si 70$/ ora. O a doua forma de plata este in functie de numarul de cuvinte.

Cele mai mari site-uri de unde poti obtine proiecte:

  • Odesk.com – una din cele mai mari platforme de freelancing in care nu este perceputa nicio taxa de inscriere, iar ofertele sunt variate;
  • Elance.com – una din cele mai mari platforme de freelanceri la nivel mondial. Singurul dezavantaj este acela ca iti ofera posibilitatea de a-ti selecta un singur domeniu de expertiza;
  • Freelancer.com -inseamna peste 4 milion de joburi si peste 7 milioane de freelanceri inscrisi;
  • Freelancers.net – una dintre cele mai vechi platforme pentru freelanceri, fiind lansata din 1999. Clientii sunt reprezentati de companii engleze;
  • Guru.com -  platforma a capatat o buna reputatie prin faptul ca-si onoreaza plata catre freelanceri;
  • Peopleperhour.com  - platforma de freelancing unde munca depusa este platita la ora;
  • Codecanyon.net – platforma pentru programatori;
  • Constant-content.com – oportunitati speciale pentru copywriteri (engleza).

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI