Cum alegi oportunitatea care ti se potriveste

Alegerea job-ului potrivit este una dintre deciziile cele mai importante pe care le poti lua la inceputul unei cariere. Desi pare o decizie simpla la prima vedere, este una care poate avea un impact puternic asupra viitorului carierei tale. De aceea, in continuare, iti vom prezenta cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a alege cea mai buna optiune atunci cand faci primul pas pe drumul profesional.

Cunoasterea propriei persoane

Autoevaluarea propriilor abilitati este punctul de plecare in luarea celei mai bune decizii pentru viitorul tau profesional. Aptitudinile si competentele tale trebuie sa fie adecvate domeniului sau tipului de job ales astfel incat sa fii eficient in munca desfasurata.

Una dintre intrebarile care ti se va adresa la fiecare interviu este “Ce te motiveaza?”. Daca ai trecut de interviu, este bine sa iei acest aspect in considerare in continuare pentru a face alegerea potrivita. In cazul anumitor persoane, motivatia principala este salariul, pentru altele oportunitatea de dezvoltare profesionala, de avansare sau responsabilitatile aferente job-ului. Fa o lista cu ceea ce te motiveaza si evalueaza importanta fiecarui aspect, pentru a vedea daca angajatorul iti satisface asteptarile. Te asiguri astfel ca decizia de a accepta un anumit job intr-o anumita companie iti este favorabila pe termen lung.

Valorile tale trebuie sa coincida cu cele ale companiei in care vrei sa te angajezi. Pentru a atinge un nivel optim de satisfactie profesionala, respectiv de performanta, este necesar ca tu sa regasesti in mediul organizational setul de valori care te defineste ca individ in societate. Incompatibilitatea dintre propriile valori si cele promovate de organizatie poate conduce la insatisfactie profesionala, un nivel ridicat de stres, precum si la dorinta de a parasi compania intr-un timp relativ scurt. 

In cazul in care realizezi ca decizia pe care ai luat-o nu a fost cea mai buna, nu te demotiva. In urma unei astfel de experiente, iti va fi mai clar care sunt asteptarile tale de la un loc de munca, ce te motiveaza si care sunt valorile pe care te astepti sa le regasesti de la un viitor angajator. In acest moment, actiunile tale vor fi directionate catre obtinerea job-ului potrivit si astfel vei face primul pas pentru o cariera de succes.

Cunoasterea tipului de job care ti se ofera

La inceputul carierei tale, poti opta pentru un job entry-level, fie pentru un internship, un program de trainee sau un stagiu de practica. Inainte de a lua o decizie, este necesar sa cunosti particularitatile fiecarei optiuni.

Job-urile entry-level se adreseaza studentilor, masteranzilor si proaspat absolventilor. In general, pachetul salarial cuprinde salariu, concediu platit, bonusuri, tichete de masa si asigurare medicala. Procesul de recrutare este complex si se poate cere o perioada minima de experienta in domeniu, care poate fi compensata si prin internship-uri sau activitati de voluntariat.

► Internship-urile, la fel ca job-urile entry-level, se adreseaza studentilor, masteranzilor si proaspat absolventilor. Poti face un internship intr-un ONG sau intr-o companie, la sfarsitul acestuia existand posibilitatea de a fi angajat, daca performanta ta este ridicata. In functie de companie, internship-ul poate fi platit sau nu, iar programul poate fi part-time sau full-time. In general, durata unui internship poate varia intre 2 si 6 luni. Nu este necesara detinerea experientei de lucru anterioare in domeniu si poti obtine o adeverinta care sa inlocuiasca stagiul de practica din timpul facultatii.

Programele de trainee vizeaza atat studentii si absolventii, cat si angajatii, deoarece uneori se poate cere experienta in domeniu. Procesul de recrutare este complex, iar in timpul acestui program platit, pachetul salarial este la fel ca cel pentru un job full-time. Durata de desfasurare variaza in functie de companie. De asemenea, si un program de trainee poate inlocui stagiul de practica.

► Stagiile de practica se adreseaza studentilor, sunt, in majoritatea cazurilor, neplatite, iar programul poate fi part-time sau full-time, in functie de companie. In general, durata lor este scurta, pana in 30 de zile lucratoare. Procesul de recrutare este simplu, fiind de cele mai multe ori organizat prin conventie cu facultatea, experienta in domeniu nefiind necesara. De obicei, stagiile de practica se desfasoara local.

Dupa ce ai analizat fiecare optiune, evalueaza care dintre ele ti se potriveste si este cel mai bun punct de plecare in dezvoltarea unei cariere in domeniul ales de tine. In urma unei evaluari obiective a abilitatilor si competentelor tale, precum si a nevoilor tale, vei putea vedea daca intrunesti toate cerintele necesare fiecareia dintre aceste optiuni. Oricare ar fi alegerea ta, experienta dobandita te va recomanda pentru job-ul dorit, marindu-ti sansele de a-ti atinge obiectivul profesional.

Cunoasterea companiei angajatoare

Inainte de a accepta un job intr-o companie, este bine sa afli cat mai multe informatii despre aceasta, fie ca esti student, proaspat absolvent sau ai mai fost angajat. Toti incercam sa gasim compania potrivita personalitatii, valorilor si competentelor noastre, in care ne putem forma o identitate profesionala, in care sa fim apreciati pentru munca depusa si in care sa ne simtim impliniti.

Pentru a avea informatii relevante, poti cauta pe internet detalii despre profilul companiei, valorile promovate, daca pune accent pe dezvoltarea profesionala a angajatilor, precum si detalii despre obiectivele sale. Este indicat sa faci o cautare aprofundata si sa nu te multumesti cu primele informatii gasite.

O alta sursa pentru a obtine informatiile dorite este de a apela la reteaua ta de networking in care pot exista fosti sau actuali angajati ai companiei respectiva. De asemenea, poti utiliza site-urile de socializare, inclusiv cele profesionale, pentru a gasi persoane care iti pot oferi detalii relevante.

In cazul in care nu ai gasit raspunsuri la toate intrebarile tale, i le poti adresa recruiterului in timpul interviului. In primul rand, ii demonstrezi intervievatorului ca esti interesat de o pozitie in cadrul companiei si apoi vei avea si prilejul de a-ti completa informatiile relevante in luarea deciziei potrivite.

In concluzie, cu cat detii mai multe informatii despre propria persoana, job-ul dorit si tipul companiei in care iti doresti sa lucrezi, cu atat actiunile tale vor fi indreptate spre domeniul potrivit si spre luarea celei mai bune decizii.

Va recomandam si:

Career Guide 2021