Cum sa evaluezi corect situatia financiara a companiei in care lucrezi? Cat de sigur este locul tau de munca?


 

 

Instabilitatea mediului economic si lipsa de predictibilitate a sistemului fiscal romanesc reprezinta o amenintare reala pentru locurile de munca existente. In acest articol, Hipo.ro iti explica cum sa folosesti informatiile de care dispui pentru a afla daca angajatorul tau este unul puternic si va trece cu bine de criza.

Cum poti sa-ti dai seama daca firma la care lucrezi are probleme financiare?

Cel mai bun indicator asupra activitatii unei firme este profitul inregistrat in anul anterior fiscal.
Daca compania a inregistrat pierderi in ultimii ani, cu siguranta te poti astepta la reduceri de costuri, inclusiv din cheltuielile cu salariile sau disponibilizari. Chiar daca datele financiare ale angajatorului nu iti sunt accesibile, este bine de stiu ca toate companiile din Romania au obligatia sa depuna anual bilantul contabil. Iar acesta poate fi accesat online prin interograrea bazei de date a Ministerului Finantelor.

O alta modalitate de informare facila este reprezentata de articolele ce apar in presa. Citeste periodic site-urile de stiri despre mediul de afaceri si pe cele specializate din industria in care lucrezi.

Citeste cat mai multe notari din diverse surse despre angajatorul tau, dar si despre principalii concurenti pentru a-ti forma o parere obiectiva si de ansamblu. Vezi ce achizitii au facut, ce noi produse sau proiecte au anuntat, ce rezultate financiare au avut in ultimele luni. Daca lucrezi intr-o firma cu un numar mic de angajati, discutiile informale cu colegii din alte departamente sunt probabil cea mai buna sursa de informatii.

Un instrument care iti poate fi util este Google Alerts. Serviciul trimite gratuit notificari pe email cu cele mai noi rezultate relevante indexate de motorul de cautare, bazate pe cuvinte cheie sau o fraza exacta. Poti sa iti creezi o alerta cu numele companiei, domeniul de activitate sau numele directorului companiei. Utilizarea serviciului este gratuita si se poate face aici.

O alta idee este sa vizitezi site-urile persoanele sau sa urmaresti conturile de twitter ale managerilor din compania ta. Cel mai probabil nu vor descrie negru pe alb problemele companiei, dar poti sa-ti dai seama daca au un ton optimist sau pesimist, cum merge piata sau daca au proiecte si planuri indraznete in lucru. Foloseste Google Blog search pentru a descoperi si alte opinii publicate online despre firma la care lucrezi.

Ce surse sunt credibile?

Totusi, exista mereu o temere legata de validitatea acestor surse de informare. Poti lua ca certitudine anunturile care au ajuns direct de la companie prin comunicate de presa, declaratiile managerilor sau prin canale interne (sedinte, liste interne de email, intranet). Zvonurile, informatiile pe surse sau expunerile generale despre starea pietei (declaratii pompoase de genul „lucrurile se indreapta spre bine”) sunt semne de luat in calcul si investigat prin corelarea acestora cu alte fapte sau argumente.

Ce informatii poti afla din interior?

Urmareste atent dinamica volumului de lucru din echipa ta si din alte echipe cu care colaborezi. Daca nu ati mai avut proiecte de cateva luni sau nu s-au facut vanzari de produse sau noi proiecte, te poti astepta la disponibilizari. Ca sa afli asta, o discutie cu un coleg de la departamentul vanzari sau financiar poate face cat 1.000 de ore de cercetare. El sau ea iti poate spune ce comenzi exista, cat de multumiti sunt clientii de produsele sau serviciile companiei.

Stabileste o intalnire oficiala cu manager-ul tau direct pentru a intelege mai bine rolul tau si al departamentului. Intreaba-l ce planuri are compania pe termen lung, cum poti sa eficientizezi munca pe care o depui ca sa ai rezultate mai bune.

Mult succes!


Citeste si:

Idei pentru siguranta ta financiara. Reguli pentru a avea mereu un loc de munca

Daca iti "sta in drum" locul de munca pe care il ai, acum este cel mai bun moment sa fii concediat. Dar daca totusi ratele la banca, chiria sau nevoia de a-ti intretine familia te-au convins ca trebuie sa faci ceva ca sa-ti pastrezi siguranta financiara, HiPo.ro iti ofera 4 sfaturi pentru a nu ajunge la faliment personal.

Citeste articolul>>

 


 

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI