Intrebarile cheie si raspunsurile castigatoare intr-un interviu!

  Ai aplicat. CV-ul tau a atras atentia si urmeaza interviul. Pentru a te ajuta sa te pregatesti cat mai bine am intocmit o lista cu intrebarile intalnite frecvent si am analizat:

- scopul adresarii lor

- raspunsurile care iti sporesc sansele de reusita
In continuare, vom aborda intrebarile cheie. Fiind dificile, la acestea se pierd puncte cel mai frecvent.
 

Ce ne puteti spune despre dumneavoastra?


Se urmareste: interlocutorul incearca sa gaseasca in ceea ce spui ceva interesant de care sa se lege pentru a sapa si verifica atat experienta, cat si credibilitatea ta.

Raspunde astfel: (inainte de a raspunde cel mai bine este sa clarifici cate detalii se asteapta sa auda intervievatorul) pentru o prezentare de 3-5 minute, cel mai bine este sa descrii pe scurt experienta profesionala pentru 15-20 de minute cel mai bine este sa dai o descriere cu mai multe detalii prin care vei accentua abilitatile si cat mai multe din rezultatele tale.Ca sa poti raspunde cu usurinta la o astfel deintrebare iti recomand sa pui pe hartie informatiile respective si sa le repeti de cateva ori.

Fii atent si la comporamentul pe care trebuie sa il eviti, si anume:
- nu vorbi mai mult decat isi doreste angajatorul
- nu intra in detalii care stii ca nu te ajuta, ca de exemplu am plecat de la firma x pentru ca nu m-am inteles cu seful meu

 

 

De ce ati renuntat la ultimul loc de munca?
Se urmareste: cauza plecarii de la o companie pentru care ai lucrat, ce te motiveaza, daca exista riscul ca tu sa pleci dupa o scurta perioada de angajare.

Raspunde astfel: Spune adevarul bine! De regula nu exista un singur motiv pentru care schimbam un job. Iata posibile motive care pot fi mentionate: - mi s-a ivit o ocazie unica sa preiau o pozitie cu mai multe responsabilitati si mai multe oportunitati de dezvoltare;
- mi s-a ivit o ocazie unica sa lucrez intr-o companie de renume precum X in care puteam sainvat si sa-mi dezvolt nivelul de profesionalism

 

Puncte tari - puncte slabe, argumentati va rog!

Se urmareste:capacitatea de autocunoastere, nivelul de onestitate, increderea in sine suficienta pentru a spune adevarul.

Raspunde astfel:
Puncte tari:
comunicativ (ma inteleg bine cu persoane foarte diferite), rezultate (ma concentrez pe rezultate si nu ma las pana nu finalizez), saritor (ii ajut pe cei din jurul meu de cate ori pot)

Puncte slabe: uneori prea serios in demersul de a obtine rezultate (in cazul acesta punctul slab poate fi vazut foarte usor tot ca un punct tare “e bine ca e serios”), perfectionist (asemenea)

 


De ce ati optat pentru firma noastra?

Se urmareste: cat de mare este motivatia pentru pozitie si interesul pentru companie
Raspunde astfel:
- aveti un model de afacere unic, care ma atrage;
- sunteti o companie de mare renumein sensul: profesionalismului/ culturii organizationale bazate pe principiul de meritocratie/ marca de succes/ ofera posibilitatea de crestere pe termen lung;
- sunteti o companie mica in crestere unde atmosfera este una foarte apropiata intre colegi.
(E posibil sa fi cautat detalii despre firma insa nu ai gasit. Ca urmare poti mentiona ca ai multe intrebari despre produsele firmei si perspectivele de viitor).

Atentie! Evita urmatoarele raspunsuri: pentru ca am auzit ca platiti salarii mari, pentru ca aveti un program de lucru lejer pentru ca sunteti aproape de casa

 

Dati-mi un exemplu despre o situatie in care ati condus o echipa.
Se urmareste: un exemplu concret care sa demonstreze abilitatea ta de a conduce o echipa
Raspunde astfel: Cat mai concret si la obiect cu un exemplu real din experienta proprie. Explica atat proiectul respectiv, cat si rolul tau in echipa.
Atentie! Trebuie sa stim ca este ok sa cerem putin timp de gandire, 10 sau maximum 20 de secunde cat sa gasim un exemplu bun pe care sa-l expunem. Daca nu ai experienta profesionala, poti face apel la alte experiente extracuriculare, spre exemplu in cadrul unor proiecte sau evenimente.

                      Citeste si articolul: Afla ce competente cauta angajatorii?

Ce rezultate ati avut?
Gandeste-te la orice rezultate pozitive obtinute. (Ai redus numarul de erori raportate de useri? Ai realizat proiectul intr-un termen foarte scurt? Cati beneficiari a avut proiectul descris)
Atentie! Pentru a valida experienta de conducere este nevoie de rezultate concrete altfel se poate interpreta ca nu ai fost in stare sa conduci echipa cu succes.

Ce dificultati ati avut?
Se urmareste:
Sa dovedesti in continuare cat de credibila a fost experienta pe care tocmai ai explicat-o, prin ce greutati ai trecut, ce aiinvatat dinacele greutati si cum ai reusit sa le depasesti.
Raspunde astfel: Mentioneaza o dificultate pe care ai si depasit-o. Explica in mod concis si concret situatia sI felul in care ai rezolvat-o.

 

Nu cumva rezultatele au aparut din alte motive, si nu ca urmare a actiunii tale?

Se urmareste: testarea in situatii de stres si inconfort unde cuvantul nostru este pus sub semnul intrebarii. Intervievatorul vrea sa afle cum ne comportam in situatii care ne pun rabdarea la incercare.
Raspunde astfel: cu atitudinea voi fi relaxat si voi raspunde in mod profesionist oricat de mult mi se vor testa nervii, lucru care iti va folosiin multe alte situatii concrete...


Alte exemple de intrebari folosite pentru testarea reactiei la stres sunt:

- Sigur d-voastra ati avut rolul de … ?
- Dar de ce nu ati fost in stare sa … ?
- Puteti sa-mi dati un exemplu cu o greseala pe care ati facut-o?

Se urmareste: capacitatea de a accepta greselile pe care le faci si capacitatea de a invata din ele.

Raspunde astfel: Cu totii facem greseli. Interesant este faptul ca cei care au succes sunt persoane care fac mai multe greseli decat majoritatea care au rezultate mediocre. Ce este la fel de important insa este sa inveti din acele greseli si sa cauti sa eviti sa le repeti. (Alege o greseala pe care ai facut-o din care ai invatat cel mai mult pe plan profesional)
Atentie: Evita greselile pe care nu le poti sprijini cu lectii pe care le-ai invatat.

 

Intrebarile de final. Deseori acestea indica finalizarea unui interviu reusit.
Daca vi s-ar oferi postul, cand ati putea incepe ?
Se urmareste:
aflarea disponibilitatii de a incepe, daca se face oferta.
Raspunde astfel: Trebuie sa arate ca vei trata actualul angajator cu respect.Exemplu: trebuie sa dau preaviz de minimum 15 zile.
Atentie! Vestea buna este ca daca ajungi laintrebarea astainseamna ca intervievatorului i-ai facut o impresie buna si ca ai sanse mari sa primesti o oferta. Totusi, trebuie evitate raspunsurile de genul “IMEDIAT” cu exceptia situatiilor cand nu ai un job si poti spune chiar in urmatoarele zile.

Doriti sa ne intrebati ceva? Intrebarile pe care trebuie sa le pui tu.
De obicei, ni se da posibilitatea sa punem intrebari daca dorim. Aceasta ocazie trebuie fructificata cat se poate de mult, fiind o sansa sa aflam si noi anumite informatii necesare in decizia de a ne angajain firma respectiva. In acelasi timp, este o alta modalitate de a sublinia interesul pentru job si firma.

 

Exemple de intrebari potrivite: Atentie la intrebarile de evitat:
- Cum este structurat departamentul x din care face parte job-ul?

- Care este cea mai mare provocare a departamentului respectiv?

- Care este cea mai mare provocare a firmei in acest moment?

- Care este viziunea sau obiectivul companiei pe urmatorii 3 sau 5 ani?

- Care sunt prioritatile acestui job pe primele 12 luni?

- Care sunt produsele firmei? (ar trebui sa le stii, le poti afla de pe internet!)

- Cat de mare este firma/care este cota de piata? (ar trebui sa stii –poti afla de pe internet!)

- Care este salariul pentru o astfel de pozitie? (da impresia ca vii numai pentru bani!)

- Care este programul de lucru? (da impresia ca ti-e teama sa lucrezi prea mult!)


Aici gasesti si alte articole care te vor ajuta sa te pregatesti pentru interviu:
- Cum sa te pregatesti pentru un Assessment Center
Cum sa te prezinti la interviu cand vrei sa schimbi domeniul in care lucrezi
Vreau sa ma vand cat mai bine in interviu!
5 motive pentru care nu ai trecut de interviul de angajare

Succes!
 
 

PS: Lasa-ne un comentariu in care sa ne spui cat de util ti s-a parut acest articol.