Ce intrebari trebuie sa eviti si ce intrebari se pun la interviul de angajare – Ghidul candidatului ideal

intrebari_interviu_angajare

Mai rau decat sa nu pui nicio intrebare in timpul unui interviu de angajare este sa pui intrebarile gresite. Indiferent cat de valoroasa este experienta ta anterioara, cu ce CV bine structurat ai aplicat la job sau ce scrisoare de intentie originala ai atasat, parerea intervievatorului se va schimba radical daca ii adresezi intrebari nepotrivite.

67% dintre angajatori spun ca cei mai multi dintre candidati trec cu usurinta de procesul de selectie a CV-ului sau de interviul telefonic, dar sunt refuzati dupa greselile de la interviul fata in fata.*


 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 


Intrebari la interviu pe care sa nu le pui:intrebari_interviu_angajare

1.In ce domeniu activeaza compania dumneavoastra? - Nu pune intrebari pe care le-ai fi putut gasi cu un search pe Google sau al caror raspuns la interviu ar fi trebuit sa il stii deja. Intrebarile despre background-ul companiei, despre sediile in care isi desfasoara compania activitatea sau numarul de angajati sunt informatii pe care le poti gasi in doar cateva minute pe site-ul companiei sau pe portalurile de recrutare; nu da impresia ca nu te-ai documentat deloc doar de dragul de a pune o intrebare;


2.Cerintele job-ului pot fi modificate? Nu intreba niciodata un recruiter daca poti aduce tu modificari descrierii job-ului, daca ai putea lucra mai putine ore sau daca nu ai putea sa inlocuiesti anumite abilitati cu altele pe care le detii tu. Job Description-ul a fost gandit cu un scop - scopul de a gasi persoana potrivita pentru companie.


3.Este adevarat ca secretara managerului a varsat cafeaua in ultima sedinta? Nu pune intrebari care sunt niste zvonuri, pe care le-ai auzit de la un prieten care a lucrat in companie sau care au circulat pe un site obscur. Este prea putin important pentru cariera ta daca ti se confirma sau nu un zvon si este cu siguranta daunator imaginii tale in fata angajatorului.


4.Care sunt competitorii vostri directi? De ce ai vrea sa stii raspunsul la o astfel de intrebare? Sau de ce nu stii deja cine sunt competitorii din industrie daca te-ai documentat corespunzator pentru interviu? Angajatorul s-a pregatit sa iti vorbeasca despre compania si serviciile lui, despre rolul tau in companie si despre realizarile tale anterioare, nu sa iti povesteasca despre lucrurile noi din curte competitiei.


5.Dar care este hobby-ul dumneavoastra preferat? Poti inversa rolul cu intervievatorul tau - este chiar indicat sa pui si tu intrebari, nu doar sa oferi raspunsuri. Dar nu folosi acest truc cu scopul de a afla lucruri personale despre angajatorul tau. Vei avea timp sa descoperi daca ii place sa pescuiasca dupa ce primesti job-ul.


6.La cate zile libere am dreptul? Nu este o idee buna sa pari foarte interesat de timpul pe care nu o sa ti-l petreci la locul de munca, ci mai degraba de cel pe care o sa ti-l petreci. Nu este acesta momentul in care sa intrebi despre zilele libere legale. O sa fie cazul atunci cand o sa semnezi contractul.


7.Mi-ati verificat cumva profilul de Facebook? Nu incerca sa te interesezi despre felul in care compania isi pregateste research-ul in ceea ce priveste candidatii selectati pentru interviu. O sa para ca ai ceva de ascuns sau ca e o surpriza neplacuta pentru tine.


 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 



8.Cu ce se ocupa mai exact compania dumneavoastra? Dintre toate intrebarile exemplificate in acest articol, aceasta este cea care nu trebuie adresata sub nicio forma. O astfel de intrebare denota dezinteresul tau fata de acest job si fata de acest interviu, lipsa ta de organizare in ceea ce priveste pregatirea pentru interviu si nepregatirea ta. Poti fi sigur ca nu vei fi angajat, desi este posibil sa ti se raspunda la intrebare.


9.Cat de repede voi putea fi promovat? Este adevarat ca posibilitatile de dezvoltare in companie sunt foarte importante in alegerea job-ului potrivit, dar nu aceasta este metoda prin care vrei sa afli despre ele. In primul rand, tu nu ti-ai demonstrat in niciun fel capacitatile de lucru, deci nu ai oferit niciun motiv pentru care ai merita sa fii promovat in viitorul apropiat. In al doilea rand, poti inlocui aceasta intrebare cu una mult mai diplomata - poti intreba care este structura ierarhica in firma sau care sunt target-urile pe care tu trebuie sa le atingi ca viitor angajat al companiei. Arata-i angajatorului ca esti motivat, iar promovarile vor veni de la sine.


10.Monitorizati istoricul browserului angajatilor? Aceasta este o intrebare irelevanta pentru un candidat determinat sa vina la locul de munca pentru a-si indeplini sarcinile. Daca firma la care ai aplicati nu are deja o politica de interzicere a accesului pe anumite site-uri, dupa ce ii vei adresa aceasta intrebare se va gandi mai serios la instaurarea uneia. Este ca si cum i-ai spune angajatorului inca dinainte sa-i devi angajat ca ai de gand sa pierzi timpul pe retelele de socializare si vrei sa stii daca el poate vedea asta sau esti in siguranta.

Curiozitatea candidatului cu privire la anumite subiecte este aproape intotdeauna un atuu in ochii angajatorului. Dar doar in cazul in care iti alegi cu grija acele subiecte. Lamureste-ti incertitudinile, dar doar acelea care au legatura directa cu activitatea pe care ti-o vei desfasura tu in companie, fara a intrece anumite limite si fara a exagera.

Teama de a pune intrebarile gresite nu trebuie sa te determine sa nu mai pui nicio intrebare. Cei mai multi recruiteri sunt de parere ca nimic nu este mai rau decat un candidat care nu pune intrebari. “Cel mai frustrant lucru pentru un recruiter este cand candidatul nu are nimic de intrebat” – Abby Kohut, recruiter, pentru Forbes**. Exprima-ti interesul pentru companie incercand sa cunosti mai multe lucruri despre persoana care te intervieveaza, despre companie, despre viitorul ei si despre un posibil viitor al tau in cadrul echipei.


Citeste si: Intrebari dificile la Interviu - cum sa eviti capcanele din procesul de recrutare



Intrebari la interviu pe care sa le pui:intrebari_interviu_angajare

1. Cum v-ati alaturat companiei si ce va motiveaza sa ramaneti aici? Aceasta intrebare nu doar ca te va ajuta sa cunosti mai multe despre evolutia profesionala a angajatilor in companie, dar va duce si la crearea unei legaturi intre tine si persoana care te intervieveaza, care va ajunge sa isi spuna involuntar povestea;


2. Care a fost cea mai mare provocare a persoanei care a lucrat inainte pe aceasta pozitie? Astfel, vei putea sa intelegi mai bine care sunt abilitatile in care trebuie sa investesti pentru a avea succes la noul job, ce fel de situatii ar trebui sa gestionezi, care sunt lucrurile pe care trebuie sa le eviti. Ba mai mult, ii vei arata angajatorului ca exista un interes real pentru jobul la care ai aplicat.


3. Cum masurati succesul in aceasta companie? Raspunsul la intrebare la interviu iti va oferi cateva repere in ceea ce priveste felul in care sunt evaluati oamenii din echipa. Vei afla, in mare, care sunt targeturile pe care trebuie sa te concentrezi, care sunt valorile companiei si in ce trebuie sa investesti pentru a avea rezultatele asteptate;


4. Care sunt asteptarile companiei in ceea ce ma priveste in momentul in care ma angajez, dupa 3 luni si dupa 6 luni? Vei afla cu exactitate care vor fi atributiile tale la noul loc de munca, ce se asteapta sa cunosti deja, care sunt lucrurile pe care trebuie sa ti le insusesti, cum vei fi evaluat si multe alte lucruri care iti vor face inceputul la noul job mult mai placut.


5. Ati putea sa imi descrieti traiectoria profesionala? Astfel, iti vei putea face un plan complex de cariera si vei demonstra ca esti o persoana responsabila, cu planuri pe termen lung, care este dispusa sa isi ia angajamente si sa le duca la capat. Vei intelege catre ce te indrepti din punct de vedere profesional, cum se vor multiplica responsabilitatile tale, dar si cum vor creste satisfactiile profesionale si financiare.

Mai multe intrebari pe care sa le adresezi angajatorului gasesti in acest scurt materiale video realizat de echipa Forbes:
 

Citeste si:



* Conform Studiului Candidate Behaviour realizat de Career Builder in 2015
** Forbes – 10 Job Interview Questions You Should Never Ask

 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI