Calendarul Zilelor Libere in 2017

Vezi Calendarul Zilelor Libere in 2019 aici!

UPDATE PENTRU ANUL 2018: Pentru cei care sunt nerabdatori sa vada marea, a doua jumatate a lunii mai da startul concediilor. Rusaliile in 2018 ne ofera 2 zile libere, pe 27 si 28 mai, fiind urmate vineri, de Ziua Copilului. In ceea ce priveste inceputul de an, zilele de 1 ianuarie 2018 si 2 ianuarie 2018 vor fi libere, urmate de ziua de 24 ianuarie. Cei care nu si-au planuit alte vacante in prima jumatate a anului trebuie sa profite de aceste zile, deoarece urmatoarele zile libere in 2018 vor fi in aprilie. Vrei sa iti planuiesti vacanta pentru anul 2018?

Angajatii romani – atat cei din sectorul de stat, cat si cei din sectorul privat – se vor bucura de mai multe zile libere legale in 2017. In plus, dintre cele 14 zile libere de la stat in 2017 doar 3 pica in weekend, ceea ce inseamna mai multe mini-vacante de planificat.

Daca in prima parte a anului 2016 s-a hotarat ca ziua de 19 februarie sa fie declarata sarbatoare nationala – pentru a celebra ziua nasterii sculptorului roman Constantin Brancusi, dar nu si zi nelucratoare, cea de-a doua parte a anului a adus vesti mai bune pentru angajati! Ziua de 24 ianuarie 2017 a fost declarata zi libera oficiala – pentru celebrarea Zilei Unirii Principatelor Romane.

O alta surpriza este ziua de 1 Iunie – zi libera! Ziua Copilului a fost considerata un moment de sarbatoare important, astfel ca toti parintii pot dedica aceasta zi celor mici, fara a mai fi nevoie de o cerere de concediu.

Important de stiut este faptul ca ziua de 10 Mai 2017 este sarbatoare legala, dar face parte dintre zilele lucratoare pentru salariati – atat pentru cei din sectorul public, cat si pentru cei din cel privat. Autoritatile vor organiza manifestari cultural-artistice cu ocazia acestei zile, insa ea nu face parte din zilele libere legale din Monitorul Oficial. Ziua de 10 Mai marcheaza trei momente importante din istoria noastra: inceputul domniei lui Carol I, Independenta de Stat si incoronarea primului rege al tarii.

Iata cum arata calendarul zilelor nelucratoare in 2017:

Anul Nou
1 ianuarie 2017 – duminica
2 ianuarie 2017 – luni
 
Ziua Unirii Principatelor Romane
24 ianuarie 2017 – marti
 
Pastele Catolic si Pastele Ortodox
16 aprilie 2017 – duminica
17 aprilie 2017 – luni
 
Ziua Internationala a Muncii
1 mai 2017 – luni
 
Ziua Copilului
1 iunie 2017 – joi
 
Rusaliile
4 iunie 2017 – duminica
5 iunie 2017 – luni
 
Adormirea Maicii Domnului
15 august 2017 – marti
 
Sfantul Andrei
30 noimebrie 2017 – joi
 
Ziua Nationala a Romaniei
1 decembrie 2017 – vineri
 
Craciunul
25 decembrie 2017 – luni
26 decembrie 2017 – marti



Descarca model cerere de concediu pentru odihna doc »





Descarca model cerere de concediu pentru odihna pdf »




De cele 14 zile libere platite pot beneficia toti angajatii din Romania - atat din mediul privat, cat si din cel de stat - exceptie facand doar angajatii din unitatile sanitare si de alimentatie publica, precum si cei din unitatile care nu isi pot intrerupe activitatea din pricina specificului activitatii. Acestia au, insa, dreptul la zile libere compensatoare, acordate in urmatoarele 30 de zile. Ceea ce inseamna ca numarul zilelor libere la bugetari este acelasi cu numarul zilelor libere al angajatilor din mediul privat.

Anul incepe cum nu se poate mai bine pentru salariatii romani! Luna ianuarie aduce 3 zile nelucratoare, la cele de revelion adaugandu-se si Ziua Unirii Principatelor Romane. Urmatoarele zile libere vin in luna aprilie, cand Pastele Catolic si cel Ortodox se sarbatoresc impreuna.

Ziua Internationala a Muncii pica in 2017 lunea – ceea ce inseamna o noua mini-vacanta pentru angajati. Fie ca alegeti muntele, marea sau pur si simplu o iesire cu prietenii, aceasta pauza va contribui la un inceput de saptamana mai vesel!

Pentru ca Ziua Copilului a fost acceptata ca zi nationala libera, luna iunie se transforma intr-un adevarat concediu pentru salariati. Data de 1 iunie 2017 pica joi, iar Sarbatoarea Rusaliilor ne mai ofera doua zile libere – dintre care una pica lunea. Astfel, cu o singura zi de concediu si adaugand si weekendul, angajatii romani pot beneficia de 5 zile libere legale!

Daca vreti sa stiti cate zile libere avem in august, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului poate constitui o noua mini-vacanta. Data de 15 august pica intr-o zi de marti, ceea ce inseamna ca va puteti prelungi cu usurinta weekendul pentru a infrunta caldura verii cu o plecare spontana! Urmeaza Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei care inseamna zile nelucratoare de la stat care pica joi si respectiv vineri. O saptamana de lucru scurta, urmata de 4 zile libere – cadrul perfect pentru luna sarbatorilor de iarna!

Zile libere casatorie

Zilele libere pentru casatorie se acordau astfel: 5 zile libere platite pentru casatoria angajatului, 2 zile libere pentru casatoria copilului angajatului. In prezent, aceste detalii pot fi negociate cu angajatorul in momentul semnarii contractului individual de munca sau se supun regulilor interne ale companiei.
 

Zile libere deces

Zilele libere pentru deces se acordau astfel: 3 zile declarate libere in cazul decesului sotului, copilului, parintilor sau socrilor si 1 zi libera in cazul decesului fratilor, surorilor sau bunicilor.
 

Zile libere la nivel mondial

The Telegraph a completat studiul realizat de Mercer realizand un top al tarilor in functie de numarul zilelor legale libere si al sarbatorilor nationale. Romania nu este tocmai fruntasa in ceea ce priveste numarul zilelor libere decretate prin lege. Pe primele locuri se afla India, Columbia sau Thailanda – cu pana la 18 zile libere platite, in timp ce pe ultimele locuri sunt ocupate de Marea Britanie, Ungaria sau Mexic, cu doar 7 zile libere de la stat pe an.
 

Vezi calendarul zilelor libere la nivel mondial >>

 
Nu in ultimul rand, toti cei care apartin unor culte legale altele decat cele crestine au dreptul la 2 zile libere conform Codului Muncii, pentru fiecare dintre celelalte sarbatori religioase anuale. Daca nu acorda zilele libere legale, angajatorii risca amenzi cuprinse intre 5000 si 10000 de RON. Salariatilor care nu au liber in zilele sarbatorilor legale, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, conform art. 142. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere oficiale, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
Chiar daca iti doresti sa iti schimbi locul actual de munca sau esti in cautarea unei oportunitati potrivite pentru un start de succes in cariera, pe Hipo.ro gasesti jobul potrivit!
 
Planifica-ti cu atentie vacantele din 2017 si anunta-ti si prietenii despre calendarul zilelor libere in 2017 folosind butoanele de like si share de mai jos!

Va recomandam si:

BEST EMPLOYER FEST - ediția a IV-a. Festival de bune practici “employee experience”

ULTIMELE JOBURI