Ghid practic - Cum să câștigi bani ca freelancer


Să lucrezi la laptop de acasă sau dintr-o cafenea alături de o băutură caldă și să câștigi 50 de euro pe ora de lucru, nu mai este doar un vis. În ultimii ani industria job-urilor pentru freelanceri a explodat și tot mai multe persoane adoptă acest mod lejer și profitabil de a lucra.
 
Întrebat, orice freelancer vă va spune că este foarte fericit că a înlocuit programul de lucru 9:00 - 18:00 cu un orar mult mai flexibil în care are timp și pentru viața personală. Ca freelancer, lucrezi când vrei și pentru cine vrei, atât timp cât livrezi proiectele la data stabilită. Ș parte bună, câștigi și mai mult.  

Tot mai multe joburi freelance sunt plătite excelent

Cercetările spun că până în anul 2020, 40% din toate joburile vor fi realizate de către freelanceri. Este o veste excelentă pentru tinerii din România care ar trebui să începă să se pregătească pentru aceste noi job-uri.
 
În România un freelancer lucrează în medie 29.7 ore pe săptămână, și ajunge să câștige mai mult decât colegii lui din companii care lucrează full time. În medie, câştigul este de 20 EUR pe oră, ceea ce, atunci când se înmulţeşte cu numărul orelor lucrate, este în jur de 600 EUR pe săptămână. Desigur, preţul pe ora de muncă creşte odată cu valoarea abilităţilor.

 

Cum să începi o carieră de freelancer?


În Romania în jur de 100 000 de oameni lucrează ca freelanceri pentru clienţi străini. Ei sunt  cei care au îndrăznit să-şi înceapă propria poveste. Cu puțin mai multă încredere și cu un minim pregătire în domeniile care caută freelanceri, oricine poate lucra pe cont propriu.  

Pe platformele freelance, sunt destule locuri şi joburi pentru fiecare. Ca să reuşești, respectă strategiile testate care te vor duce la joburi extraordinare. 

 

  • Profilul personal este cel mai important. Investește la început mai mult timp pentru a îți aranja profilul. Asta va conta pe viitor. Profilul este aspectul cheie pe site-urile freelance pentru acolo îți expui abilitățile și experiența. Actualizează-l şi îmbunătățește-l cu regularitate. 

  • Depune efort pentru fiecare ofertă. Fiecare aplicare pentru un job este o reclădire a propriei poveşti. Niciodată nu vei avea succes dacă trimiţi cllienţilor oferte generice. Adaptează-ți adresarea la cerinţele legate de fiecare proiect în parte şi convinge-ți clientul că ești persoana cea mai potrivită pentru această muncă.  

  • Construiește-ți propriul brand. De statusul tău şi preţul orei tale de muncă va depinde reputația ta. Reputația mai depinde și de cât este de bună comunicarea cu clienţii, de cât sunt de bune notele şi de cum arată portofoliul tău. Pentru început, acceptă şi nişte joburi slab plătite. La finalul fiecărei sarcini, mai mult decât starea contului, va conta nota care va apărea lângă numele tău.  

  • Ai răbdare! Fii încrezător! După primul job, pe al doilea îl vei obţine mult mai uşor, iar următoarele vor veni singure. De aceea, nu renunţa după ce vei fi refuzat la primele 50 de aplicații, deoarece este suficient să treci bine doar la una dintre ele. 

  • Alege-ți joburi, dar nu în funcţie de preţ. Alege-le în funcţie de cât de bine le vei putea face. Vei induce uşor clientul în eroare că ești experimentat într-un anumit domeniu, dar rezultatul tău va spune adevărul. O notă proastă îți poate compromite reputaţia pe termen lung. 

  • Respectă întotdeauna termenele acceptate. Chiar dacă sarcina ți se va părea mai complicată decât s-a menționat, încercă să o finalizezi la termen, chiar dacă asta înseamnă o noapte nedormită sau angajarea altor persoane.  Pe site-ul freelance, tu ești de fapt produsul pe care îl vinzi și, dacă dorești un angajament pe termen lung, va trebui să oferi doar servicii de top.


Alege platforma de freelancing care ți se potrivește. Contruiește propriul brand. 

Întotdeauna sunt joburi pe internet, trebuie doar să le găsești. Alege cea mai bună platformă pentru propria persoană. Cea mai mare bază de joburi din lume momentan este Upwork, care numără mai multe milioane de conturi. În timp ce pe Upwork se pot găsi joburi la toate categoriile, alte platforme sunt specializate pentru anumite activităţi.
 
Designerii vor găsi cele mai multe joburi pe site-urile: 99design, Coroflot, Folyo, Freelancer. Programatorii, pe platformele GetACoder, Gigster, Hirable, Gun.io. Crew este o alegere excelentă pentru aplicaţii mobile şi pentru realizarea logoului. Dacă vă ocupaţi de fotografie, film, producţie sau scris, caută-ți angajatorii pe site-ul Demand Media.
 
La LINK Academy funcţionează cu succes, deja de câţiva ani, cel mai modern sistem de şcolarizare la distanţă, prin internet, prin care s-au specializat mulţi freelanceri. Poți fi unul dintre ei. Alege domeniul în care vrei să te specializezi, învață de acasă şi vei începe foarte repede să câştigi foarte bine. Alege unul dintre departamentele: Programare, Administrare, Design, CAD, It Business sau Android Development.
 

 


 

Va recomandam si:

Discover InThePocket - New IT company to keep an eye on

ULTIMELE JOBURI