Ofelia Cumpanașu, Quanta Resurse Umane: Apreciem in mod deosebit candidatii onesti, punctuali si care se pregatesc in prealabil pentru interviu


 

Citeste 15 Interviuri cu Specialisti HR si afla secretele din culisele procesului de recrutare in 2016 >>



Ofelia Cumpanașu este Marketing Manager in cadrul Quanta Resurse Umane – companie prezenta in 5 tari. Afla de la ea care este procesul de recrutare, cum te poti pregati pentru un interviu si care sunt job-urile deschise in prezent.


Ce tip de angajati cautati de obicei?

Quanta Resurse Umane recruteaza si selecteaza atat candidati pentru pozitii de top si middle management cat si muncitori necalificati. Dispunem de o baza de date considerabila cu profiluri care acopera diferite arii si pozitii astfel incat sa putem veni in intampinarea clientilor nostri cu cei mai buni candidati. 

Job-uri disponibile in prezent
In momentul de fata avem deschise pozitii de ingineri si personal tehnic pentru industria aerospatiala si navala, dezvoltatori software (Java/PHP), ingineri testare si integrare software, ingineri constructori, ingineri si tehnicieni in industria metalurgica, personal calificat si necalificat pentru productie in diferite industrii, agenti de vanzari, contabili, asistenti administrativi etc.


Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei?

Procesul de recrutare este unul clasic: analiza cerintelor jobului – postarea anuntului si/sau executive search – programarea si sustinerea interviurilor telefonice si/sau fata in fata – selectarea candidatilor potriviti si intocmirea listei scurte – prezentarea candidaturilor catre companiile client si medierea relatiei dintre candidati si angajator pana la decizia de angajare. În functie de pozitia vacanta, interviurile se desfasoara fie individual, fie in grup, urmand ca cei selectati sa sustina si interviuri cu managerul direct si/sau reprezentantul RU de la compania angajatoare.
Cele mai utilizate instrumente sunt testele de verificarea a cunostintelor de limbi straine si testele de cunostinte specifice postului puse la dispozitie de catre compania client.


Care sunt cele mai frecvente intrebari utilizate in cadrul interviului de angajare?

In cadrul interviului de angajare urmarim sa verificam corespondenta intre informatiile comunicate de candidat si cele prezentate in CV, precum si sa cunoastem candidatul din punct de vedere comportamental si motivational. In majoritatea cazurilor interviurile sunt semi-structurate si contin intrebari situationale si comportamentale, personalizate de catre specialistii nostri in recrutare si selectie, in functie de profilul jobului si al candidatului.


Ce apreciati cel mai mult la un candidat in timpul procesului de recrutare?

Apreciem in mod deosebit candidatii onesti, punctuali si care se pregatesc in prealabil pentru interviu, informandu-se despre profilul companiei si analizand cerintele postului si potrivirea acestora cu profilul lor profesional.


Care sunt pozitiile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? De ce?

Pozitiile de dezvoltatori software sunt cele care reprezinta cea mai mare provocare, cererea fiind mai mare decat oferta. Conditiile salariale si pachetele de beneficii difera foarte putin de la un angajator la altul, lucru care nu incurajeaza candidatii sa faca o schimbare profesionala. Aspectul decisiv in schimbarea jobului in aceste cazuri il reprezinta gradul de atractivitate al proiectului.

Alte pozitii pentru care candidatii potriviti sunt mai greu de gasit sunt cele din vanzari si asistenta manageriala. Motivele pentru care procesele de recrutare se deruleaza mai greu in aceste cazuri pornesc de la lipsa de statornicie atat la locul de munca, cat si in etapele premergatoare angajrii, respectiv in timpul procesului de recrutare a candidatilor. Conteaza insa foarte mult si  compatibilitatea cu managerul direct.



Cum le recomandati candidatilor sa se pregateasca pentru interviurile de recrutare la distanta - telefonic, video, skype?

Le recomandam sa se pregateasca pentru un interviu la distanta in acelasi mod in care ar face-o pentru un interviu fata in fata: tinuta adecvata, ambient linistit si punctualitate. Totodata, este de preferat sa aiba printate atat CV-ul propriu, cat si descrierea postului si sa verifice in prealabil functionalitatea echipamentului utilizat si conectivitatea (internet/telefonie).


Cum le recomandati candidatilor sa abordeze discutia despre salariu in cadrul interviului de angajare?

In cazul in care sunt intrebati care sunt asteptarile lor salariale, sa le comunice tinand cont de pregatirea si experienta lor, precum si de complexitatea postului. Daca aceasta discutie nu este initiata de angajator in cadrul primului interviu fata in fata, le recomandam candidatilor sa aduca subiectul in discutie la sfarsitul interviului. Un scenariu posibil este cel in care candidatii intreaba care sunt asteptarile vis-à-vis de viitorul angajat si, in replica, le comunica pe ale lor, incluzandu-le si pe cele financiare. Sfatuim candidatii sa evite abordarea subiectului “salariu” in cadrul interviului telefonic.


Care a fost cea mai inspirata intrebare primita de la un candidat in timpul interviului de angajare?

Una dintre cele mai inspirate intrebari adresate de un candidat in cadrul interviului a fost legata de obiectivele pe care ar trebui sa le atinga in primele luni de la angajare.


Ce parere aveti despre lucrul remote? Vi se pare o idee fezabila in cadrul companiei si tipului de activitate? Derulati astfel de programe?

In cadrul companiei Quanta Resurse Umane lucrul la distanta nu este o optiune fezabila, data fiind nevoia de contact direct atat cu candidatii, cat si cu clientii. In ceea ce priveste companiile client, experienta ne-a aratat ca pentru anumite tipuri de activitate, lucrul remote reprezinta o solutie viabila.


Ce alte informatii doriti sa comunicati candidatilor?

Le recomandam candidatilor sa isi actualizeze CV-ul inainte de a aplica, sa prezinte informatii reale in acesta, sa aplice la joburi de care sunt realmente interesati si pentru care intrunesc cerintele principale, sa utilizeze adrese de e-mail profesioniste, sa invete sa refuze oportunitatile profesionale atunci cand acestea nu prezinta interes pentru ei, sa isi gandeasca experienta anterioara prin prisma abilitatilor dobandite, sa isi formuleze obiective clare legate de viitorul profesional si mai ales sa aiba asteptari realiste in ceea ce priveste nivelul salarial urmarit, raportandu-l la experienta lor profesionala.


Despre companie:

Quanta Resurse Umane Romania face parte din grupul international Quanta, al carui sediu central se afla in Milano. Quanta este prezenta in 5 tari: Italia, Statele Unite ale Americii, Elvetia, Romania si Brazilia.

Quanta Resurse Umane Romania este una dintre primele firme de resurse umane de pe piata romaneasca, detinand un rol important pe piata furnizorilor de profil.

Incepand cu anul 2005 Quanta Romania este acreditata de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice ca Agent de Munca Temporara si, ca un raspuns la solicitarile clientilor, in acelasi an a fost infiintata si o sucursala a Companiei la Timisoara. 
 

Va recomandam si:

Discover Snyk — New Cybersecurity Company to Keep an Eye On

ULTIMELE JOBURI