Domenii in care se vor face angajari in 2016 si ce companii recruteaza

salarii_2016

Anul 2016 aduce previziuni pozitive in ceea ce priveste rata de angajabilitate, acesta fiind anul cu cele mai multe job-uri din ultima perioada. Conform Studiului realizat de Hipo.ro privind modul in care evolueaza Piata fortei de munca in 2016, 96% dintre angajatorii chestionati sunt de parere ca numarul de angajati va creste sau va ramane constant anul acesta. In plus, aproape jumatate dintre companiile participante la studiu vor sa recruteze peste 10 candidati in urmatoarele luni.
 

Domenii in care se fac angajari in 2016

Vestile bune sunt confirmate si de studiul realizat de ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca*. Astfel, aflam ca in toate regiunile tarii si in 9/10 sectoare de activitate, angajatorii preconizeaza sa continue activitatile de angajare in urmatoarele trei luni. Astfel, candidatii care cauta un job in ianuarie - martie 2016 se pot astepta la o Previziune Neta de Angajare de +12% – diferenta dintre procentul de angajatori care estimeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul angajatorilor care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor –  cu doua puncte procentuale mai puternica decat in aceeasi perioada a anului 2015.

 

TOPUL domeniilor in care se fac angajari
 

Previziuni 2014
 
Previziuni 2015 Previziuni 2016
Vanzari – Comercial – 16.39%
 
IT Software – 15.52% IT Software – 16.16%
IT Software – 16.12%
 
Vanzari-Comercial – 13.58% Vanzari-Comercial – 12.95%
Inginerie – Tehnic – 10.66%
 
Customer Support  – 12.07% Customer Support –  11.67%
Customer Support  – 9.84%%
 
Inginerie – Tehnic – 9.91% Inginerie – Tehnic – 9.28%
Productie – 8.47%
 
Contabilitate – Finante – 9.05% Contabilitate – Finante – 9.11%

Din tabelul de mai sus observam modificarile in ceea ce priveste previziunile angajatorilor din ultimii 3 ani. Daca in 2014 domeniul Vanzari-Comercial se pozitiona pe primul loc, incepand cu 2015 a fost inlocuit de IT Software, care pastreaza si anul acesta prima pozitie. In ultimii doi ani, domeniul Contabilitate-Finante a inlocuit Productia, pozitionandu-se pe locul cinci. Stabilizarea ultimilor doi ani ofera candidatilor tendinte solide in ceea ce priveste canalizarea eforturilor profesionale pentru atingerea unei cariere de succes.

Companiile participante la Raportul Hipo “Piata fortei de munca in 2016” au declarat ca topul domeniilor in care se vor face cele mai multe angajari ramane acelasi ca si anul trecut, in fruntea clasamentului aflandu-se in continuare domeniul IT. Acesta este urmat de domeniul Vanzari-Comercial, cu o medie de 7000 de job-uri pe principalele site-uri de recrutare din Romania. Pe locul trei in top se afla domeniul Customer Support-Client Service, cu aproximativ 5000 de job-uri disponibile in acest moment. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de domeniul Inginerie-Tehnic si Contabilitate-Finante. Important este si faptul ca in 2016 s-a triplat numarul de job-uri disponibile in domeniul Juridic.

“Este incurajator ca in trimestrul I/2016 se confirma semnalele timpurii de crestere a increderii angajatorilor pe care le-am primit referitor la trimestrul in curs, cu atat mai mult cu cat perspectivele regionale sunt mai uniforme.”- a declarat Valentina Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

Din punct de vedere regional, angajatorii din Centru si Nord-Vest sunt cei mai optimisti in ceea ce priveste numarul de angajari, la fel ca si in ultimele doua trimestre, cu aceeasi Previziune Neta de Angajare de +13%. O crestere semnificativa de 6 procente se inregisitreaza in regiunile din Sud-Vest, previziunile de recrutare ajungand la +9% - cele mai optimiste din ultimii patru ani.

In ceea ce priveste dimensiunea organizatiei, angajatorii din companiile mari (cu peste 250 de angajati) sunt in continuare cei mai optimisti. Previziunea Neta de Angajare este de +16%, in timp ce micro-organizatiile sunt mult mai rezervate, cu un procent de doar +2%.

“Increderea angajatorilor este combustibilul care alimenteaza cresterea de locuri de munca necesara Romaniei si impulsioneaza retentia talentelor de care companiile ce activeaza in tara noastra au nevoie.” - a mai spus Valentina Petrof.
 

Companii care recruteaza in 2016

Iata care sunt primele companii care si-au anuntat planurile de recrutare masiva in primele luni din 2016 si care este profilul de candidati pe care acestea il cauta:


Furnizorul de servicii de dezvoltare software si solutii IT Luxoft Romania va angaja 100 de specialisti IT pentru divizia auto.
Compania angajeaza specialisti IT pasionati de domeniul auto, pe pozitii de Technical Lead, C++ Developer si Test Specialist. In functie de nivelul de experienta cerut, acestea vizeaza competente de lucru cu tehnologii si limbaje IT, precum Linux, C++ si cunostinte avansate de limba engleza


reprezentantii Luxoft Romania intr-un comunicat de presa.


Grupul german Bosch, care si-a deschis un nou centru in Timisoara, isi doreste sa recruteze peste 100 de candidati pentru pozitii diverse precum economisti, agenti call-center, manageri de proiect si suport in domeniul IT, analisti SAP sau suport tehnic.
In centrul Bosch Service Solutions din Timisoara lucreaza in prezent in jur de 570 de angajati, iar pentru anul urmator planificam cresterea acestei cifre cu aproximativ 20 de procente.
 
reprezentantii companiei Bosch pentru ZF


Si Grupul Honeywell are in plan sa angajeze anul acesta cateva sute de oameni pentru centrul international de servicii din Bucuresti.
Suntem intr-o perioada in care construim bugetul pe anul viitor. Suntem foarte increzatori ca vom mentine ritmul de crestere, ca vom angaja cateva sute de persoane. Romania joaca un rol cheie in strategia Honeywell

Nazarcu, General Manager al Honeywell International Services Romania pentru ZF Constanta.


Furnizorul de componente pentru infrastructura telecom si industria auto Faist Mekatronic va recruta 200 de candidati pentru fabrica detinuta in Oradea, unde capacitatea de productie a crescut deja cu 30%.
Pentru acest an avem in plan investitii de aproximativ 10 milioane de euro. Unul dintre proiecte vizeaza realizarea propriei matriterii pentru dezvoltarea produsele noastre, insa vom face investitii si intr-o sectie de asamblare.
 
Remus Cotut, director general Faist Mekatronic pentru ZF

Producatorul francez de componente auto Faurecia, cu centre in Sibiu, Mioveni, Pitesti, Valcea si Craiova va recruta 200 de candidati in 2016. Acestia produc componente auto pentru Audi, BMW, Volvo, Ford, Land Rover, PSA, Dacia-Renault.
Pana la finalul anului Faurecia intentioneaza sa angajeze 200 de oameni, fiind disponibile locuri de munca in toate departamentele, pro­duc­tie, logistica, taiere, calitate, lean manufacturing. In acest an am avut o crestere cu 40% a capacitatii de productie.

oficialii companiei Faurecia Seating Talmaciu pentru ZF Trasilvania.

Pentru mai multe detalii privind trendurile in recrutare in anul care urmeaza, descarca GRATUIT Raport Piata fortei de munca in 2016 si afla primul cum te poti pregati pentru procesul de recrutare, ce salarii ofera companiile si cu ce pachete de benefecii isi atrag candidatii.



*Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca
 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI