Cum iti negociezi salariul la interviu - 6 sfaturi pe care nu vrei sa le ignori [VIDEO]

salariu_interviu

Una dintre cele mai dificile intrebari la interviu este cea legata de salariu - Ce asteptari financiare ai? Mai ales cand este vorba despre primul tau loc de munca. Ti-e teama sa nu aduci in discutie o suma prea mare, nu te-ai simti confortabil nici sa te subevaluezi. Cum sa treci peste aceasta intrebare cu brio si sa te descurci la negociere salariu interviu?
 
Chiar daca, tinand cont de faptul ca esti la inceput, experienta si activitatile inedite sunt ceea ce trebuie sa cauti la un job, compensatiile materiale fac parte din drepturile oricarui angajat. Efortul depus de tine trebuie recompensat. Matthew DeLuca – autorul cartii “Perfect Phrases for Negotiating Salary and Job Offers: Hundreds of Ready-to-Use Phrases to Help You Get the Best Possible Salary, Perks or Promotion (Perfect Phrases Series)” spune ca “Daca nu esti pregatit sa negociezi, nu o sa primesti niciodata tot ceea ce meriti”*. 


 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 



 
Ti-am pregatit cativa pasi utili pentru negociere salariu:

Documenteaza-te despre industrie

Uneori se poate dovedi mai util decat crezi. Fa un research cu privire la nivelul salarial in care se incadreaza genul de job pentru care aplici. Important este sa iei in considerare si experienta ta sau competentele pe care le detii. Stii o limba straina exotica? Atunci salariul ar putea sa creasca. Abia ai absolvit facultatea si nu ai niciun fel de experienta practica? Atunci nu te astepta sa iei la fel de mult cat ia un om cu 3 ani expeirenta. Fii realist, dar sigur pe tine. Si nu tine cont de cat de mult castiga prietenii si cunostintele - relevant este sa te raportezi la domeniul si la pozitia in cauza;
 

Intoarce intrebarea in favoarea ta

Atunci cand esti intrebat la interviu ce salariu astepti, incearca sa afli mai intai cat are de gand sa ofere angajatorul - macar orientativ. Spune-i ca, inainte de a-i raspunde, ai vrea sa stii mai multe despre atributiile job-ului si despre cat ofera compania in mod normal unui angajat cu experienta similara cu a ta. Poti duce discutia si catre posibilitatile de crestere a salariului in timp, castigul unor bonusuri de performanta sau bonusuri de sarbatori. Vei cunoaste, astfel, mai in detaliu planurile financiare ale viitorului tau sef.

Citeste si: Interviul atipic - raspunsuri potrivite la intrebari ciudate

 

Nu vorbi despre banii de care ai nevoie

Astfel de interventii nu sunt niciodata apreciate. Angajatorul vrea sa stie cat crezi tu ca valorezi, nu care este suma lunara cu care iti acoperi cheltuielile. Tu trebuie sa stii sa iti vinzi corect abilitatile si competentele, nu sa te plangi. Negocierea salariului la interviu nu este un lucru usor, dar nici nu trebuie sa te determine sa cazi in extrema cealalta.
 

Nu te referi la ‘salariul pe care il meriti’

Da dovada de putina modestie si pune mai mult accent pe ceea ce poti tu sa oferi, pe aptitudinile si competentele tale. Astfel, vei justifica salariul prin dovezi concrete, prin activitati relevante pentru companie.
 

Fii flexibil

In functie de cat de important este job-ul respectiv pentru tine, adapteaza-ti atitudinea si da dovada de putina flexibilitate. Incearca sa te gandesti cat mai obiectiv cu putinta la ceea ce poti tu oferi companiei. Daca esti si tu de parere ca mai ai de invatat, atunci mai lasa de la tine si la bani. Asta nu inseamna ca trebuie sa te subapreciezi. Gandeste-te ca pe termen lung, o astfel de abordare te poate ajuta sa obtii o marire de salariu, care poate insemna mult mai mult decat ceea ce mai ceri tu in plus la interviu.
 

Negociaza intreg pachetul de beneficii

Nu te rezuma la salariu - poate fi vorba de asigurare medicala, loc de parcare, bonuri de masa, bonusuri, zile de concediu. Daca pachetul de beneficii este unul complex, asta ar trebui sa iti explice salariul net mai mic decat te asteptai. Totul se compenseaza. Ti se poate parea mai bine sa iti fie rotunjita suma de pe fluturasul de plata, dar cand iti vei da seama ca platesti mult mai mult la doctor pentru ca ai refuzat pachetul gold de asigurare medicala, ca trebuie sa dai bani la parcarile cu plata si ca abonamentul de la sala de fitness iti injumatateste veniturile, vei aprecia mai mult oferta angajatorului.

Din momentul in care angajatorul iti propune o oferta de angajare, esti liber sa incepi sa negociezi. Conform echipei Forbes**, cei mai mult candidati se tem ca daca nu accepta oferta initiala a companiei, nu vor mai primi jobul. Acest lucru este fals – daca angajatorul ti-a facut deja o oferta, inseamna ca abilitatile si competentele tale i-au atras atentia si acesta este momentul perfect sa iti negociezi salariul si pachetul de beneficii.
 
 
Expertii de la Lynda.com - o platforma de invatare online - iti prezinta modul corect de evaluare a propunerii salariale in doar 3 minute.
 
 
 

Citeste si: 


*Monster.com: 10 questions to ask when negotiating salary
**Forbes.com: How To Negotiate Your Salary Once You Have The Job Offer

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI