Cum sa obtii job-ul dorit daca esti pasionat de calatorie


 
Calatoria este perceputa de cei mai multi oameni drept o pasiune, o activitate de timp liber. Lucru care nu este departe de adevar. Dar ce ai spune daca ai afla ca pasiunea ta pentru tari exotice, pentru orase moderne, pentru zonele rurale de peste hotare se poate concretiza in competente cheie in CV-ul tau?

Asta nu inseamna ca tot ceea ce poti face pentru o viitoare cariera de succes este sa calatoresti in lung si in lat - pasiunile nu cantaresc mai mult decat experienta concreta de lucru in domeniul in care vrei sa te angajezi. Dar trebuie sa stii ca poti aduce mai mult decat poze si suveniruri din plimbarile tale - poti adauga noi competente si abilitati aplicatiei tale pentru job-ul visat.

Vezi aici cat este salariul mediu pe economie in 2022


Echipa Hipo.ro iti arata care sunt principalele 7 abilitati si competente profesionale care ti se dezvolta calatorind:
 

Abilitatile de comunicare
Calatoriile in jurul lumii presupun interactiunea cu o multitudinea de oameni, din culturi diverse. Mai mult, poti ajunge sa cunosti o limba straina macar la nivel conversational, ceea ce te pune inaintea multor altor candidati pe lista angajatorilor. Din ce in ce mai multe companii lucreaza cu clienti straini, care nu stiu neaparat limba engleza. De cealalta parte a baricadei, trebuie sa ne gandim la candidati.

Peste 50% dintre europeni cunosc o limba straina la nivel avansat - in special limba engleza. Ceea ce inseamna ca dobandirea unor abilitati de comunicare - chiar si la nivel de incepator - intr-o alta limba straina decat engleza este un mare atuu in CV-ul tau.

Citeste aici despre cele mai cautate abilitati in CV


Domenii in care aceasta competenta poate fi utila: job-uri customer care, job-uri resurse umane, job-uri relatii publice


Gestionarea inteligenta a timpului si resurselor
Pasiunea de a calatori iti aduce si o inclinatie catre planificare si ordonare a tuturor activitatilor si resurselor pe care le ai la dispozitie. Persoanele care calatoresc in mod frecvent sunt mai calculate si tind sa respecte cu mai multa precizie un orar sau un deadline.

Aplicand aceste abilitati la un job, este usor de sesizat beneficiul major pe care il aduce: vei fi mult mai ordonat in indeplinirea task-urilor zilnice de lucru, vei gestiona mult mai bine timpul pe care il ai la dispozitie, impartirea activitatilor intr-o echipa, resursele de care dispui, iar angajatorul va capata mult mai multa incredere in capacitatea ta de respecta termenele limita.

Domenii in care aceasta competenta poate fi utila: job-uri management, job-uri project management


Abilitatile de negociere
Pentru a te bucura la maximum de un concediu pe alte meleaguri trebuie sa stii sa negociezi. Incepand de la pachetele de transport si cazare, pana la obtinerea pretului cel mai bun pentru suvenirurile tale. In unele tari tehnica negocierii este privita ca un semn de respect fata de comercianti si fata de marfa lor. Imbunatatirea acestor aptitudini iti va aduce un mare plus la CV, mai ales daca job-ul pe care il vanezi este unul din domeniul Vanzarilor. Acest lucru se aplica in orice fel de interactiune cu oamenii. Daca angajatorul are siguranta ca tu vei obtine intotdeauna cele mai bune deal-uri pentru compania lui, nu va mai sta pe ganduri in procesul de recrutare.

Domenii in care aceasta competenta poate fi utila: job-uri vanzari, job-uri achizitii-logistica
 

Rezolvarea problemelor si identificarea rapida a solutiilor
Calatoriile aduc si o crestere a nivelului de toleranta in ceea ce priveste situatiile imprevizibile. Socoteala de acasa nu se potriveste niciodata cu cea de la fata locului, asa ca tu - ca si calator impatimit - te-ai intalnit cu siguranta cu un numar mare de situatii in care lucrurile nu s-au derulat asa cum ai prevazut cand iti faceai bagajele. Asta inseamna ca pentru tine imprevizibilul nu mai inseamna o piedica si esti o persoana spontana, care imbratiseaza schimbarea si o adapteaza nevoilor imediate. S-a anulat zborul pe care ti-l programasei cu cel putin 3 luni in urma? Pensiunea la care ai planuit sa te cazezi nu arata la fel ca pe site-ul de booking? Vremea rea ti-a prelungit sederea intr-un oras aflat la mii de kilometri de casa? Orice problema are o rezolvare. Rezolvare pe care o sa o gasesti la fel de repede si in cazul situatiilor critice de la locul de munca. Noteaza asta si in CV-ul tau!

Domenii in care aceasta competenta poate fi utila: job-uri inginerie, job-uri IT


Increderea in fortele proprii
Tocmai pentru ca ai fost de atatea ori pe cont propriu si ti-ai depasit deja limitele zonei tale de confort, esti deja un candidat mult mai valoros pentru angajator. Ai trecut prin situatiile imprevizibile deja mentionate si le-ai depasit nu doar cu succes, ci si dobandind noi abilitati si competente. Stii deja ce poti si stii de ce ai nevoie pentru a duce la bun sfarsit un lucru inceput. Nesiguranta candidatilor este unul dintre lucrurile pe care angajatorii il considera un dezavantaj major al oricarui candidat la interviu. Arata-le ca iti cunosti limitele si ca iti este clar cu ce te poti confrunta la locul de munca.

Descopera intrebarile cheie si raspunsurile castigatoare intr-un interviu!


Domenii in care aceasta competenta poate fi utila: job-uri juridic, job-uri asigurari



Sporirea creativitatii
Gandirea creativa aduce dupa sine sesiuni reusite de brainstorming, imaginatie folosita in scopuri practice, idei inovative si realizarea unor conexiuni care la prima vedere par imposibile. Toate aceste lucruri iti vor imbunatati considerabil CV-ul si imaginea in fata angajatorului. Faptul ca ai intrat in contact cu diverse culturi si tipuri de oameni o sa te ajute in mod sigur sa iti dezvolti latura creativa sau chiar sa ti-o descoperi daca nu ai facut-o deja. Adapteaza totul la situatiile de la locul de munca si vei avea doar de castigat.

Domenii in care aceasta competenta poate fi utila: job-uri marketing, job-uri publicitate


Deschiderea apetitului pentru dobandirea de noi cunostinte
Pana la urma, acesta este unul dintre principalele motive pentru care iubitorii de calatorii se avanta in tari din ce in ce mai indepartate si mai exotice - dorinta de a stii, de a cunoaste, de a interactiona cu persoane si situatii care le intrec in complexitate pe cele “de acasa”. Iubitorii de calatorie au mintea mereu deschisa pentru noi provocari si au abilitatea de a acumula cunostinte mai multe si mai complexe.

Din invatare nu ar trebui sa ne oprim niciodata, cu atat mai putin cand avem o inclinatie catre asta. Pentru angajator dorinta ta de a calatori este un semn ca esti deschis catre lucrurile noi, deci si catre ceea ce el poate sa iti ofere. Nu rata ocazia de a sublinia acest lucru in CV-ul tau si mai ales in timpul interviului de recrutare.

Domenii in care aceasta competenta poate fi utila: Vezi toate job-urile active pe Hipo.ro


Pe langa toate beneficiile enumerate mai sus, nu trebuie sa uitam de faptul ca experienta calatoriilor tale poate fi un mod excelent de a initia o conversatie. Poti gasi puncte in comun cu angajatorul tau sau ii poti oferi informatii si sugestii cu privire la o noua destinatie. Nu doar ca vei lasa o impresie buna, dar ii va fi si mai usor sa isi aminteasca de prestatia ta de la interviu si, de ce nu, sa te placa.

Nu trebuie, insa, sa folosesti experienta calatoriilor tale in exces si sa treci in cealalta extrema. Noteaza in CV doar ceea ce este cu adevarat relevant pentru job-ul pentru care aplici si pentru domeniul in care compania activeaza. Fa legatura cat mai subtil si intr-o cat mai mica masura cu evenimentele din viata ta personala - trateaza totul prin prima dezvoltarii tale profesionale.

Richard Steves, un impatimit al calatoriilor si gazda a unui show american ce are in centru aceasta pasiune, impartaseste in cadrul conferintelor TED beneficiile unei vieti pline de aventura.
 
 
 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri