Groupama Asigurari: Programul de Internship Academica se adreseaza studentilor in ani terminali sau masteranzilor care se pregatesc sa se integreze pe piata muncii


Groupama Asigurari este al patrulea asigurator de pe piata din Romania, cu cota de piata de aproximativ 9%,  ocupand pozitia de lider pe linia de business asigurarea culturilor agricole, cu peste 715.000 hectare asigurate. Pe segmentul CASCO si Property, ocupam a doua pozitie, iar, pe segmentul asigurarilor de sanatate, suntem al patrulea asigurator de pe piata. Groupama Asigurari este  un brand recunoscut pentru calitatea serviciilor si solutiile flexibile de asigurare, fapt reflectat in numarul scazut de reclamatii formulate de clienti, compania fiind pentru al treilea an consecutiv asiguratorul cu cel mai mic numar de reclamatii intemeiate din top 10 al companiilor de asigurari generale si compozite, si in rezultatul foarte bun al indicatorului ratei nete de recomandare (Net Promoter Score) in 2015.


Cum ati descrie Groupama in cifre si in special programul Academica?
Despre Groupama Asigurari
Groupama Asigurari este parte a unui grup international de asigurari si servicii financiare, prezent in 11 tari din Europa, Africa si Asia, cu peste 13 milioane de clienti si 34.000 de angajati la nivel global. Avand o traditie de peste 100 de ani in Franta, grupul a patruns progresiv pe piata romaneasca in perioada 2007-2008, prin achizitionarea a trei companii locale de asigurari. In urma unui proces de fuziune si integrare a rezultat Groupama Asigurari, in cursul anului 2009. Compania deserveste peste 1,1 milioane clienti pe plan local, dispune de o retea comerciala de aproximativ 100 de agentii si puncte de lucru aflate pe intreg teritoriul tarii si de un numar de aprox 1400 de angajati.

Suntem al patrulea asigurator din piata, cu o cota de piata de aproximativ 9% si lider pe liniile de business asigurarea culturilor agricole si asigurarea facultativa a locuintei. De asemenea, suntem al doilea mare asigurator Casco si Property si al patrulea asigurator pe linia de business sanatate si accidente. In ceea ce priveste nivelul de notorietate, suntem un brand bine pozitionat si recunoscut de romani pentru calitatea serviciilor. Gradul mare de satisfactie a clientilor, un obiectiv cheie pentru noi, este ridicat, fiind compania cu cel mai mic numar de reclamatii raportat la numarul de contracte in vigoare, pentru al doilea an consecutiv, iar rata de recomandare este la un nivel foarte ridicat.

Despre Academica
Programul de Internship Academica face parte din strategia de recrutare a Groupama Asigurari, care isi propune sa sustina strategia de business a companiei prin asigurarea, intr-o maniera proactiva, a resurselor umane necesare indeplinirii nevoilor de business si prin identificarea unor alternative la recrutarea de competente dezvoltate si rare/de nisa din piata. Crearea unui cadru propice pentru dezvoltarea unei pepiniere de tineri cu potential prin intermediul programelor de internship contribuie, in viziunea companiei, la dezvoltarea „generatiei de maine de profesionisti” a Groupama Asigurari.

Groupama Asigurari a lansat in luna octombrie 2012 prima editie a programului de Internship Academica; rezultatele pozitive ale proiectului ne-au incurajat sa continuam demersul in anii urmatori, aflandu-ne acum la cea de-a patra editie a programului.

Acest program se adreseaza studentilor in ani terminali sau masteranzilor care se pregatesc sa se integreze pe piata muncii dupa absolvirea studiilor universitare. De la prima editie pana acum, prin intermediul acestui program 26 studenti au avut posibilitatea sa lucreze timp de 6 luni, cate 4 ore pe zi, in cadrul companiei, avand oportunitatea sa ia contact cu domeniul asigurarilor intr-un mediu real de munca. Dupa evaluarile finale, 13 dintre stagiari au fost angajati in departamentul in care si-au desfasurat activitatea.

Fiind un angajator responsabil, Groupama Asigurari sustine studentii si tinerii absolventi prin crearea unui cadru propice pentru orientarea lor in cariera si pentru integrarea in piata muncii. Acest program actioneaza ca o modalitate eficienta de a identifica si selecta candidati pentru o cariera in cadrul companiei noastre. La 3 ani dupa lansare, acest program a devenit o sursa importanta de recrutare, este foarte apreciat de managerii companiei si este un puternic ambasador al brandului nostru de angajator.


Daca ar trebui sa alegeti 4 atribute care va descriu cel mai bine ca angajator, care ar fi acestea?
In Groupama Asigurari, muncim impreuna pentru a oferi cele mai bune servicii clientilor nostri. Solutiile noastre sunt inovative, flexibile si usor de accesat, iar pentru aceasta ne asteptam ca fiecare angajat sa aduca o contributie activa in simplificarea si eficientizarea proceselor de care este responsabil. Apreciem ca profesionalismul angajatilor nostri si calitatea serviciilor furnizate de Groupama Asigurari contribuie la dezvoltarea practicilor si a pietei de asigurari in Romania.
Pentru a facilita atingerea acestor deziderate, oferim angajatilor nostri:

A.      Un mediu de lucru dinamic, in care inovatia si flexibilitatea, performanta si angajamentul organizational sunt recunoscute si recompensate.
B.      Un mediu de lucru cu practici corecte si transparente, centrat pe respectarea consecventa a angajamentelor asumate fata de clientii si angajatii nostri.
C.      Oportunitati de invatare si dezvoltare a competentelor prin implicarea in proiecte noi si interesante si in colaborari transversale cu alte structuri.

Pentru angajatii nostri asta inseamna:
  • Sa contribuie activ la rezultatele companiei si la satisfactia clientilor nostri
  • Sa invete continuu si sa fie implicati in proiecte interesante
  • Sa primeasca recunoastere pentru performanta lor
  • Sa aiba certitudinea ca isi vor primi toate drepturile si beneficiile reglementate prin normele interne 
In schimb asteptam ca angajatii nostri sa demonstreze valorile noastre prin:
 
Orientare catre client
Sa aduca valoare clientilor prin serviciile oferite
 
Orientare colaborativa
Sa creeze relatii pozitive si productive in interiorul companiei
 
Livrare de rezultate
Sa utilizeze toate resursele disponibile ca sa obtine cele mai bune rezultate
 
Agilitate
Sa fie alerti la schimbare, sa utilizeze resursele existente pentru a raspunde schimbarii intr-o maniera flexibila si eficace.
 
Angajament organizational
Sa fie dedicati obiectivelor si valorilor companiei si motivat sa contribuie la succesul acesteia.


In ce consta programul de internship Academica 4.0 si in ce perioada se desfasoara?

Programul de Internship Academica aflat la a patra editie este dedicat studentilor in ani terminali si masteranzilor. Este un program de stagiu platit, cu contract de munca pe perioada determinata de 6 luni, 4 h/zi, prin intermediul caruia 10 stagiari vor avea oportunitatea de a intra in contact cu un mediu real de munca. In functie de evolutia stagiarilor in program si de oportunitatile de angajare din companie, acestia pot fi angajati full time la finalul programului.

Acesta se desfasoara efectiv in perioada martie-august 2016. Pentru ca integrarea stagiarilor sa fie cat mai placuta si mai eficienta, acestia beneficiaza de un program de inductie de grup si individual, care vizeaza familiarizarea cu compania si cu specificul business-ului, cu colegii, proiectele departamentului si cu cerintele postului. Pentru a asigura un cadru adecvat invatarii si dezvoltarii, pe perioada celor 6 luni de desfasurare a programului, fiecarui stagiar ii este alocat un tutore din cadrul departamentului unde si-a desfasurat activitatea, care se asigura ca noul membru al echipei are la dispozitie toate informatiile, materialele si suportul necesar pentru a-si indeplini obiectivele stabilite la inceputul programului. Stagiarii vor fi implicati in proiectele departamentului din care fac parte si vor putea contribui activ la indeplinirea obiectivelor acestuia.


Cui se adreseaza? Care sunt departamentele pentru care recrutati in cadrul Programului si care sunt principalele responsabilitati ale internilor.
Profilul general al stagiarului Groupama Asigurari este:
  • Student in an terminal sau masterand
  • Rezultate academice foarte bune
  • Personalitate energica si dinamica
  • Curiozitatea de a invata si interesul de a se dezvolta
  • Bun comunicator
  • Capacitatea de a lucra in echipa
  • Implicarea in activitati extra-curriculare (constituie un avantaj)
La acest profil se vor adauga si caracteristici specifice fiecarui post propus sa fie inclus in program: 
Departamentele in care vor fi alocati stagiarii sunt:
- Proiecte Strategice
- Daune Viata
- Tarifare si Dezvoltare Produse
- Infrastructura IT/Comunicatii
- Administrare Aplicatii IT
- Parteneriate Strategice Bancassurance
- Asigurari de Sanatate
- Achizitii
- Recrutare si Mobilitate
- Vanzari
- Centru Servicii Clienti


In ce consta procesul de selectie pentru programul Academica 4.0?
I) Preselectia aplicatiilor se face pe baza dosarului, care contine:
  • „ CV;
  • „ Scrisoare de motivatie;
  • „ Scrisoare de la facultate care sa certifice rezultatele academice pe perioada anilor de studiu;
  •  Scrisoare de recomandare (profesori, activitati extracuriculare – voluntariat, participarea la evenimente studentesti) 
II) Selectia candidatilor se face prin:
  • Evaluarea psihometrica (pentru evaluarea trasaturilor de personalitate, a intereselorde cariera si a potentialului de dezvoltare);
  • Interviu cu un reprezentant Resurse Umane;
  • Interviu cu managerul direct
  • Teste de cunostinte specifice postului vizat (Excel, lb. engleza, logica, etc.)

Care sunt cele mai frecvente erori intampinate in procesul de selectie si cum s-ar putea pregati un candidat ca sa le evite?
In primul rand ar trebui sa aiba un CV si o scrisoare de intentie bine facute si adaptate postului pentru care aplica, in care sa-si prezinte cat mai elocvent cunostintele, abilitatile, proiectele in care au fost implicati (si rezultatele lor) precum si interesele de cariera. De asemenea este important ca inainte de interviu sa se pregateasca si sa se informeze despre compania si postul la care au aplicat, iar in momentul in care interactioneaza cu angajatorul sa manifeste un interes real pentru programul sau postul pentru care sunt intervievati, sa prezinte exemple despre implicarea in diverse proiecte si rezultatele lor si sa demonstreze interes pentru dezvoltare profesionala si personala. 


Ce zic stagiarii de anul trecut despre program?

“... Internshipul Academica, oferit de Groupama Asigurari, a venit in intampinarea asteptarilor pe care le aveam si a dorintei de afirmare. Am reusit prin intermediul internshipului sa acumulez experienta profesionala, absolut indispensabila in zilele de astazi unui student ce iese din bancile facultatii. In timpul celor sase luni petrecute in sanul Groupama am reusit prin dorinta de participare proactiva, prin implicare si abordare responsabila a sarcinilor sa invat valorile si misiunea Groupama, sa ma familiarizez cu fluxul de lucru intern si mediul asigurarilor, sa invat sa stabilesc obiective si sa le ating, respectand in acelasi timp regulamente si proceduri prestabilite si sa-mi perfectionez metodele de lucru in echipa.”
Bogdan Blidaru, stagiar in cadrul Dep. Management Procese de Business
 

“Prin intermediul acestui program am avut ocazia sa vad cum e sa lucrezi intr-o companie multinationala, am vazut cat de importanta este comunicarea intre angajatii din interiorul departamentului dar si cu alte departamente, abilitate pe care mi-am dezvoltat-o foarte mult prin intermediul acestui program.
O alta abilitate dezvoltata a fost lucrul intensiv cu programe informatice dedicate (Emsys Asig, Insis, Jira, BT Ultra, BRD Multix, WIZPlati) dar si cu programele uzuale (Excel, Word, Acces).
In al doilea rand am avut ocazia sa cunosc oameni minunati, care m-au ajutat cu tot ce am avut nevoie si m-au facut sa ma simt ca intr-o mare familie.”
Virginia Hutanu, stagiar in cadrul Dep. Contabilitate Analitica si Cheltuieli


“Programul de Internship Academica a insemnat pentru mine un vis realizat. Experienta celor 6 luni m-a ajutat sa ma dezvolt atat din punct de vedere profesional cat si personal. Mediul de lucru dinamic impreuna cu sprijinul tuturor colegilor din echipa m-au invatat cum sa imi gestionez emotiile si sa fac fata situatiilor  solicitante. Recomand cu incredere acest program!”
Raluca Muresan, stagiar in cadrul Dep. Centru Relatii Clienti 


“Am fost surprins de modul in care a fost organizat internshipul, atentia acordata de colegele de la HR, ziua de inductie si vizitele in alte agentii. Am fost instruiti atent inca din prima zi. Cand am aplicat pentru postul de stagiar subscriere auto singurul termen care imi suna cunoscut era “auto”. Inca din prima zi am aflat ca am multe lucruri de invatat si ca este un domeniu foarte interesant. Au urmat zile in care am primit pe rand informatii in legatura cu domeniul asigurarilor si cu ajutorul managerului de department am inceput sa inteleg cum functioneaza procesul. “
Alexandru Dinu, stagiar in cadrul Dep. Subscriere Auto

 

Va recomandam si:

25 de ani de Bosch în România: evoluție, inovație, recunoștință