Angajatii primesc o zi libera pentru a-si duce copiii la doctor - Afla cum o poti obtine



Parintii au, incepand cu 2015, dreptul la o zi libera pentru a-si duce copiii la control la doctor. Desi legea a intrat in vigoare din 2014, abia miercuri (15.07.2015) Guvernul a adoptat procedura prin care aceasta zi libera poate fi solicitata. Dupa publicarea ei in Monitorul Oficial, legea va putea fi aplicata.

Cine poate beneficia?

Legea a fost gandita cu scopul de a-i ajuta pe salariatii care au copii sa ajunga macar o data pe an la doctor  pentru verificarea starii de sanatate a celor mici. De aceasta zi libera pot beneficia doar parintii sau reprezentantii legali ai minorilor (copii cu varsta intre 0 si 18 ani). Angajatorii nu sunt, insa, obligati sa plateasca drepturile salariale aferente. Mai mult, doar unul dintre parinti/reprezentanti legali are dreptul sa ceara aceasta zi libera. In cazul in care, in urma verificarilor initiate de angajator, se descopera faptul ca ambii parinti au obtinut acest beneficiu, ei nu vor mai putea bucura niciodata de acest drept.

Cum se acorda?

Pentru a solicita angajatorilor ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor, parintii vor trebui sa depuna o cerere scrisa cu minimum 15 zile inainte de vizita la medic. Impreuna cu acest document, se va completa si o declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu a beneficat de acest drept in anul curent. In cazul in care este vorba despre eprezentanti legali, acestia trebuie sa isi dovedeasca aceasta calitate printr-un act.

In functie de numarul de copii, angajatorul poate sa acorde una sau doua zile libere, consecutive sau nu. Astfel, daca o familie are unul sau doi copii, unul dintre parinti/reprezentati legali va primi o zi libera. Daca familia are 3 sau mai multi copii, parintele poate primi doua zile libere.

Parintii si reprezentantii legali nu sunt constransi sa apeleze la medicii din sistemul public de sanatate, ci pot alege sa isi trateze copiii si in sistemul privat. Dupa vizita la medic, angajatii care beneficiaza de ziua libera sunt obligati sa mearga si la doctorul de familie, de unde vor aduce o adeverinta angajatorului in maximum 5 zile lucratoare dupa controlul medical.

Ziua libera nu se poate raporta. Daca parintii nu solicita acordarea liberului intr-un an, acesta se va pierde.

Obligatiile angajatorului

Angajatorii pot fi amendati daca refuza sa ofere aceasta zi libera angajatilor care au copii. Pentru a nu risca, insa, sa le fie afectata activitatea in cazul in care mai multi angajati cer in acelasi timp aceasta zi libera, angajatorii pot programa prin rotatie concediul de o zi.

In ceea ce priveste plata salariului pentru ziua libera, angajatorii nu au obligatii, ci pot alege sa nu o faca. Daca, insa, acestia le refuza angajatilor dreptul la aceasta zi libera, pot primi amenzi cuprinse intre 500 si 1.500 de RON. Aceste prevederi sunt aplicabile in egala masura pentru angajatorii publici si cei privati.

Vezi care sunt zilele libere de care beneficiezi in 2015 >>

Va recomandam si:

Discover InThePocket - New IT company to keep an eye on

ULTIMELE JOBURI