Tu ce canale iti folosesti atunci cand iti cauti un job?

Tu ce canale folosesti atunci cand iti cauti un job?

Iata recomandarile noastre
Fie ca esti in cautarea primului tau job, tocmai ce ti-ai schimbat cariera sau reintri pe piata muncii dupa o absenta considerabila, gasirea unui loc de munca necesita doua lucruri cruciale:
a. crearea unui CV care sa te scoata in evidenta fata de alti candidati;
b. gasirea canalelor optime prin care sa te faci remarcat si, astfel, sa faci primii pasi catre cariera ta.
 
 
Primii pasi catre un job.
Canale cu si pentru recrutare:
 

1 PREZENTA IN SOCIAL MEDIA: FACEBOOK & LINKEDIN

 
Multe companii folosesc Facebook, LinkedIn si uneori chiar Twitter pentru a aduce la cunostinta tuturor celor interesati de brandul lor, anumite posturi disponibile pentru care recruteaza, oportunitati de cariera sau programe de internship.

Facebook – mai mult decât socializare


Avand peste un milliard de utilizatori zilnic, nu este de mirare faptul ca mediul online, mai exact platforma Facebook, este folosita tot mai frecvent atat pentru socializarea cu prietenii sau pentru aflarea noutatilor de catre studenti, absolventi sau chiar firme angajatoare.
In acelasi timp, prin intermediul retelelor sociale, ai posibilitatea sa iti dezvolti sau extinzi network-ul de cunostinte, prieteni sau profesionisti cu interese si specializari similare, facilitand totodata expunerea ta personala fata de potentialii angajatori.

LinkedIn – profesionalism si networking

Unul din cele mai des folosite canale de recrutare de catre marile companii este platforma de socializare LinkedIn. Aceasta iti ofera posibilitatea de a face networking cu o multitudine de profesionisti si organizatii ce se potrivesc domeniului tau in care activezi sau visezi sa faci primii pasi in cariera ta. Astfel, prin intermediul LinkedIn, iti poti redacta si posta direct pe site CV-ul, incluzand proiecte aditionale ce releva experienta ta anterioara si, finalmente, poti sa faci o impresie buna si sa iesi in evidenta prin recomandarile si ,,endorse-urile” primite de la fostii tai colegi.
 
,,Recomandam o cautare a joburilor pe canale alternative, LinkedIn sau Facebook, recomandari ale cunostintelor, evenimente de networking. Canalele clasice de recrutare nu mai reprezinta o prima optiune in identificarea jobului sau angajatorului ideal. Implicarea proactiva în cât mai multe proiecte, extra proiectelor existente la un job, este un atu pentru orice candidat”- Cristina Solea, Recruitment Manager, eMAG.
 

2 TARGURI DE JOBURI SAU CARIERA

 
Vazute de multi ca un prim interviu, iar de altii ca o sansa excelenta de a observa si testa trendurile de cariera, targurile de joburi ofera sansa de a descoperi posibile joburi sau de a afla mai multe despre companiile care sunt active pe piata locurilor de munca chiar de la angajatori. Daca esti curios sa afli care este trendul oportunitatilor de joburi sau care sunt cele mai cautate abilitati si calitati pe care candidatul ideal ar trebui sa le detina, considera participarea ta la un targ de cariera.

Angajatori de TOP

 
Angajatori de TOP este un exemplu de astfel de targ de joburi ce se desfasoara bianual in Bucuresti, Iasi si Timisoara, reunind in fiecare sezon 160 dintre cele mai dorite si cautate companii si peste 23000 de studenti si profesionisti cu experienta.
 

De ce târguri de joburi?

O calitate importanta pe care o au astfel de evenimente o reprezinta multitudinea de activitati ce au drept scop facilitatea comunicarii dintre angajator si tine, potentialul candidat, prin intermediul sesiunilor de networking, discutii de tip panel, workshop-uri si nu numai. Avand atatea joburi, programe de internship si oportunitati de cariera la dispozitie, ca proaspat absolvent sau student la inceput de drum, un targ de joburi iti poate oferi imboldul de care ai nevoie pentru o angajare de succes.
 



 

3 SITE-URI DE RECRUTARE

 
In continuare in Romania probabil cea mai usoara si rapida modalitate de a cauta joburi o reprezinta site-urile de recrutare, acest loc virtual unde poti gasi o gama larga de oportunitati de cariera oferite de o multitudine de companii angajatoare.

Usurinta. Diversitate. Flexibilitate

Prin intermediul unui site specializat de recrutare, tu, in calitate de potential candidat, poti sa iti depui CV-ul pentru orice job disponibil pe acea platforma online, oricand, oriunde si mai ales absolut gratis! Totodata, ai posibilitatea de a afla detalii despre companie, care sunt posturile disponibile si cerintele aplicarii cu succes la acea oportunitate de cariera. Usurinta si flexibilitatea provin din modalitatea simpla de completare a CV-ului si rapiditatea aplicarii.

Hipo.ro – sustine tinerii studenti

Hipo.ro reprezinta unul dintre cele mai de succes si utilizate site-uri de cariera din Romania. Platforma de recrutare este adresata studentilor si proaspat absolventilor, dar si persoanelor cu experienta, insa criteriul esential este ca se adreseaza persoanelor cu studii superioare. Astfel, Hipo.ro poate reprezenta pentru tine locul in care iti poti gasi o cariera de succes!
 

4 NETWORKING EVENTS

 
“Your net-worth is your network.” – Jim Rohn. In societatea de astazi networking-ul este considerat cea mai eficienta metoda pentru a-ti incepe sau a avansa spre o cariera ideala. In cadrul evenimentelor de networking companiile incearca sa gaseasca persoane talentate ce se potrivesc nevoilor actuale. Daca faci primii pasi in cariera si nu stii de unde sa incepi, un astfel de eveniment te poate ajuta!JOB?
 

Evenimente de tip Open Day


In momentul de fata pe piata muncii, evenimentele de tip Open Day reprezinta una din cele mai bune metode prin care poti descoperi modelele de business, cultura organizationala sau oamenii ce se afla in spatele celor mai mari companii angajatoare. Prin participarea la un astfel de eveniment poti afla care sunt cele mai noi oportunitati de cariera ale companiei respective si sa cunosti profesionisti din aria ta de interes!
 
,,In primul rand, candidatul trebuie sa stie care este jobul dorit – trebuie sa stim ce vrem inainte de a face planuri de actiune! De asemenea, este indicat sa fie realist in stabilirea obiectivelor – este jobul dorit potrivit cu specializarea si nivelul de pregatire/experienta avut? In ceea ce priveste canalele de acces la joburi, variantele sunt multiple: urmarirea site-urilor companiilor de interes pentru candidat, a site-urilor de joburi, a retelelor sociale, contactarea companiilor de recrutare, participarea la diverse evenimente de profil, etc” - Delia Chiricescu, Director, Microchip Technology.
 
Oportunitatile de cariera si numarul de locuri de munca in cadrul firmelor mari a crescut considerabil, mai ales pentru cei aflati la inceputul carierei. Daca esti student sau absolvent si simti ca nu te poti incadra atat de usor pe piata muncii, tine cont de toate informatiile pe care le-ai citit mai devreme pentru a-ti imbunatati considerabil sansele de reusita.
 
                                               
 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri