Romania IT Talent Map

Romania IT Talent Map


In 2014 compania Brainspotting a realizat „Romania IT Talent Map”, un material ce si-a propus sa ofere o privire de ansamblu asupra pietei IT in Romania. Informatiile sunt utile atat studentilor cat si tinerilor profesionisti care se afla la inceputul carierei dar si companiilor care vor sa aiba o imagine de ansamblu asupra ariei IT&C. Sursele informatiilor sunt rezultatele mai multor studii efectuate de consultantii Brainspotting, si anume: survey-uri de compensatii si beneficii, studiul anual „Cei mai doriti angajatori” adresat studentilor si tinerilor profesionisti, precum si „studii de mapare si previzionare de potential de forta de munca”:
  • Overview asupra industriei IT&C
  • Limbaje de programare cel mai des folosite
  • Firme care angajeaza tineri si studenti
  • Asteptari salariale ale programatorilor din Romania
  • Beneficii pe care le promit companiile din domeniu

Citeste in continuare rezultatele studiului pentru a avea o imagine de ansamblu si afla care e situatia actuala pe piata de software development in Romania.

Industria IT in Romania


Tara noastra este recunoscuta drept una dintre cele mai bune destinatii pentru companiile IT, in principal datorita numarului mare de absolventi talentati si profesionisti din domeniu. Cei de la Brainspotting au mentionat ca la acest aspect se mai adauga si costurile mai scazute in Romania fata de zonele Europei de Vest sau Statelor Unite ale Americii.

Conform studiului Brainspotting, in 2012 valoarea pietei de software in Romania a atins suma de aproximativ 572.3 milioane Euro. In acelasi an companiile IT&C aflate in top 50 cele mai profitabile firme din industrie si-au extins echipele de lucru cu aproape 2700 de noi candidati, adica o expansiune a personalului de 21%. Actualmente, pe piata de munca din Romania sunt in mod constant 1500 de job-uri postate pe site-urile de recrutare! In acest sens se preconizeaza ca pana in anul 2014 datorita expansiunii companiilor cu profil IT vor fi create aproape 5000 de noi locuri noi de munca. Unele dintre zonele care se vor extinde si pe care trebuie sa le ai in vedere sunt: gaming, centre NOC, outsourcing, suport tehnic cu abilitati complexe (cum ar fi SAP), si lista continua.

Specialistii de la Brainspotting au prezentat motivele principale pentru care sunt apreciati tinerii din aria software development din Romania, anume:
  • Peste 95 000 de specialisti IT&C la nivel national;
  • Incepand cu 2001, universitatile  din Romania se situeaza in top 3 in cadrul IEEE Design Competition;
  • Romania are mai multi olimpici la matematica si informatica decat orice alta tara din Europa si se afla pe locul 3 la nivel global dupa Rusia si China;
  • Numarul total de ingineri per capitala este mai mare decat cel din America, India, China sau Rusia;
  • Ne aflam in top 10 tari ca numar de profesionisti certificati in domeniul IT;
  • Aproape 90% dintre specialistii IT sunt vorbitori buni de limba engleza.

Pentru un overview complet, in studiul Brainspotting este prezentat numarul total al angajatilor ce activeaza in domeniu:

45.000 Bucuresti
Companii: SAP Romania Business Software, Electronic Arts, Oracle, Dell, Endava, Microsoft, Adobe, Intel, Freescale Semiconductor Romania, IBM, Ubisot, Temenos Romania, Avira, Stefanini Romania, Teamnet International, SNC Lavalin, InCrys, XL Team, AMIQ Consulting, Luxoft, Axway Business Solutions, Misys
 
8.500 Cluj-Napoca
Companii: EBS, Softvision, HP, iQuest Group, Betfair
 
7.000 Timisoara
Companii: Alcatel-Lucent, Océ – A Cannon Company, Atos IT Solutions and Services, ACI Worldwide Romania, Bitdefender
 
5000 Iasi
Companii: Amazon Development Center, Capgemini Continental, MIND CTI, Thales Systems, Comodo Romania, Trust IT Services
 
2.500 Brasov
Companii: Route 66, Siemes, Ipsos Interactive Services.

Care sunt ariile unde activeaza software developerii in Romania?

Cei mai doriti angajatori pentru profesionistii IT din Romania


Echipa Brainspotting a inclus si cateva rezultate ale studiului de employer branding „Most Desired Employers Survey”.

Chestionarul a fost aplicat pe 8762 de studenti si tineri profesionisti din domeniu. Iar acest instrument ofera o perspectiva obiectiva asupra celor mai doriti angajatori din Romania. Afla mai multe despre programele pentru studenti in cadrul articolului „Cum arata cariera ta ca Junior Software Developer”.

Cele mai folosite limbaje de programare


Daca aspiri sa fii cel mai bun, iar o cariera de specialist IT iti surade, trebuie sa urmezi o linie continua de pregatiri ca sa te poti dezvolta si adapta in mod constant la cerintele de pe piata muncii si nu numai. Dar ca sa putem vorbi despre procese tehnologice de la macro la micro si apoi la nano trebuie sa privim asupra elementelor fundamentale: limbajele de programare!

PHP: (acronim recursiv pentru PHP: Hypertext Preprocessor) este un limbaj de scripting de uz general, cu cod-sursa deschis (open source), utilizat la scara larga, si care este potrivit in special pentru dezvoltarea aplicatiilor web si poate fi integrat in HTML. PHP se remarca prin simplitatea de a fi abordat de catre un incepator, totodata permitand unui programator expert sa implementeze functionalitati avansate. Conform studiului celor de la Brainspotting, acest limbaj de programare este cel mai cautat, in proportie de 26% pe piata din Romania.

.NET C#: Limbajul C# a fost dezvoltat in cadrul Microsoft, iar succesul de care se bucura in prezent, confirma calitatile sale: simplu, modern, de utilitate generala, cu productivitate mare in programare. In stransa legatura cu Arhitectura.NET (.NET Framework) pe care functioneaza, C# gestioneaza in mod automat memoria utilizata. Eliberarea memoriei ocupate (garbage collection) de catre obiectele care nu mai sunt necesare aplicatiei, este o facilitate importanta a limbajului. Programatorii nu mai trebuie sa decida singuri, asa cum o fac de pilda in C++, care este locul si momentul in care obiectele trebuie distruse. Acest limbaj de programare se afla pe loc secund in Romania, cu un grad de necesitate si cautare de aproximativ 24%.

JAVA: este un limbaj de programare dezvoltat de JavaSoft, companie in cadrul firmei Sun Microsystems, este complet orientat pe obiecte si ofera posibilitatea reala de refolosira a codului. In acelasi timp Java este neutru din punct de vedere arhitectural, cu alte cuvinte reprezinta un limbaj independent de platforma de lucru, aceeasi aplicatie ruland, fara nici o modificare, pe sisteme diferite cum ar fi Windows, UNIX sau Macintosh, lucru care aduce economii substantiale firmelor care dezvolta aplicatii pentru Internet. Acest limbaj de programare este destul de cautat pe piata fortei de munca intr-o proportie de 20%/.

C / C++: Ce este un limbaj de programare standardizat, compilat, de nivel mediu. Este implementat pe majoritatea platformelor de calcul existente azi, si este cel mai popular limbaj de programare pentru scrierea de software de sistem. Este apreciat pentru eficienta codului obiect pe care il poate genera si pentru portabilitatea sa. C++ este un limbaj de programare general, compilat si predecesorul uneltei C. Este un limbaj multi-paradigma, cu verificarea statica a tipului variabilelor ce suporta programare procedurala, abstractizare a datelor, programare orientata pe obiecte. Cele doua limbaje de programare ocupa cererile de pe piata in proportie de 11%. 

Nivelul net/luna al salariilor din Bucuresti pentru un software developer


Nivelul salarial este o informatie utila pentru tinerii aflati la inceput de drum. De exemplu, un project manager in domeniul IT castiga intre 1700 si 2000 Euro in functie de aria de lucru, experienta profesionala sau bonusurile de performanta. Totodata, ca IT&C manager te poti astepta la un venit cuprins intre 2100 – 2700 Euro lunar in functie de aceiasi factori anterior mentionati.
  

Pana ajungi in punctul in care iti vei coordona cu succes echipa de lucru, iar in semnatura digitala o sa iti apara titulatura de IT manager, va trebui sa pornesti de la pozitia de junior ca orice alt tanar proaspat absolvent!

Asadar, daca esti interesat de o viitoare pozitie ca software developer uite care sunt pragurile salariale:
  • Junior: 450 – 1000 Euro
  • Middle: 1100 – 1700 Euro
  • Sernior: 1850 – 2500 Euro 

Trenduri de recrutare in domeniul IT


Din ce in ce mai multe companii angajatoare ofera o serie de beneficii care sa te motiveze sa lucrezi la 100% din potentialul tau. Cei de la Brainspotting au realizat un top al celor mai frecvente promisiuni pe care companiile le fac viitorilor angajati. Principalele scopuri ale acestor beneficii sunt ca sa asigure o retentie cat mai mare a noilor angajati dar si pentru sporirea nivelului de satisfactie la locul de munca.
  • Programe eficiente de training - 88%
  • Salarii motivante – 75%
  • Beneficii personale – 75%
  • Reputatie si imagine personala bune – 63%
  • Job provocator – 60%
  • Loc de munca „friendly” – 50% 

Top beneficii


Iti prezentam topul celor mai populare beneficii oferite la momentul actual de catre companiile din industria IT&C din Romania.

Brainspotting


Brainspotting este compania de consultanta lider in Romania pe recrutare si selectie in zona IT&C si acopera pozitii atat pentru tara noastra cat si pentru EMEA (Europe, Middle-East, Africa). Prin intermediul acestui studiu s-a obtinut o imagine de ansamblu asupra situatiei actuale a industriei IT&C pe zona de software development. Romania se afla printre cele mai dorite tari pentru o dezvoltare a zonelor tehnice, lucru datorat atat calitatii tinerilor profesionisti dar si a resurselor disponibile. Daca esti proaspat absolvent si te afli in cautarea unui start in cariera poti sa-i ai in vedere pe cei mai diriti angajatori si sa incerci sa urmaresti oportunitatile de cariera pe care le ofera. 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri