ALTEN Romania: Cautam profesionisti cu experienta, dar si juniori aflati la inceput de drum care doresc sa se formeze pe anumite tehnologii


Andra Câmpan
este Recruitment Manager in cadrul ALTEN Romania, dupa doi ani pe o pozitie de Recruitment Consultant. Studiile si le-a facut in domeniul Filosofiei si Eticii in Afaceri. A ales recrutarea pentru ca si-a dorit sa poata lucra cu oameni. Afla cum si-a inceput Andra Câmpan cariera, ce ineamna ALTEN Romania, care sunt joburile disponibile in cadrul companiei si cum decurge procesul lor de recrutare din interviul realizat de echipa Hipo.ro.

Cum v-ati inceput cariera in acest domeniu sau care sunt cele mai mari provocari si satisfactii din zona de recrutare?

Mi-am inceput cariera in recrutare printr-un internship de 3 luni intr-o agentie de recrutare, care s-a finalizat intr-o angajare. In doi ani de agentie am avut ocazia sa lucrez atat pe proiecte nationale cat si internationale, pentru pozitii aflate la toate nivelurile de experienta. Ulterior, am ales sa incerc si experienta de departament si m-am indreptat catre recrutarea IT, care este una dintre putinele piete care se dezvolta puternic in Romania.

Imi place recrutarea pentru am ocazia sa vorbesc cu oameni, sa aflu ce-si doresc din punct de vedere profesional si sa le ofer oportunitati in aria lor de interes. Provocarea vine din faptul ca, in momentul de fata, cel putin in ceea ce priveste recrutarea de profile IT, cererea este mai mare decat oferta si trebuie lucrat mult mai mult in sensul atragerii de candidati decat in alte domenii. In aceasta situatie, trebuie sa venim cu proiecte interesante, mediu de lucru atragator, cultura organizationala orientata inspre angajat, iar ALTEN ofera aceste lucruri.

Ce tip de candidati cautati de obicei?

La ALTEN Romania, cautam profesionisti cu experienta, dar si juniori aflati la inceput de drum care doresc sa se formeze pe anumite tehnologii. Portofoliul de clienti si proiecte al ALTEN Romania este in plina dezvoltare.

Job-uri disponibile in prezent:


Cautam consultanti pentru proiecte in Automotive, pentru partea de conceptie/ design (cunostinte de CATIA) sau productie. Pentru divizia IT, cautam specialisti Java, .NET si PHP, Quality Assurance (eventual certificare ISTQB sau experienta in QTP ori Selenium), implementare Oracle (R12 sau Siebel), Business Intelligence, transporturi rutiere/ feroviare (proiectare, semnalizare, calitate), Business Analysis si Project Management. Toate oportunitatile disponibile sunt publicate pe site-ul altenromania.ro.
 

Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei?

In cadrul ALTEN, procesul de recrutare cuprinde, de obicei, 3 parti. Mai intai, un screening telefonic cu consultantul de recrutare, care se asigura ca profilul este potrivit proiectului si exista motivatie pentru demararea procesului de recrutare. Urmeaza, apoi, o intalnire face-to-face cu responsabilul de proiect, in care i se prezinta candidatului compania, oportunitatile de dezvoltare din cadrul ALTEN si se face o prima verificare tehnica si a soft skills, urmata de o intalnire cu un responsabil tehnic din interiorul ALTEN. Ulterior procesului nostru de recrutare, candidatii sunt promovati catre clientii nostri, unde poarta o discutie tehnica specifica proiectului in cauza.

Cum sunt structurate interviurile de angajare si care este, in opinia dumneavoastra, scopul intrebarilor standard?

Interviurile in cadrul ALTEN sunt semi-deschise, in sensul in care se urmaresc aspecte concrete (experienta profesionala, cunostinte tehnice, motivatie) si se lasa si posibilitatea dezvoltarii unei discutii libere despre planurile de dezvoltare profesionala ale fiecarui candidat.

Intrebarile standard pe care le folosim sunt de obicei cele legate de motivatie si aspectele care au provocat schimbari profesionale. Prin acestea incercam sa ne facem o idee mai clara cu privire la ce cauta fiecare candidat in parte si sa ne asiguram ca putem raspunde dorintelor acestora de dezvotare.

Care sunt abilitatile / calitatile / competentele pe care le apreciati cel mai mult la un candidat?

Avand in vedere ca ALTEN ofera servicii de consultanta, este important pentru noi sa identificam candidati potriviti acestui model de business care presupune adesea sa schimbe proiecte si clienti. De asemenea, este important ca toti consultantii nostri sa fie orientati inspre clienti si solutii, pentru dezvoltarea unei colaborari de succes cu ALTEN si clientii cu care lucram.

Tot ca urmare a specificului activitatii noastre, este foarte important ca in procesul de recrutare sa identificam profile senioare in diferite tehnologii, intrucat consultantii ALTEN aduc acel plus de experienta pentru nevoile tehnice ale clientului. De aceea, expertiza conteaza foarte mult, la fel si abilitatea de a identifica solutii si a propune imbunatatiri.

Care sunt pozitiile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? De ce?

Existand o cerere foarte mare pentru dezvoltatorii seniori .NET si Java, trebuie sa ne asiguram ca proiectele noastre sunt printre cele mai interesante, astfel incat sa-i convinga pe candidati sa faca o schimbare. De asemenea, in prezent, toate companiile fac tot posibilul pentru a-si imbunatati strategia de retentie a angajatilor din departamentele de IT, ceea ce ne face activitatea cu atat mai competitiva.

Care sunt, in opinia dumneavoastra, beneficiile unui internship pentru angajat si pentru angajator?

Avand in vedere ca lucram in consultanta si toti clientii nostri au nevoie de specialisti operationali din primul moment, pozitiile entry-level sunt limitate. Au fost momente in care am format juniori pe Java si .NET, pentru a preintampina nevoile de recrutare pe proiecte. In prezent, luam in considerare reluarea acestui program. In ceea ce priveste industria automotive, avem ocazia sa formam proaspat absolventi pe parte de calibrare motoare, proiectare sau documentatie tehnica, in functie de studiile absolvite, limbile straine cunoscute si planurile lor de dezvoltare profesionala.

Cum sunt motivati angajatii-cheie sa ramana in companie pe termen lung (ex: beneficii extrasalariale, dezvoltare profesionala, training, oportunitati de avansare etc.)?


Incercam intotdeauna sa ne motivam consultantii prin proiecte interesante, in industrii diverse, unde pot lucra cu tehnologii noi si urma propriile directii de dezvoltare. Facand parte din grupul ALTEN, consultantii nostri au posibilitatea de a lucra cu echipe de profesionisti din alte tari, calatoresc adesea cu scopul de a eficientiza colaborarea cu anumiti clienti sau pot chiar sa se transfere la una dintre echipele internationale ALTEN, in functie de profil si disponibilitate. In ultimii ani, peste 80 de consultanti ALTEN Romania s-au transferat la echipele ALTEN Franta, Canada sau Marea Britanie.
 

De ce are nevoie un angajat al companiei dumneavoastra pentru a avansa si a evolua din punct de vedere profesional?


In cadrul companiei ALTEN, oportunitatile de dezvoltare profesionala constau in accesul la o multitudine de proiecte si industrii. In functie de dorinta de dezvoltare profesionala a fiecarui consultant si nivelul de experienta dobandit pe proiecte, putem identifica oportunitati care sa fie interesante si sa raspunda acestor nevoi. Posibilitatile de avansare sunt specifice fiecarui profil, fie spre pozitii de team-lead, manager de dezvoltare sau manager de proiect.
 

Despre companie:


ALTEN Romania ofera servicii de consultanta in domeniul tehnic, reunind la sediile sale din Bucuresti si Timisoara peste 150 de consultanti specializati in inginerie si IT&C. Filiala a grupului ALTEN, ALTEN Romania a fost infiintata in anul 2006 la Bucuresti. In portofoliul actual de clienti ALTEN Romania se regasesc companii nationale si internationale, din industrii diferite precum: telecomunicatii, farmaceutica, servicii bancare si financiare, asigurari, productie autovehicule, retail, industrie mecanica, transporturi, energie.

Divizia SI/ Telecom are o echipa de consultanti cu specializari specifice in Java, .NET, PHP, C#, C++, Siebel, Cognos, MS BI si Oracle BI, BSCS, in timp ce, divizia Techno are o echipa de consultanti cu specializari in CATIA V5, NewPDM, SolidWorks, Matlab/ Simulink, HIL, Autosar.
 

Ce alte informatii doriti sa comunicati candidatilor?

Pentru piata de recrutare in inginerie, fie ea IT sau Automotive, este foarte important pentru candidati sa stie foarte bine ce isi doresc sa faca. Cererea de recrutare este una foarte mare in acest moment, fapt care ofera candidatilor posibilitatea de a-si alege cele mai interesante provocari profesionale.

Pozitile deschise in cardul ALTEN sunt disponibile pe site-ul nostru. Pentru cei interesati sa lucreze pe proiecte diferite, pentru companii nationale si multinationale, echipa ALTEN Romania este o oportunitate interesanta. Pe langa experienta, competente tehnice sau lingvistice, ne-am bucura sa fii parte din echipa noastra. La ALTEN Romania, acest lucru inseamna sa iti placa sa iesi din cand in cand la bere cu ceilalti colegi si sa participi la team-building-uri.

Va recomandam si:

Discover Snyk — New Cybersecurity Company to Keep an Eye On

ULTIMELE JOBURI