Aboneaza-te la pagina de Facebook a companiilor si accelereaza-ti drumul in cariera!

Retelele sociale nu mai sunt doar mijloace de a impartasi impresii cu prietenii. In ultimii ani, recruiterii si specialistii in recrutare folosesc retele de socializare precum Facebook si Linkedin nu doar pentru a identifica potentiali candidati, ci si pentru a gasi informatii utile pentru cu privire la experientele lor anterioare. 

Te-ai gandit vreodata la informatiile pe care le poti obtine tu despre companii prin intermediul Facebook-ului? Tot mai multe companii inteleg necesitatea comunicarii cu reprezentantii generatiei Y, viitori oameni-cheie in business-ul pe care il desfasora. Asadar, o simpla abonare la paginile de Facebook ale companiilor ti-ar putea facilita accesul la informatii relevante referitoare la cum poti obtine job-ul ideal pentru tine.

Prezenta companiilor pe social media si comunicarea constanta in acest mediu contureaza deschidere, transparenta si dorinta de a crea o comunitate direct interesata de acestea. Iata cateva elemente pe care ar trebui sa ai in vedere pentru a deveni acel candidat valoros:

        Fii informat cu viteza luminii!

Majoritatea companiilor, care posteaza in mod regulat pe Facebook, promoveaza job-urile disponibile in momentul in care acestea apar. Cel mai mare avantaj pe care il are Facebook-ul este, indiferent daca vrei sau nu, anunturile tot ajung la tine si sunt de ultima ora. Mai mult, poti accesa platformele de recrutare sau site-ul oficial al companiei direct de pe pagina lor de Facebook, iar, in cazul in care nu vrei sa pierzi nicio informatie legata de aceasta, poti bifa si optiunea Get notifications din meniul Like.

        Fa pasul catre intalnirile face-to-face

Cu ajutorul Facebook poti vedea evenimentele la care vor participa reprezentantii companiei. Acest lucru poate fi foarte util pentru tine daca planuiesti sa faci urmatorul pas catre o cariera in compania respectiva, avand ocazia sa intalnesti persoane din departamentul de resurse umane si numerosi specialisti in domeniile de interes. De obicei, acest gen de evenimente sunt targurile de cariera, evenimentele de dezvoltare personala si profesionala, conferintele destinate tinerilor profesionisti sau evenimentele tip Open Day.

          Radiografiaza activitatea companiei si afla daca ti se potriveste

Pagina de Facebook a unei companii este reflexia activitatii sale si a mediului de lucru in care activeaza angajatii. O simpla rasfoire a albumelor cu poze sau a postarilor te poate ajuta sa iti faci o imagine despre cultura organizationala a companiei, valorile sale si atmosfera de ansamblu, astfel incat, odata angajat, sa te poti adapta mai usor la mediul de lucru. Mai mult, implicarea companiei in activitati de CSR indica orientarea acesteia nu doar catre profit, ci si catre planeta si comunitatea din care face parte.

          Trage concluzii pertinente din premiile companiilor

Daca te vei abona la cateva pagini oficiale, cu siguranta vei observa postari in care companiile isi anunta distinctiile. Premiile reflecta implicarea angajatorilui in dezvoltarea talentelor din cadrul companiilor, a pachetului de beneficii pe care le ofera si a perceptiei pe care o au potentialii angajati.  Acestea ar putea fi un criteriu in momentul in care alegi angajatorul intrucat este o dovada de profesionalism si de concentrare asupra dezvoltarii angajatilor.

          Invata din experientele celorlalti

Din postarile de pe Facebook poti obtine foarte mult know-how. Poti afla care sunt eventualele career path-uri din testimonialele managerilor, directorilor de departamente si chiar ale persoanelor implicate in programele dedicate tinerilor fara experienta (programe de internship sau management trainee). Scurtele testimoniale cu privire la experientele lor din cadrul companiei iti pot fi de foarte mare ajutor pentru a te pozitiona corect in cadrul unui interviu, cu atat mai mult in etapa interviului final, cu managerul de departament. 

 

P&G Romania Cariere – o pagina de Facebook a companiei care pune accentul pe relationarea cu tinerii

P&G Romania este o companie care recunoaste potentialul si investeste in dezvoltarea  tinerilor talentati.

Aplicatia companiei, Life at P&G, a fost creata cu scopul de te indruma in cazul in care doresti  sa afli mai multe despre:

Cultura organizationala – poti descoperi care sunt oportunitatile de dezvoltare de care poti beneficia in cadrul companiei, care sunt practicile de CSR in care te poti implica si care sunt valorile si principiile pe baza carora functioneaza P&G.

Testele de abilitati numerice si de personalitate – pe langa o descriere detaliata a acestora si diverse exemple de intrebari, ai posibilitatea de a accesa un link prin care sa te pregatesti pentru testele de abilitati numerice.

Interviu – vei putea afla parerile unor actuali angajati despre experientele pe care le-au trait in cadrul interviurilor de angajare si cum te poti pregati pentru acestea. 

Acesul la aceste informatii il poti face printr-un simplu download din aplicatia Life at P&G, pe care o gasesti in meniul situat sub Cover Photo. 

 

Alte pagini de Facebook ale companiilor pun accentul pe informarea si relationarea cu tinerii cu potential:

Coca - Cola HBC - Talente Nedescoperite – Prin intermediul acestei pagini poti fi la curent cu noutatile programului de management trainee, Destination Management, dedicat tinerilor cu potential si dorinta de afirmare. Prin intermendiul paginii, Coca-Cola doreste sa te intregreze in comunitatea tinerilor talentati si dinamici cu care impartasete informatii despre cultura lor organizationala. Seria de postari Super manager este creata pentru a-ti facilita intelegerea experientelor prin care trec angajatii Coca-Cola.

Oracle Romania – Daca vrei sa afli mai multe despre un mediu dinamic si prietenos , aboneaza-te la pagina companiei Oracle. Urmareste postarile creative, dar si continutul interesant al blogului Oracle pentru a fi la curent cu noutatile si nu ignora diversitatea job-urilor pe care compania le pune la dispozitie, atat in BPO, cat si in zona de IT&C.

Zambete@Danone – Daca vrei sa gusti viata zambind, acceseaza pagina de Facebook a companiei Danone si afla cum sustine aceasta tinerele talente din Romania. De asemenea, poti obtine o serie de alte insight-uri inedite despre domeniul lor de activitate.

Unilever Careers – Pagina de Facebook Unilever este plina de culoare si voie buna, emanate de cultura interna a companiei. Aboneaza-te la pagina de Facebook a companiei si vei fi uimit de creativitatea evenimentelor interne pe care aceasta le desfasoara.

Dat fiind imensul aport de informatie pe care paginile de Facebook ale companiilor il pot genera, nu-ti ramane decat sa faci un wish list al companiilor pe care sa le urmaresti indeaproape si sa aplici la programele care iti plac. Multa bafta!

 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania