Sfaturi de cariera de la 10 dintre cei mai mari CEO din lume


Iata cele 10 sfaturi de cariera de la zece dintre cei mari CEO din lume:

 

Warren Buffet

Este un magnat american, investitor si filantrop. El este CEO al Berkshire Hathaway si este nominalizat constant in topul primilor trei cei mai bogati oameni din lume. In 2012 el a fost nominalizat si ca unul dintre cei mai influenti oameni. In ciuda averii sale impresionante, Warren Buffet traieste modest si a promis sa dea 99% din ceea ce castiga catre diferite cauze sociale. El lupta impotriva discriminarilor de gen si are un sfat pentru femeile care incearca sa isi cladeasca o cariera:

Nu va temeti sa faceti aceleasi lucruri pe care le fac si barbatii. Urmati-va pasiunile. Gasiti ceea ce iubiti. Adevarul este ca atat de putini oameni se implica in ceea ce fac la munca incat veti iesi in evidenta mult mai mult decat credeti. Veti fi remarcate doar daca luptati pentru ceea ce va doriti.

Meg Whitman

Este una dintre cele mai puternice si influente femei din lume din punct de vedere financiar. Dupa ce a lucrat 10 ani alaturi de eBay, Meg Whitman este acum CEO al companiei Hewlett-Packard. In anul 2010 ea a fost nominalizata ca a 4-a cea mai bogata femeie din statul California - cu o avere de 1,3 miliarde de dolari. Este activ implicata in politica, candidand chiar pentru functia de Guvernator al Californiei. Iata care este sfatul unei femei independente si implinite pentru profesionistii aflati la inceput de drum:

Daca te regasesti intr-o companie in care esti pus sa faci ceva care tie ti se pare incorect sau daca nu te simti confortabil in ceea ce priveste conducerea companiei - fugi, nu merge!

Andrew Liveris

A fost numit numarul 1 pe piata globala a chimicalelor si nu o data, ci chiar de trei ori. El este in prezent CEO al Companiei de Chimicale DOW, alaturi de care lucreaza inca din 2004. El a fost ales in aceasta functie in mod anonim, de catre toti directorii companiei, pentru planurile sale de a revolutiona mersul lucrurilor. Principala caracteristica a planului sau de viitor a fost distantarea de toate companiile concurente prin realizarea si furnizarea de produse specifice. El a demonstrat, astfel, ca pune accent intotdeauna pe client:

Oamenii pot fi cumparati in functie de ceea ce au in buzunar si pot fi stimulati in functie de ceea ce au in cap. Insa doar castigandu-le inimile le vor castiga pasiunile si ii vor stimula sa depuna un effort.

Ginni Rometty

A figurat in topul celor de la Forbes - 50 cele mai puternice femei in afaceri - timp de 8 ani consecutiv, iar in 2012 a iesit pe primul loc. Ginni Rometty nu este doar CEO al IBM, ci este chiar prima femeie de la conducerea companiei. O femeie inteligenta, dedicata, implicata in diverse proiecte inca din timpul studiilor, Rometty si-a cladit cariera in mare parte alaturi de IBM - unde a ocupat diverse pozitii inca din anul 1981. Un exemplu de perseverenta si devotare, ea ii sfatuieste pe tineri sa tina intotdeauna cont de client:

Nu proteja niciodata trecutul. Daca nu il protejezi niciodata, eu cred ca nu il vei iubi niciodata atat de mult incat sa nu vrei sa te desprinzi de el. Nu te defini niciodata ca produs si, de fapt, as mari miza: nu te defini niciodata in functie de competitia ta. Daca iti traiesti viata si te definesti in functie de produsul sau de competitia ta, vei pierde din vedere cine este clientul tau.

Hikmet Ersek

Absolvent al Universitatii Economice din Viena, unde a s-a specializat in Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor, Hikmet Ersek este, in prezent, CEO al Western Union. El s-a alaturat companiei Western Union in 1999, ca vice-presedinte regional pentru sudul Europei. De atunci si pana in prezent Hikmet Ersek a muncit pentru a-si construi cariera de succes pe care a visat-o. Cu toate acestea, el nu a uitat de unde a pornit totul:

Liderii de top trebuie sa se puna in locul altor persoane si sa asculte. Daca asculti oamenii, fie ca sunt din SUA, Spania, Bangladesh sau Brazilia, Mexic sau Rusia, chiar daca sunt saraci sau bogati, albi sau negri, barbati sau femei, tineri sau batrani - ei te ajuta sa evoluezi, te mentin inovativ si activ. Nu considera baza piramidei sau pietele in curs de dezvoltare ca probleme care necesita rezolvare; priveste-le ca oportunitati pentru a face diferenta.

Indra Nooyi

A fost numita a treia cea mai puternica femeie in afaceri de catre Forbes in 2014. Ea a absolvit Universitatea Yale si acum ocupa functie de CEO al PepsiCo, carora li s-a alaturat in anul 1994. Conform unui studiu realizat de BusinessWeek, veniturile companiei PepsiCo au crescut cu 72% pe an de cand Indra Nooyi a ajuns in posturi de conducere. O femeie puternica, orientata spre progres, ea crede ca pentru a atinge succesul trebuie sa nu te opresti niciodata din procesul de invatare:

Imbratiseaza provocarile dificile. Nimeni nu observa cand faci o treaba buna daca e usoara. E mult mai bine sa te autodepasesti oferindu-te sa faci treaba cea mai dificila si sa rezolvi probleme pe care nimeni nu a mai fost capabil sa le rezolve. Doar asa vei ajunge un lider de incredere intr-o organizatie. Niciodata nu opri procesul de invatare. Fie ca esti un angajat entry-level, care abia a iesit de pe bancile universitatii, fie ca esti CEO recunoaste ca nu le stii pe toate. Cei mai puternici lideri sunt vesnici studenti.

Christopher Koelsch

A studiat dramaturgia si s-a pregatit sa fie scenarist, iar primul sau job a fost ca responsabil al repetitiilor pentru un mic festival sustinut in SUA. Acum este CEO al Operei din Los Angeles. Inca din 1997, cand s-a alaturat echipei Operei din LA, i-au fost incredintate activitati care necesitau un grad mare de responsabilitate, activitati pe care le-a coordonat intotdeauna cu succes. El spune ca niciodata nu trebuie sa te temi:

Stai cat mai aproape de produsul finit cu putinta. Ca lider, totul se termina cu tine si toate problemele ivite de-a lungul intregului proces ajung pe biroul tau - si este tentant sa acorzi intreaga atentie crizei de moment. Dar este crucial sa mentii focus permanent pe misiunea principala si pe valorile institutiei in care profesezi. Nu te teme de tensiune si confict.

Rick Goings

Inca din timpul studiilor universitare, el a fondat una dintre primele companii de vanzari directe de sisteme de securitate pentru locuinte din Statele Unite. Rick Goings este in prezent CEO al Tupperware Brands. Si-a inceput cariera in domeniu alaturi de Avon, unde a crescut profesional si de unde s-a mutat, in 1992, la Tupperware. In anul 2010 Nicolas Sarkozy i-a oferit distinctia de Cavaler al Legiunii de Onoare pentru dedicarea lui in ajutorarea femeilor si copiilor din tarile in dezvoltare. El incurajeaza tinerii spunand ca greselile sunt cele care ne formeaza personalitatea:

Este interesant si de inteles faptul ca CV-urile noastre, biografiile sau prezentarile publice se axeaza mai mult pe realizari, premii si onoruri. Asta e frumos! Dar adesea se intampla ca esecurile, hibele sau fricile noastre sa fie elementele vitale care ne modeleaza. Acestea sunt lucrurile care ne fac ceea ce suntem.

Jen-Hsun Huang

Este un antreprenor si om de afaceri taiwanez. El nu doar ca este CEO al Nvidia, ci este si co-fondatorul companiei, detinand actiuni in valoare de aproximativ 512 milioane de dolari. Printre actiunile lui filantropice se numara si finantarea construirii Centrului de Inginerie Jen-Hsun Huang din cadrul Universitatii Stanford, universitate pe care a absolvit-o in 1992. El crede ca cel mai important element este simplitatea:

Vezi lumea cu impartialitate, ca un copil. Fi curios, continua sa inveti. Gandeste. Dar nu gandi in exces. Singurul mod in care vei stii este sa incerci. Fa greseli. Invata. Apoi incearca din nou. Poti invata de la oricine, dar fii tu. Dedica-te cu pasiune job-ului pe care il intreprinzi. Astfel, viata ta va capata un sens. Pretinde excelenta de la propria persoana si de la cei din jurul tau. Atunci cand crezi, se intampla lucruri minunate. Pune tot ce ai in tot ceea ce faci. Astfel, fie ca e un succes sau un esec, nu vor exista regrete pentru ca ai dat tot ceea ce ai avut. Aplic aceste principii in fiecare zi si m-au ajutat de minune!

F. Michael Ball

Cu peste 25 de ani de experienta in domeniul ingrijirii medicale la nivel international - ramura de marketing si vanzari ale produselor farmaceutice - el ocupa in prezent functia de CEO al Hospira Inc. Acesta s-a alaturat echipei in anul 2011 si pana in 2014 a reusit performanta de a creste cifra de afaceri cu 1.1 milioane de dolari. Filozofia lui de viata este influentata de ideea de a prezenta lucrurile asa cum ar putea ele sa fie, nu asa cum sunt: Important este sa tii ceea ce e important pe cea mai importanta pozitie:

Totul este sa te concentrezi pe lucrul care are cel mai mare impact asupra afacerii tale. Nu te lasa distras de lucrurile mici. In toate companiile in care am fost, am impartasit filosofia mea si am trait in concordata cu ea - iti ofera o vedere de culise asupra a ceea ce ar trebui sa imbuntatim si asupra a ceea ce eu valorez. Oamenii isi amitesc ca eu am spus asta si, in schimb, se asigura ca oamenii lor stiu sa isi aleaga prioritatile. Job-ul managerului este sa ofere un plan pentru viitor care sa inspire. Am descoperit ca oamenii sunt mult mai dispusi sa dea totul cand inteleg care e destinatia lor.

Aceste persoane fac parte dintre cei mai influenti oameni de afaceri din lume, oameni care au trecut prin toate etapele profesionale pentru a acumula background-ul necesar ocuparii unei astfel de functii. Indiferent de domeniul in care ai studiat sau in care ti-ai pus bazele carierei, aceste sfaturi te vor motiva si te vor ajuta sa te descurci in situatii delicate. Cuvantul cheie este perseverenta!

Daca vrei sa te reorientezi din punct de vedere profesional verifica lista job-urilor de pe portalul de cariera Hipo.ro si aplica la pozitiile care ti se potrivesc in functie de nivelul tau de pregatire si experienta.

Impartaseste aceste sfaturi de cariera si cu prietenii tai cu ajutorul butoanelor de Like si Share!

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri