INTERVIU Monica Nyesti: Dorim sa angajam atat candidati cu experienta cat si studenti sau absolventi pasionati si deschisi sa devina experti pe tehnologiile Microsoft

Monica Nyesti spune ca a avut marea sansa de a lucra timp de 18 ani intr-o multinationala unde a putut sa se dezvolte atat profesional cat si ca om. Ii place sa lucreze cu oamenii. Isi doreste ca ceea ce a invatat de la persoanele care i-au influentat cariera intr-un mod pozitiv sa dea mai departe. Ea este Specialist Resurse Umane in cadrul companiei VISMA SOFTWARE.

Care sunt pozitiile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? Care credeti ca este motivul?

Cele mai dificile pozitii de recrutat sunt cele pe tehnologiile Microsoft (C#/asp.net). Din pacate in facultate se ofera doar un curs facultativ de un semestru pe C#. In plus nu sunt foarte multe companii pe piata din Timisoara care sa foloseasca aceasta tehnologie.

Exista programe dedicate studentilor pe care compania dvs le va avea deschise pana la sfarsitul anului, respectiv inceputul anului viitor (programe de internship, trainee, management trainee, scoli de vara etc)

Da, in fiecare vara initiem un program de trainee pentru studenti sau absolventi. De exemplu in aceasta perioada avem 10 absolventi angajati pentru o perioada de 6 luni, cu program flexibil de lucru, care lucreaza cu echipe de profesionisti, avand task-uri clare pe proiecte reale.

Care este numarul joburilor deschise pana la sfarsitul acestui an. Mentionati raportul intre joburile deschise: pozitii entry-level, mid-level si senior?

Nu putem spune ca avem un numar fix de pozitii deschise, fiind o companie intr-o continua expansiune si dezvoltare. De la inceputul anului am recrutat 40 de colegi noi si speram sa atingem cifra de 100 de angajati pe locatia din Timisoara si 130 de angajati pe locatia din Sibiu pana la sfarsitul anului calendaristic. Pentru anul 2015 previzionam o crestere a organziatiei cu inca 50 de angajati.

Numiti top 3 soft skills, respectiv top 3 hard skills pe care le cautati la un junior? Cum apreciati ca le pot dezvolta in timpul studiilor?

Comunicarea: sa stie sa-si prezinte CV-ul cat mai cursiv.
Pasiunea pentru domeniul in care doreste sa profeseze; acest lucru se poate devedi prin proiectele pe care le-a elaborate atat la facultate cat si in timpul liber.
Curiozitatea: fiind un domeniu care evolueaza de la o zi la alta, sa citeasca si sa se conecteze la forum-uri, grupuri specifice tehnologiei pe care si-a ales-o.

Cunoasterea foarta buna a limbii engleze.

Care sunt top 3 tehnologii pentru care compania pe care o reprezentanti recruteaza juniori?

Tehnologiile pe care am recrutat in aceasta vara student sunt: C# si Java.

Care sunt specializarile pe care le urmariti in CV-urile candidatilor care aplica pentru o pozitie de ingineri in domeniul productiei?

Specific companiei Visma, noi ne orientam catre candidati specializati pe tehnologia Microsoft (C#/asp.net).

Cum recomandati candidatilor sa se pregateasca pentru interactiunea cu reprezentanti companiilor pe care ii intalnesc la diferite proiecte: targuri de cariera, evenimente de dezvoltare profesionala si personala?

Candidatii trebuie sa acorde o atentie ridicata CV-lui care trebuie sa fie complet, detailat cu exemple/rezultate, cu o structura logica si fara greseli gramaticale.

Ce recomandari aveti pentru tinerii care fac parte din generatia Y? Cum se pot pregati pentru procesul de recrutare?

Avand sute de interviuri la activ cu tinerii din aceasta generatie, pot spune ca nu a fost necesara o abordare diferita fata de modul de lucru in acest domeniu acum 3-5 ani.

Ceea ce am recomandat si continui sa recomand este ca trebuie sa te pregatesti de acasa, sa nu te bazezi pe spontaneitate. Repeta, repeta, repeta in fata oglinzii, a unui prieten prezentarea macar a CV-lui.

Ce sfaturi ati oferi unei persoane care este in cautarea unui job pentru a-si creste sansele de a obtine jobul dorit? Exista canale pe care le recomandati sa le urmareasca atunci cand sunt in cautarea unui job?

Noi recomandam sa se acorde o atentie serioasa atat pregatirii scolare cat si extra-scolare; fara a avea o baza solida in a intelege algoritmul de functionare al unui produs, cum se poate imbunatatii calitatea unui cod, ca este important sa duci pana la capat un proiect si acesta sa functioneze, este foarte greu de a trece de pasii de selectie intr-un domeniu atat de specific ca cel al programarii software.

Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei (ex: teste de personalitate, teste de cunostinte specifice job-ului, interviuri de grup /assesment center / interviu individual / interviu cu manager-ul etc)?

Criteriile de selectie:

  • CV-ul candidatului; studii si experienta profesionala;
  • Screening interview – este un interviu condus de catre departamentul de Resurse Umane prin care se valideaza acuratetea CV-lui;
  • Test tehnic – un test de dezvoltare a unei aplicatii, cu un termen de finalizare de o saptamana;
  • Interviu tehnic – discutie cu arhitectul si managerul de proiect care se desfasoara in jurul aplicatiei pe care ai dezvoltat-o;
  • Reasoning test – un test on-line, intr-un timp limitat prin care se demonstreaza capacitatea candidatului de concentrare si luare decizii rapide.

Ce modalitati de motivare propuneti angajatilor-cheie astfel incat sa ii pastrati in interiorul companiei pe termen lung (exemplu: beneficii extrasalariale, dezvoltare profesionala, training, oportunitati de avansare etc.)?

In cadrul companiei Visma nu se face o diferentiere intre angajati, toti sunt tratati egal si beneficiaza de acelasi pachet de beneficii si aceeasi sansa de dezvoltare profesionala prin partcipare la traininguri, conferinte, seminarii. Mai specific, pachetul de beneficii consta in: al -13-lea salar, asigurari medicale, pensie pilon III, bonus de senioritate, team building-uri.

 

Va recomandam si:

Discover Snyk — New Cybersecurity Company to Keep an Eye On