INTERVIU Doinita Helgiu: Ne asteptam ca in urma participarii la evenimentul anagajatori de TOP sa indentificam cat mai multi candidati potriviti pentru pozitiile deschise

Doinita Helgiu a facut primul pas in cariera in domeniul Resurselor Umane in 2005, incepand ca si Consultant in cadrul unei Agentii de Recrutare. Apoi  a lucrat timp de trei ani ca si Regional Recruiter pentru o companie multinationala din domeniul bancar. In prezent, ocupa postul de Specialist Resurse Umane in cadrul companiei Yazaki Component Technology Timisoara, si are ca si activitati principale recrutarea si selectia de specialisti din domeniul  R&D precum si implicarea in toate procesele de HR care au loc in biroul din Timisoara.

Care sunt pozitiile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? Care credeti ca este motivul?

Avand in vedere ca activam intr-o piata care este in plina expansiune atat in tara cat si in strainatate – domeniul automotive, pozitiile greu de acoperit sunt cele de specialisti care au peste 5 ani experienta in domeniu , acest tip de candididati fiind si cei mai cautati in piata. Alte dificultati de angajare le intampinam in cazul specialistilor care ocupa in cadrul companiei noastre functii de nivel european, deoarece, candidatii potriviti pentru acest segment de piata nu se gasesc in Timisoara, ei sunt localizati in general in afara tarii.

Exista programe dedicate studentilor pe care compania dvs le va avea deschise pana la sfarsitul anului, respectiv inceputul anului viitor (programe de internship, trainee, management trainee, scoli de vara etc)

Compania noastra desfasoara in fiecare vara programe de internship dedicate studentilor care doresc sa se dezvolte din punct de vedere profesional inca din timpul studiilor. La noi, studentii au posibilitatea sa puna in practica cunostintele dobandite in facultate, sa se specializeze pe un domeniu, sa lucreze alaturi de specialisti cu tehnologii de ultima ora si sa isi continue activitatea inclusiv pe parcursul anului scolar beneficiind de flexibilitate si de posibilitatea de a lucra la un program part-time.

Care este numarul joburilor deschise pana la sfarsitul acestui an. Mentionati raportul intre joburile deschise: pozitii entry-level, mid-level si senior?

Suntem in plina dezvoltare atat cu locatia din Timsioara cat si cu cea din Arad, astfel, pana la sfarsitul anului ,avem mai multe pozitii deschise atat in departamentele de inginerie cat si in departamentele de suport cum sunt cele din HR si IT. Cautam specialisti pentru toate nivelele de experienta, o pondere mai mare fiind reprezentata de pozitiile deschisein sfera de mid-level si senior level.

Numiti top 3 soft skils, respectiv top 3 hard skills pe care le cautati la un junior? Cum apreciati ca le pot dezvolta in timpul studiilor?

Cele mai importante abilitati pe care un candidat trebuie sa le aiba fie ca este vorba de un junior sau senior sunt cele legate de atitudine, motivatie , dorinta si deschiderea de a invata si de a se perfectiona pe tot parcursul carierei sale. Nu in utimul rand, flexibilitatea, capacitatea de adaptare la situatii noi si dorinta de a activa in cadrul unei echipe, sunt factori importanti pe care ii urmarim in cadrul procesului de recrutare. Aceste abilitati pot fi dezvoltate pe parcursul studiilor prin participarea activa la cursurile facultatii precum si prin implicarea in cat mai multe proiecte de voluntariat si internship.

Apreciem in mod deosebit candidatii care dovedesc o baza solida obtinuta in timpul studiilor precum si cei pasionati de cea ce fac – iar proiectele personale sunt o dovada importanta a pasiunii.

Care sunt top 3 tehnologii pentru care compania pe care o reprezentanti recruteaza juniori?

In cadrul companiei noastre, exista in majoritatea departamentelor pozitii deschise pentru juniori, oferim posibilitatea tinerilor sa se dezvolte profesional indiferent de departamentul ales.

Cum arata un candidat ideal pentru industria din care face parte compania dvs? Care sunt abilitatile si competentele pe care le urmariti atat in evaluarea CV-ului cat si in cadrul interviurilor?

Cautam sa angajam acele persoane care pe langa studii si experienta acumulata in domeniu, au o atitudine proactiva, sunt deschisi spre a invata mereu lucruri noi, sunt pasionati de ceea ce fac si au capacitatea sa transmita mai departe colegilor juniori din experientasiinvatamintele lor.

Care sunt specializarile pe care le urmariti in CV-urile candidatilor care aplica pentru o pozitie de ingineri in domeniul productiei?

Candidatii care doresc sa aplice pentru pozitiile deschise in domeniul ingineriei productiei trebuie sa aiba studiile in domeniul tehnic cu specializarile: automatizari sau electronica.

Cum recomandati candidatilor sa se pregateasca pentru interactiunea cu reprezentanti companiilor pe care ii intalnesc la diferite proiecte: targuri de cariera, evenimente de dezvoltare profesionala si personala?

Candidatilor care doresc sa participe la evenimentele de cariera le recomandam in primul rand sa se informeze din timp cu privire la: tipul de eveniment (targ de cariera , eveniment de dezvoltare personala) , perioadele in care acestea au loc, companiile participante ,profilul acestora si pozitiile pe care le au deschise . Nu in ultimul rand , recomandam candidatilor sa aiba la ei un CV actualizat pentru a-l putea inainta catre companiile care sunt in aria lor de interes si totodata sa dovedeasca hotarare , coerenta in exprimare, precum si incredere in sine in discutiile cu reprezentantii companiilor.

Ce recomandari aveti pentru tinerii care fac parte din generatia Y? Cum se pot pregati pentru procesul de recrutare?

Recomand tuturor tinerilor care sunt la inceput de cariera sa isi urmeze visele din acest punct de vedere si sa faca tot ceea ce le sta in putinta pentru a le duce mai departe, incepand cu alegerea facultatii, implicarea in cat mai multe activitati practice care vin si completeaza cunostintele teoretice dobandite, deoarece, atunci cand iti place ceea ce faci, vei fi mereu motivat si cu siguranta vei face performanta.

Ce sfaturi ati oferi unei persoane care este in cautarea unui job pentru a-si creste sansele de a obtine jobul dorit? Exista canale pe care le recomandati sa le urmareasca atunci cand sunt in cautarea unui job?

Un  prim pas important pe care candidatii trebuie sa il faca in cadrul orcarui proces de recrutare si selectie,  este  legat de redactarea CV-ului,  acesta  reprezintand  “cartea de vizita” a orcarui aplicant. Pentru o mai buna vizibilitate, CV-ul  trebuie sa fie actualizat si sa cuprinda toate informatiile referitoare la :  datele personale, experienta, studii, cursuri de specializare, proiecte in care sunt/au fost implicati.

Candidatii care doresc sa faca o schimbare in plan profesional trebuie sa fie activi in piata, pe langa urmarirea anunturilor postate pe site-urile de recrutare, pe site-urile companiilor, si pe site-urile de socializare profesionala, sa participe si la targurile de cariere sau alte evenimente organizate in acest sens.

Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei (ex: teste de personalitate, teste de cunostinte specifice job-ului, interviuri de grup /assesment center / interviu individual / interviu cu manager-ul etc)?

Procesul nostru de recrutare este unul clasic, incepe odata cu postarea pozitiilor vacante , se continua cu selctarea cv-urilor conform cu cerintele posturilor si se incheie cu ofertarea candidatilor alesi in urma participarii la cel putin doua etape de interviuri. In functie de cerintele pozitiilor deschise, candidatii pot trece printr-o serie de teste specifice: tehnice, de competente sau de personalitate. In etapele de interviuri sunt implicati atat reprezentanti din echipa de management al departamentului pentru care are loc recrutarea, cat si reprezentanti din departamentul de resurselor umane.

Ce modalitati de motivare propuneti angajatilor-cheie astfel incat sa ii pastrati in interiorul companiei pe termen lung (exemplu: beneficii extrasalariale, dezvoltare profesionala, training, oportunitati de avansare etc.)?

Avand in vedere ca suntem o companie de familie – Yazaki este una dintre cele mai mari companii de familie din domeniul automotive din lume - punem foarte mare accent pe angajati, pe oferirea unui mediu de lucru stabil si care sa le ofere cat mai multe perspective de dezvoltare . Angajatii nostrii sunt implicati in proiecte la nivel european si au posibilitatea sa lucreze alaturi de o echipa de profesionisti in domeniu .

Inca din etapa de inductie si pe intreg parcursul carierei lor, angajatii sunt inclusi in programe de training si dezvoltare personala si profesionala , sunt recompensati cu prime bazate pe performanta lor in companie, au acces la activitati sportive gratuite si beneficieaza de un pachet de asigurare medicala privata.

 

Va recomandam si:

Participa la Prima Academie de Cariera @ Angajatori de TOP Timisoara